Ilaria Salis megerősítette, hogy ő is felszólal az EP-vitán Orbánnal

2024. október 8. – 12:24

Ilaria Salis megerősítette, hogy ő is felszólal az EP-vitán Orbánnal
Ilaria Salis – Fotó: Laurie Dieffenbacq / EP

Másolás

Vágólapra másolva

Fel fogok szólalni, hogy a tapasztalataimról beszéljek, és a magyar elnökségről is általánosságban – erősítette meg kedden a Telex kérdésére Ilaria Salis. A szélsőbaloldali GUE/NGL olasz képviselője az Európai Parlament (EP) szerdai vitáján lesz az egyik felszólaló, ahol Orbán Viktor ismerteti a magyar EU tanácsi elnökség programját. A frakcióból korábban csak arról beszéltek: a képviselő „érdeklődik”, hogy felszólaljon.

Salist azzal vádolják a magyar hatóságok, hogy a tavaly februári, kitörés napi utcai támadások egyik fő szervezője volt. Akkor egy külföldi csapat viperával és gázspray-vel brutálisan támadott rá terepruhás – ezért szélsőjobboldalinak tartott – emberekre, ezek után azonban pusztán hasonló színű kabátok miatt teljesen tévesen vádaskodni kezdtek valakivel szemben, akiről később kiderült, semmi köze nem volt az erőszakos esetekhez.

Salist bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettével gyanúsították, tagadta a vádakat. Fogva tartásának körülményeiből belpolitikai vita lett Olaszországban. Salist júniusban megválasztották egy szélsőbaloldali olasz párt EP-képviselőjének, amivel mentelmi jogot kapott, így néhány nappal később szabadon engedték, az ellene folyó eljárást felfüggesztették, és hazatérhetett Olaszországba.

Láttam Magyarország legrosszabb oldalát, mert ott voltam egy börtöncellában 15 hónapig, jelentette ki a képviselő. Szerinte ez egy politikai eljárás volt, kormánytagok már azelőtt bűnösként beszéltek róla, hogy bíróság elé került volna.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a támadások miatt egy német gyanúsítottat is kiadtak a magyar hatóságoknak, és még mindig nincs kiírva a tárgyalása. A német legfelsőbb bíróság döntését se várták meg, pedig az – már későn – ideiglenesen blokkolta a kiadatást.

Teljesen helytelennek tartotta, hogy a magyar kormányé a soros elnökség. Paradoxnak látta, hogy Orbán Brüsszel elfoglalásáról beszél, de úgy kritizálja az EU-t, hogy a része akar maradni és pénzt kapni.

Címlapkép: Laurie Dieffembacq / Európai Parlament / Európai Unió

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!