Műemléki védettséggel menti meg Lázár János a Turul-szobrot

2024. október 21. – 22:10

Másolás

Vágólapra másolva

Lázár János építési és közlekedési miniszter elrendelte a vitatott XII. kerületi Turul-szobor műemléki védelem alá helyezését – közölte Facebook-oldalán hétfőn. Lázár némileg ellentmondásos indoklása az, hogy az emlékmű „szinte avatása óta politikai viták kereszttüzében áll”, ez pedig nem lehet ok rá, hogy „egy nemzeti jelképet és egy művészeti alkotást pusztulásra ítéljenek”. Neki pedig mint a kulturális örökség védelméért felelős miniszterként egyik feladata az értékek megóvása.

Mint korábban írtuk, szobor régóta komoly feszültségek forrása, Kovács Gergely kutyapártos polgármester az idei kampányban azt ígérte, hogy elbontatja azt. Megválasztása után már azt mondta: ez nem lesz az első intézkedései között, mert nem akarja polgármesterségét azzal kezdeni, hogy utcai harcot vívnak Toroczkai Lászlóékkal.

A szobor sorsáról azóta is vita van, Kovács szeptemberben azt írta ki a Facebookra, hogy „sok, úgy nagyjából 6 millió érdekes ötlet jött az elmúlt hónapokban, azzal kapcsolatban, hogy mi legyen a kerületi turullal. De eddig ez a kedvenc: fizetne érte a MIÉP, hogy elvihesse.” A MIÉP elnökétől származó levél szerint a nemzeti radikális párt hajlandó akár fizetni is a szoborért, mivel azért annak idején az önkormányzat is fizetett. A párt felajánlotta, hogy a XII. kerületi képviselő-testület által megállapított, „méltányos és reális összegű megváltási díjat” adnának a turulért.

A sokak szemében a kerületben a második világháború végén tomboló nyilasterrort, a másik oldalnak a nemzeti eszmét megtestesítő szobor védelmében nemzeti radikális szervezetek tüntetést is szerveznek október 23-ra.

Kovács Gergely polgármester a Facebook-oldalán cinikusan reagált a történtekre, azt írván: „Ez valami tévedés lehet, biztos a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani a miniszter úr. Most hirdethetjük meg a »Lázár János találkozása a műemlékvédelemmel« című szoborpályázatot.” Ezen felül közölte még, „a kerületben egyébként sok olyan építészeti érték van, amik valóban érdemesek lennének a műemléki védettségre, mint például az egykori Tündérhegyi Pszichiátria épülete, de érdekes módon a NER-közeli vállalkozók ezt ehelyett pár napja épp bontani kezdték.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!