Kicsoda a NER-sztárpap, aki nemrég még a melegházassággal kötötte össze a morális lecsúszást?

Legfontosabb

2024. szeptember 6. – 16:59

Kicsoda a NER-sztárpap, aki nemrég még a melegházassággal kötötte össze a morális lecsúszást?
Bese Gergő atya a sváb nemzetiségi ifjúsági és közösségi ház ünnepélyes átadásán Újhartyánban 2022. október 22-én – Fotó: Lakatos Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken írta meg a Válasz Online, hogy a legfelsőbb kormányzati köröket is megjárta egy akta, ami szerint Bese Gergő dunavecsei plébános melegpartikon vehetett részt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal. A vádak miatt Bábel Balázs érsek „Bese Gergő Pétert 2024. szeptember 6-i hatállyal felfüggesztette papi szolgálata alól”. Bese neve több helyről is ismerős lehet:

  • ő szentelte meg például a Miniszterelnökségnek helyet adó Karmelita kolostort;
  • a PestiSrácok.hu és a Megafon irodáit;
  • fellépett az LMBTQ-propaganda és Hodász András volt katolikus pap ellen;
  • családi egyesületei pedig bő 100 milliós támogatást kaptak az államtól.

Ahogy a Válasz Online is írta, a plébános a politika és az egyház határán mozgó szereplő, ez megnyilvánulásaiból is egyértelműen látszik. Első, a kormány családpolitikáját leginkább méltató írásai már 2017-ben megjelentek, hogy aztán fokozatosan a NER sztárpapjává váljon.

Bese saját, 2014-es bemutatkozása szerint tanulmányait 1994-ben kezdte a gödöllői nyolcosztályos gimnáziumban, aztán 2002-ben, az érettségi után az ELTE TTK-n kezdte el a földrajz szakot. Azt írta, hogy csoporttársai között volt egy bencés szerzetes, akivel jóban lett, majd tanácsára 2003-ban elkezdte a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolát mint hittanár. Időközben bejárta Európa és Magyarország legismertebb Mária-kegyhelyeit, folyton erősödött benne a papi hivatás gondolata.

Egy ideig tanított is egy csömöri iskolában, ahol végleg eldöntötte, hogy a papi hivatást választja, ekkor jelentkezett a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegyébe, ahova fel is vették. Bemutatkozásában azt írta, hogy egy évet töltött papnevelő intézetben, utána pedig a kiskunhalasi plébániára került gyakorlatra, emellett egy általános iskolában fiatalok nevelése is a feladata volt. Végül 2013-ban pappá szentelték. Később újra foglalkozni kezdett tanítással, 2018-ban például arról mesélt, hogy Budaörsön és Balatonfüreden is tanított, illetve olyan helyekre küldték, ahol a bencéseknek van iskolájuk.

Besét végül 2021-ben, jánoshalmai káplánkodása után nevezték ki Tass, Dunavecse és Szalkszentmárton plébánosának. De ekkorra már nem volt titok, hogy a plébános osztja Orbánék és kormány politikáját. A kormányközeli Mandineren már 2017-ben is jelent meg a 777 keresztény közéleti hír- és blogoldalról átvett írása „Európai vezetők gyermek nélkül – fejétől a hal” címmel, amiben például az akkori V4-miniszterelnökök gyerekeinek számát hasonlította össze. Ebben megállapította: Orbán öt gyermekével Európa legnagyobb családját tudhatja magáénak, majd méltatta az Orbán-kormány családpolitikáját. Ezután egyre több írása jelent meg, amiben szintén elismerően nyilatkozott a kormány politikájáról, különösen egyházi témákban.

Bese 2021-re már eljutott oda, hogy azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy „egy évtized eredményeit veszélyeztetné a kormányváltás”. 2022-ben a zugligeti templomban is az ellenzék ellen kampányolt, sőt el is mondta, hogy kire kell szavazni. Azzal vádolta az ellenzéki pártokat, hogy megszüntetnék a hittanoktatást az iskolákban, illetve az egyházi intézmények jövőjét is kétségesnek tartotta egy esetleges kormányváltás után. Azoknak a vádaknak, amikkel Bese ijesztgetett, viszont sehol nem volt nyoma az ellenzéki pártok kampányában.

A plébános később élesen kritizálta a globalista társadalmat, emellett sokat foglalkozott a fiatalsággal és az oktatás témakörével is. Később a 777-től átkerült a Válasz Online jellemzése szerint egyházinak látszó, valójában Rétvári Bence államtitkár holdudvarához tartozó Vasárnap.hu-hoz. Időközben a sajtót is megjárt, kormányhoz közeli tevékenységei mellett (a miniszterelnök és különböző kormányhoz közeli szervezetek irodáinak felszentelése) rendszeresen szólalt meg közéleti kérdésekben is. A Demokratában kommentálta a NER-hez szintén közel került Tóth Gabi válását, szerinte „tisztáznia kellett volna, hogy bűnben jár”.

Beleszállt a melegségét nyíltan felvállaló Hodász Andrásba is, aki szerinte csak a „liberális mainstreamnek” segített a témával. „Ez a téma úgy kellett a liberális mainstreamnek, mint egy falat kenyér. Jó lehetőség arra, hogy eltereljék a figyelmet a Krúdy Gyula Általános Iskola LMBTQ-aktivista munkatársának beismerő videójáról” – írta.

Nem meglepő, de a párizsi olimpia megnyitóján is felháborodott: „meghökkentő, ahogy ismét a kereszténység kigúnyolásában lelték örömüket” – írta. Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéből is azt olvasta ki, hogy a Párizsban látottak hátterében az „Isten-nélküliség felvállalása húzódik”. Gondolatait azzal zárta a Mandinernek, hogy „a morális lecsúszás lejtőjén az első lépés az abortusz legalizálása, a szélsőségesen felpuhított eutanáziaszabályozások bevezetése és a melegházasság a heteroszexuális házassággal való egyenrangúsítása”.

Bese egyébként a kormánypárti véleményvezér-szerep mellett pénzhez is jutott az elmúlt években. A Válasz Online írta meg, hogy Bese családja két civil szervezettel pályázott állami pénzekre az elmúlt hat évben; a fideszes hálózatépítésre kitalált Városi Civil Alapból (VCA) összesen 41 millió forintot szedett össze a Gödöllői Német Nemzetiségi Egyesület és a Kelet-európai Fiatalokért Egyesület.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!