Bejelentette az EP elnöke, hogy kikérték tőlük Ilaria Salis mentelmi jogát

2024. október 22. – 12:33

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar hatóságok kérték Ilaria Salis mentelmi jogának felfüggesztését, jelentette be kedden az Európai Parlament elnöke. Roberta Metsola hozzátette, hogy az ügyet továbbították a testület jogi szakbizottságához.

Salist azzal gyanúsítják a magyar hatóságok, hogy a tavaly februári, kitörés napi utcai támadások egyik fő szervezője volt. A magyar ügyészség két esetben társtettesként, egy esetben pedig bűnsegédként, bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolja. Salis ártatlannak vallotta magát.

A fogva tartásának körülményei belpolitikai vihart kavartak Olaszországban. Egy, a szélsőbaloldali GUE/NGL frakcióhoz tartozó olasz párt felvette az európai parlamenti listájára, ahonnan júniusban bejutott a testületbe. Így mentelmi jogot kapott és el kellett engedni, de ez nem jelenti, hogy az ügye megszűnt volna. A Fővárosi Törvényszék egy júniusi közleménye szerint kérte, hogy függesszék fel a mentelmi jogát, szabadulásakor ügyvédje, Magyar György erre kis esélyt adott.

Salist jogerősen nem ítélték el, ezért nemrég sérelmezte, hogy kormánytagok tényként beszéltek erről. Másnap Orbán Viktor kijelentette, hogy Salis vasrúddal vert embereket Magyarországon – azon az EP-vitán, ahol Salis is felszólalt.

Arról, hogy Salisnak egyáltalán miért lehet mentelmi joga egy olyan ügyben, ami még a képviselővé választása előtt indult, mire terjed ki ez a jog és mik a határai, valamint milyen lépések következnek ezután, itt írtunk bővebben.

Címlapkép: Alain Rolland / Európai Parlament / Európai Unió

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!