Márki-Zay Péter keresztül-kasul bejárta az országot a kampányban, Orbán csak a billegő körzetekre koncentrált

2022. április 2. – 12:17

Márki-Zay Péter keresztül-kasul bejárta az országot a kampányban, Orbán csak a billegő körzetekre koncentrált
Orbán Viktor a Fidesz kampányzáróján április 1-én Székesfehérváron – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ha csak a kampány során megtett kilométereket, utcai fórumokat, beszédeket, nyilatkozatokat nézzük, Márki-Zay Péter lekörözte Orbán Viktort. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az előválasztás vége óta majdnem minden választókerületbe eljutott, és egy-egy nap akár hét településen mondott beszédet. Így próbálta meg ellensúlyozni azt a környezetet, ahol Orbán március 15-i beszédét kilencszer ismétlik meg a közmédiában 24 óra alatt, őt pedig négy év alatt mindössze öt percre hívják meg. Orbán sem tétlenkedett az elmúlt hónapokban: az év elején disznót vágott és lángosozott, ám aztán az ukrajnai háború alapjaiban írta újra az eltervezett kampányát. Az utolsó héten elment billegő körzetekbe, hogy elmondja, Székesfehérváron és Hódmezővásárhelyen dől el a vasárnapi választás. Térképre tettük Márki-Zay Péter és Orbán Viktor kampányát.

Márki-Zay Péter környezetében úgy tartják, az ellenzéki miniszterelnök-jelölt gyakorlatilag bárkit meg tud győzni, ha személyesen találkozik vele. Bár megosztó kijelentései miatt még az ellenzéki oldalról is gyakran éri kritika Márki-Zayt, azt senki nem vitatja: élőben meggyőző erővel tud arról beszélni, hogy miért kell leváltani a kormányt.

Miután a Fidesz az utóbbi 12 évben leuralta a médiát, és az ellenzéki miniszterelnök-jelölt mindössze öt percre jutott be a közmédiába az egész kampány alatt, az elmúlt hónapokban igyekezett személyesen eljutni az ország minél több pontjára, hogy több ezer emberrel személyesen találkozzon.

Az előválasztás vége óta több mint 160 kampányfórumot tartott Márki-Zay.

Gyűjtésünkben csak azok a rendezvények szerepelnek, amikor az Egységben Magyarországért egyéni jelöltjei mellett kampányolt a miniszterelnök-jelölt. Mivel a kampánystábja nem bocsátotta rendelkezésünkre Márki-Zay teljes programját, a Facebook-oldalán meghirdetett események és a YouTube-csatornájára feltöltött videók alapján próbáltuk összeszedni, hol járt Márki-Zay november óta.

Márki-Zay Péter keresztül-kasul bejárta az országot

Az előválasztási győzelme után pár héttel a Felcsútot is magába foglaló választókerületben (Fejér megye 3.), Gárdonyban kezdte a kampányútját, és azóta keresztül-kasul bejárta az országot. Egy-egy hétvégi nap akár 6-7 településre is eljutott, hogy a személyes jelenlétével győzze meg a választókat. Az utcai fórumok általában úgy néznek ki, hogy Márki-Zay és a helyi ellenzéki jelölt jó 30-45 percet beszél, aztán jöhetnek a kérdések, hozzászólások, szelfik, kézfogások. A legtöbb rendezvényről videó is készült, ezeket aztán vágatlanul feltöltötték a miniszterelnök-jelölt YouTube-csatornájára.

Nem egyszer épp emiatt kellett magyarázkodnia Márki-Zaynak, és a kormányzati médiában hetente szedtek ki pár másodperces részleteket a beszédeiből. „A kormányban most három meleg miniszternek a botrányát készíti elő egy blog” – jelentette ki például a Somogy megyei Csurgón januárban. Később aztán a Telex műsorában azt mondta, csak a nevek jutottak el hozzá, és szerinte már nem hozzák nyilvánosságra a felvételeket. Egy fonyódi rendezvényen pedig arról beszélt, az ellenzéki szövetségben a kommunistákat és a fasisztákat is képviselik. Ezt aztán azzal magyarázta, hogy a Fidesz-közeli Munkáspártról és a Mi Hazánkról gondolt.

Márciusban volt olyan hétvége, hogy 6 megyében, összesen 11 településen tartott utcai fórumot az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Javarészt a választókerületek központjába ment, ám ha valahova többször is eljutott, kisebb települések is belefértek a programjába. Például Ander Balázzsal a választókerületi (Somogy megye 2.) központ, Barcs mellett Csurgón és Nagyatádon is járt.

Az elmúlt hónapokban többször is azt mondta Márki-Zay, hogy nincs nyerhetetlen körzet, ezért az utolsó héten másodszor is elment abba a két választókerületbe (Csorna és Szentgotthárd), ahol a legnagyobb arányban nyert a Fidesz négy éve. De többször is járt például Bodrozsán Alexandránál (Bács-Kiskun megye 2.), Csidei Irénnél (Zala megye 1.), Kis-Szeniczey Kálmánnál (Bács-Kiskun megye 4.) és Kiss Lászlónál (Hajdú-Bihar megye 5.), akik szintén az ellenzék számára nehezen nyerhető körzetben indulnak. A legtöbb alkalommal – szám szerint négyszer – Pest megye 10. választókerületében fordult meg, ahol kétszer Gér Mihállyal tartott fórumot (Monoron és Albertirsán), majd a Párbeszéd jelöltjének visszaléptetése után, az utólag beugrott Szabó Rebeka kampányát tolta meg Monoron és Örkényben.

Minimum két fórumot tartott a billegő körzetekben: például Veszprém megye 2. (Benedek Szilveszter), Heves megye 3. (Korózs Lajos), Békés megye 3. (Leel-Őssy Gábor), Somogy megye 4. (Potocskáné Kőrösi Anita), Jász-Nagykun-Szolnok megye 1. (Sziráki Pál) és Csongrád-Csanád megye 3. (Szűcs Ildikó) választókerületében.

De háromszor járt Győrben, Székesfehérváron, Pécsen is, hogy a helyi jelöltek kampányát segítse.

Mindeközben csak egyszer ment el Márki-Zay Debrecenbe, holott Hajdú-Bihar megye 1. választókerületében jó esélye van a DK-s Varga Zoltánnak Kósa Lajos ellen. Budapesten is meglehetősen keveset kampányolt az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. A Telex műsorában Márki-Zay azt mondta, Budapesten 18-ból 18 választókerületet hozni fog szerinte az ellenzék, így nem is itt volt arra szükség, hogy bevesse magát a fővárosi körzetekben.

Csak négy választókerületbe nem jutott el az ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Gyűjtésünk szerint négy ellenzéki jelölt választókerületében nem járt Márki-Zay Péter november vége óta:

  • Szilágyi György (Budapest 14.),
  • Kunhalmi Ágnes (Budapest 15.),
  • Hiller István (Budapest 16.) és
  • Hohn Krisztina (Pest megye 6.) választókerülete maradt ki mostanáig.

Míg a fővárosi körzeteket Márki-Zay nélkül is nagy eséllyel hozza az ellenzék, a gödöllői központú körzetet a billegők között tartják számon: négy éve Vécsey László a szavazatok 45,92 százalékával nyert, ám a Závecz márciusi mérése szerint most két százalékponttal (45-53) vezet az LMP-s színekben induló Hohn Krisztina.

Az országos kampány mellett Márki-Zay egyéniben is elindul Csongrád-Csanád megye 4. választókerületében Lázár János ellen. Gyűjtésünk szerint itt 11 településen összesen 16 kampányfóruma volt. Hódmezővásárhelyen négy, Makón három, Kiszomboron pedig két kampányrendezvényt tartott, míg a választókerület nyolc településén nem hirdettek neki rendezvényt.

A hazai kampány mellett nagy erőkkel igyekszik az ellenzék mozgósítani a külföldön élő magyarokat is, Márki-Zay november óta Brüsszelben, Londonban, Münchenben, Berlinben és Kolozsváron is tartott kampányrendezvényt.

Orbán Viktor disznót vágott, lángosozott, aztán kitört a háború

Egészen máshogy nézett ki Orbán Viktor kampánya. A miniszterelnököt független médiumok újságírói utoljára a decemberi sajtótájékoztatón kérdezhették, ahol többször is azzal hárította el a választásra vonatkozó kérdéseket, hogy azokkal csak a kampány hivatalos kezdete (február 12.) után kezd el foglalkozni.

Pár héttel később azonban már a homokhátsági Öttömösön vágott disznót, ipponnal két vállra fektetett egy sertést Mihálffy Bélával, a Fidesz szegedi önkormányzati képviselőjével. Disznópörkölés közben aztán Orbánt a társaságból többen is megnyugtatták, hogy Mihálffy személyében a legjobb jelöltet indítja a Fidesz Csongrád-Csanád megye 2. választókerületében. Nem véletlen itt kezdte a kampányt a Fidesz elnöke: 2018-ban B. Nagy László csak azért tudott nyerni (44,62%) ebben a körzetben, mert az ellenzéki pártok akkor még nem fogtak össze.

A pálinkát és a kolbászt pár nappal később mezítlábas lángossal folytatta a miniszterelnök: Budakeszin Menczer Tamás kampányára segített rá. A külügyi államtitkárnak szintén nehéz dolga lesz Szél Bernadett ellen Pest megye 2. választókerületében. A volt LMP-s politikus legutóbb mindössze 296 szavazattal kapott ki Csenger-Zalán Zsolttól, míg a Jobbik és a Momentum is külön indult.

A miniszterelnök később önkéntesekkel tartott seregszemlét Józsefvárosban (Budapest 6.), ahol Kocsis Máté helyett Sára Botondot indítja a Fidesz az idei választáson.

„Nyergeljetek, a kampány elkezdődött, ideje, hogy mi is kilovagoljunk”

– mondta ötven nappal a választás előtt Orbán az évértékelő beszédében. Ő azonban egészen múlt hétvégéig nem lovagolt ki. Egyedül Cegléden állt meg februárban, hogy Földi Lászlóval és pár jól értesült helyi szimpatizánssal szelfizzen. A Fidesznek ott kevésbé van izgulnivalója, Földi 2018-ban 51,64 százalékkal nyert Pest megye 11. választókerületében.

Aztán február végén Oroszország megtámadta Ukrajnát, és ez alapjaiban írta át Orbán Viktor kampányát is.

Választói fórumok helyett a határra sietett, ahol menekültekkel, katonákkal, rendőrökkel fotózkodott, helikopterről tekintette meg a tájat, és a segélyakciót irányította. Facebook-oldalán a választási kampányról hetekig egy szó sem esett. Március 15-én aztán több százezer híve előtt mondott beszédet a Békemenet végén, és azt kérte a szavazóitól, hogy az utolsó hetekben tegyenek rá még egy lapáttal.

Orbán: Hódmezővásárhelyen és Székesfehérváron dől el a választás

„Mi vagyunk az esélyesek, de az esély még sosem váltotta be saját magát. Az esélyt nekünk kell beváltani” – jelentette ki múlt szombaton Orbán Nagykanizsán, ahol Cseresnyés Péter fideszes jelölt (Zala megye 3.) kampányát támogatta meg.

Mint később kiderült, ez csak az első állomás volt, és az elmúlt napokban a Fidesz elnöke sorra járta a billegő körzeteket. Nagykanizsa után nyolc további helyszínre jutott el: a hétvégén Szentendrén (Pest megye 3.), Révfülöpön (Veszprém megye 3.) járt, majd elment Győrbe (Győr-Moson-Sopron megye 1.), Békéscsabára (Békés megye 1.), Makóra (Csongrád-Csanád megye 4.), Egerbe (Heves megye 1.) és Dudarra (Veszprém megye 1.).

A hódmezővásárhelyi választókerületben fog eldőlni a választás

jelentette ki Orbán Viktor Makón Lázár János mellett. „Aki a saját választókerületében nem tud nyerni, az nem tud nyerni országosan sem” – mondta Márki-Zay Péterre utalva, aki egyéniben is elindul. Lázár négy éve simán nyert itt, de most igen csak billeg a körzet azáltal, hogy ellenfele az ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltje lesz.

Míg Márki-Zay Péter országjárását viszonylag könnyen lehetett figyelemmel kísérni az utóbbi hónapokban, Orbáné teljes titokban folyt.

A makói látogatását egy nappal korábban Lázár sem árulta el, amikor ott jártunk. Csak a miniszterelnök Facebook-oldalára utólag feltöltött fotókból és videókból lehetett követni, merre jár. A hét elején olvasóink segítségét kértük, és végül két helyszínre jutottunk el így: Egerben és Dudaron próbáltuk elkapni a miniszterelnököt, hogy aktuális ügyekről kérdezzük, ám nem engedték kollégáinkat a közelébe.

Az egyedül esemény – amit élőben lehetett követni – a pénteki kampányzáró volt, amit 2018 után ismét Székesfehérváron tartott a Fidesz.

Ha Székesfehérvár belső részén nyer a Fidesz, az egész országban győznek – jelentette itt ki Orbán. Fejér megye 1. körzetében valóban izgalmasnak ígérkezik a választás: 2018-ban a szavazatok 47,17 százalékával nyert itt Vargha Tamás. Most az MSZP-s Márton Roland lesz a külügyi államtitkár ellenfele, aki a Publicus márciusi felmérésében szerint valamivel jobban állt a Fidesz jelöltjénél (43-39%).

Bányai Gáborhoz felvonult a Fidesz színe-java

Orbán még két nappal a választás előtt is arról beszélt, hogy nem szabad hátradőlniük, volt már olyan választás, amit szombaton és hétfőn megnyertek, de vasárnap vesztettek.

Miközben Orbán a háborúval és Brüsszellel volt elfoglalva, miniszterei, államtitkárai, és a Fidesz vezető politikai szereplői bejárták az országot. A legtöbb rendezvényt nem hirdették meg, és a helyi jelöltek Facebook-oldalán lehetett elcsípni párat. Így tudtuk megnézni Semjén Zsoltot Kazincbarcikán, Kövér Lászlót Mosonmagyaróváron, Kocsis Mátét Veszprémben, Varga Mihályt Kecelen, Benkő Tibort Kiskunhalason és Pécsen. Rajtuk kívül Varga Judit, Szijjártó Péter, Kósa Lajos és Kubatov Gábor pártigazgató is járta az országot.

Abban viszont kevés logikát lehet találni, hogy hova központosította a Fidesz az erőit. Bányai Gábornál (Bács-Kiskun megye 5.) márciusban három hét alatt Gulyás Gergely, Varga Mihály, Kósa Lajos, Benkő Tibor, Palkovics László, Kovács Zoltán, Budai Gyula, Gyopáros Alpár, Dömötör Csaba, Zsigmond Barna Pál és Azbej Tristan járt, de az utolsó héten Varga Judit, Kocsis Máté és Szijjártó Péter is meglátogatta. Ez a névsor igazán meglepő, ha azt nézzük, hogy a Fideszes képviselő négy éve 55,85 százalékkal nyert a kiskunhalasi központú választókerületben. Nagy meglepetés lenne, ha idén nem tudná hozni a körzetet.

A jóval billegőbbnek tartott hódmezővásárhelyi körzetben (Csongrád-Csanád megye 4.) ellenben az utolsó napokig csak Palkovics László, az ITM vezetője ment, illetve a megafonos Deák Dániel és Bohár Dániel tartott előadást. Aztán öt nappal a választás előtt megérkezett Orbán Viktor is, hogy a makóiaknak elmondja, a jövőben is szeretne Lázár Jánossal dolgozni. Ehhez azonban az kell, hogy egyéniben megválasszák a volt minisztert, a Fidesz országos listájára ugyanis nem került fel Lázár.

Az ellenzék vezető szereplői közül Jakab Péter, Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Donáth Anna, és Gyurcsány Ferenc is belevetette magát a kampányba. Utóbbi leginkább a DK-s jelölteket segítette az Itt a Feri fórumaivel. Mi Debrecenben kaptuk el Gyurcsányt, Jakabot Szegeden és Siófokon, a főpolgármestert Óbudán, a Momentum elnökét pedig a Széll Kálmán téren néztük meg.

Az utolsó hét már kizárólag a mozgósításról szólt. Mindenkit bevetettek az utolsó napokban, aki csak él és mozog. Hogy mindez mire lesz elég, vasárnap kiderül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!