Szabadon engedték Ilaria Salist

2024. június 14. – 14:14

Szabadon engedték Ilaria Salist
Kisbenedek Attila / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szabadon engedték, így visszatérhet Olaszországba Ilaria Salis, miután megválasztották Európai Parlamenti képviselőnek, írja az olasz La Repubblica.

A Magyarországon házi őrizetben tartott olasz nő ellen azért folyik eljárás Magyarországon, mert a vád szerint az egyik fő szervezője volt a tavaly februári, kitörés napi utcai támadásoknak. Fogva tartásának körülményei tiltakozást váltottak ki Olaszországban, miután a tanárnőt vezetőszáron, megbilincselt kézzel és bokával vezették be a bíróságra, ami Magyarországon bevett eljárás, de Olaszországban nem.

A magyar rendőrség péntek délután 1-kor eltávolította Salis lábáról az elektromos nyomkövetőt, így az olasz antifasiszta aktivista szabadon távozhat az országból. Salist a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) jelölte az EP-be. Salis több mint 160 ezer szavazatot kapott. A párt célja eleve az volt a jelöléssel, hogy Salist végre kiengedjék az előzetes letartóztatásból, ahová azért került, mert a magyar hatóságok szerint 2023-ban Budapesten a Becsület napja nevű szélsőjobboldali megemlékezés után társaival több olyan embert is megvertek, akiket neonáciknak néztek. A nő kezdetektől ártatlannak vallotta magát.

Az AVS összességében is sokkal jobb eredményt ért el, mint 2019-ben, a legutóbbi EP-választáson: akkor 3,6 százalékot szereztek, míg most 6,6 százalék lett az övék. A Corriere della Sera azt írja, hogy az eredményt késő este az AVS két vezetője, Nicola Fratoianni és Angelo Bonelli jelentette be, az urnazárásnál ott volt Salis apja is. Az AVS vezetői azt mondták, az idei jó eredményben jelentős része volt a Salis-effektusnak is, azaz az Ilaria Salist ért magyarországi kellemetlenségeknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!