Orbán Viktor a kampányzárón: A világnak elment az esze

2022. április 1. – 14:45

frissítve

Orbán Viktor a kampányzárón: A világnak elment az esze
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Akárcsak négy éve, most is Székesfehérváron tartotta a kampányzáróját a Fidesz-KDNP. Orbán Viktor szerint ha a város belső részén nyernek, az egész országban nyernek. A kormányfő az ellenzéket azzal támadta, hogy ha a baloldal nyer, másnap elzárják a gázcsapokat. Orbán szerint meg kell állítani a genderőrületet, ami egyre nagyobb bajokat okoz Nyugaton.

  • Bár kampányzáró rendezvényt hirdettek, Orbán szerint ez valójában a kampányhajrát megnyitó esemény volt, és azért jöttek össze, hogy egy utolsó lendületet vegyenek az utolsó három napra.
  • Ha Székesfehérvár belső részében (Fejér megye 1. választókerületében) nyer a Fidesz jelöltje, az egész országban nyernek Orbán szerint.
  • Azt is mondta, tanulniuk kell az elvesztett választásokból, és nem szabad hátradőlniük az utolsó napokban. Háromnapnyi kemény munkával négy biztonságos és nyugodt évet nyerhetünk Orbán szerint, ezért mindenkit arra kért, hogy menjen el szavazni.
  • Orbán szerint az ellenfél „megbillent állapotban van”. Megdöbbentő méretben csal az ellenzék a miniszterelnök szerint, és ezért nehezített pályán kell a Fidesznek nyernie.
  • Két lehetőség közül választhat Magyarország április 3-án Orbán szerint: visszatérünk a bukott múlthoz, vagy folytatják az elmúlt 12 év emelkedő, fejlődő pályáját.
  • A háború mindent megváltoztatott, de Orbán szerint nem kérdés, hogy ez két nép háborúja, amiből Magyarországnak ki kell maradnia.
  • Az igazi ellenfél nem az ukránok, hanem a baloldal, ami a hátunk mögött megállapodást kötött az ukránokkal – fogalmazott Orbán. Ha az ellenzék nyer vasárnap, másnap fegyverszállítmányokat indítanak Ukrajnába, és elzárják az orosz gázcsapokat. Ha ez megtörténik, megáll az ország, gyárak zárnak be, emberek veszítik el a munkájukat.
  • „Azt javaslom, hogy ne most kísérletezzünk” – jelentette ki a Fidesz elnöke, és azt tanácsolta, hogy hallgassunk a kipróbált képviselőkre.
  • A gyermekvédelminek nevezett népszavazást legalább olyan fontosnak tartja, mint a parlamenti választást.

Lezárjuk a közvetítésünket.

A beszéd közben egy zászlós nő kíséretében bevonultak a biztonságiak. Az asszony szerint provokatőr volt a tömegben, akit ki kell emelni. Végül nem emeltek ki senkit a beszéd alatt, de egy ponton a biztonságiak köralakban megálltak. Hogy mit tehetett a provokatőr, nem derült ki, de egy nő a beszéd után arról beszélt, hogy az egyik sajtóorgánum inzultált valakit, amiért ő is megrugdosná az illetőt.

Egy középkorú férfi pedig idős tanárismerősével arról beszélt, hogy a tanárok között régen is sok volt a komcsi, és még mindig akadnak igazgatók, akik „sötét, büdös liberálisok.”

Orbán beszéde végén felcsendül az a dal, amit a választási győzelme után szokott a Fidesz elnöke elénekelni. Most Semjén helyett Tóth Gabi áll mellette, és egy tucatnyi székesfehérvári fiatal.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Még két nap van hátra, és aztán partra szállás, jelentette ki Orbán. Háromnapnyi kemény munkával négy biztonságos és nyugodt évet nyerhetünk, mondta. Elvégezték a munkát becsülettel, egyetlen feladat maradt: feltenni az i-re a pontot, ezért mindenki menjen el szavazni. Védjük meg Magyarországot, védjük meg Magyarország békéjét! – zárta a beszédet.

„Azt javaslom, hogy ne most kísérletezzünk” – jelentette ki Orbán, és azt tanácsolta, hogy hallgassunk a kipróbált képviselőkre. Ismét azt kérte a fehérváriaktól, hogy támogassák a Fidesz helyi jelöltjeit.

A háború megülte a tájat, mint a köd szokta hajnalban – fogalmazott Orbán.

A gyermekvédelminek nevezett népszavazás azonban legalább olyan fontos szerinte, mint a parlamenti választás.

Hosszú időre elrendezhetik és eldönthetik ezt a fontos kérdést. „A világnak elment az esze. Olyan divatok ütik fel a fejüket, hogy az ember csak néz” – fogalmazott a miniszterelnök. Orbán nem gondolta volna, hogy bele kell írni az alkotmányba, hogy az apa férfi, az anya nő, de Nyugat-Európában elaludtak a barátaink.

Van egy vörös vonal, amit nem szabad átlépni: nem szabad engedni, hogy a gyermekeink nevelésének jogát átvegye bárki is. „Meg kell védeni a családjainkat” – mondta Orbán. Meg kell állítani azt a genderőrületet, ami szerinte jól láthatóan egyre nagyobb bajokat okoz tőlünk nyugatabbra.

Ha a következő három napban elvégezzük a munkánkat, megnyerhetjük a népszavazást és a választást is – jelentette ki Orbán.

Ha az segítene az ukránoknak, fizetnének kicsit többet a gázért és az olajért, de az a baj, hogy az orosz energiavezetékeken keresztül jön. Nem hidegebb lesz, ha elzárják a csapokat, hanem megáll az ország, be kell zárni a gyárakat, emberek veszíthetik el a munkájukat, jelentette ki. Ezért nem mondhatják meg az ukránok, hogyan segítsünk. „A szívünk velük van, de Magyarországnak ki kell állni a saját érdekei mellett.” Orbán ezután felsorolta, hány válságot élt már át. Azt is mondta, hogy szereti a kezdőket, akik hátulról jönnek. Miért is ne jöhetne az Alföldről bárki, aki úgy gondolja, hogy átveheti az ország irányítását? – tette fel a kérdést Márki-Zayra utalva.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Katonát, fegyvert nem küldünk, de a bajba jutott ukránoknak segítünk – mondta Orbán. Lassan 600 ezer ember menekült el Ukrajnából Magyarországra. „Mindenkinek segítettünk” – fogalmazott Orbán. Nem igaz szerinte, amit Gyurcsány Ferenc állít, hogy mi egy pocsék ország lennénk.

A miniszterelnök megérti az ukrán elnököt is, aki minden európai országot megpróbál bevonni a háborúba. Nagyon nagy bajba kerültek az ukránok, ezért nem is akarja Orbán felhánytorgatni, hogy miként bántak a magyar kisebbséggel az elmúlt években. Az igazi ellenfél nem az ukránok, hanem a baloldal, aki a hátunk mögött megállapodást kötött az ukránokkal – mondta Orbán.

Ha az ellenzék nyer vasárnap, másnap fegyverszállítmányokat indítanak Ukrajnába, és elzárják az orosz gázcsapokat.

Beütött a ménkő, és kitört a háború, ami mindent megváltoztatott, folytatta Orbán. A Fidesz kampányát is, új kérdések jöttek elő. Belgrád bombázása alatt is felmerült, hogy Magyarországnak ki kell maradni a konfliktusból, de az más háború volt. Most két hatalmas ország harcol egymással, egyik ráadásul atomhatalom. A kockázat nagyobb, mint a jugoszláv háború alatt. Azt hitte, hogy mindenki azt gondolja majd, hogy ez két nép háborúja, amiből ki kell maradnunk. A baloldal azonban azon az állásponton van, hogy Ukrajna a mi háborúnkat vívja. Orbán szerint ez tévedés, mi csak veszíthetünk ebben a háborúban, ezért nem küldünk fegyvereket és katonákat oda.

„Sokan mondják, hogy az ellenfél csal. Mi ebben a meglepő?” – fogalmazott Orbán. Olyan csalást azonban még nem láttunk, ami most van – tette hozzá. Megdöbbentő nevezte, hogy az ellenzék több millió ember adatait gyűjti szerinte engedély nélkül, és üzeneteket küld választópolgároknak.

„Nekünk ilyen nehezített pályán, ilyen körülmények között is nyernünk kell.”

Arról beszélt Orbán, a Fidesszel szemben a kampányt az ellenzék nem most kezdte el, hanem évek óta kampányolnak. Orbánéknak viszont kormányoznia kellett. „A kormányzás olyan, mint a bicikli. Ha nem tekered, eldőlsz” – fogalmazott. A kampányba az október 23-i Békemeneten kezdett bele a Fidesz, ott mondták ki először, hogy a legnagyobb fegyverük az összefogás – mondta. „Erősek vagyunk, nagyok vagyunk, elszántak vagyunk.”

Két lehetőség közül választhat Magyarország április 3-án Orbán szerint: visszatérhetünk a bukott múlthoz, vagy folytatják az elmúlt 12 év emelkedő, fejlődő pályáját. A miniszterelnök szerint paravánjelöltet indított az ellenzék, valójában Gyurcsány a főnök, és valójában ugyanazok az ellenfeleik, akik az elmúlt huszonévben voltak.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„Viktor, Viktor” – skandálta a közönség, amikor Orbán Viktor lépett színpadra. Négy éve is nagy győzelem lett a vége fehérvári találkozónknak – fogalmazott a miniszterelnök-jelölt, felidézve a 2018-as kampányzárót.

Azt mondta, azért gyűltek össze, hogy megtámogassák a két székesfehérvári jelöltet. Törő Gábor dolga egyszerűbb lesz szerinte, „a móriakban mindig meg lehet bízni”. Fehérvár azonban bonyolultabb ügy – tette hozzá. Orbán régóta követi a választási statisztikát, és ez alapján gondolja, ha Székesfehérvár belső részében (Fejér megye 1. választókerületében) nyernek, az egész országban nyernek.

Elterjedt, hogy kampányzárót tartanak Székesfehérváron. Orbán szerint azonban eszük ágában sincs bármit bezárni, ez a kampányhajrát megnyitó esemény valójbaán. Azért jöttünk össze, hogy egy utolsó lendületet vegyünk – fogalmazott.

13 óránk lesz arra, hogy győzzünk, folytatta. Mindent elő készítettünk, rengeteg levelet küldtünk ki, az online kampányt elvégeztük, mindenhová bekopogtattunk, sorolta. Orbán szerint az ellenfél „megbillent állapotban van”, azt hallotta ma reggel, hogy valami Halálcsillaggal fognak kísérletezni. Volt már olyan választás, amit szombaton és hétfőn megnyertek, de vasárnap vesztettek. Tanulniuk kell az elvesztett választásokból, nem szabad hátradőlniük, mondta.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Cser-Palkovics azokhoz is szólt, akik még nem döntötték el, hogy kire szavaznak vasárnap. Ki fogja tudni jobban kormányozni az országot: azok, akik 2010 óta bizonyítottak, vagy akik hatfelé húznák a kormányrudat, és azon is vitatkoznának, hogy ki a kapitány, tette fel a kérdést. Magyarország hajójának előre kell mennie, és el kell kerülnie a háború viharát, mondta. A polgármester szerint nincs olyan biztos választókerület, és olyan sincs, hogy nyerhetetlen körzet. Mindenkinek el kell mennie szavazni, rajtunk múlik Magyarország és Székesfehérvár sorsa, zárta beszédét.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Színpadon az Ismerős Arcok és a NER himnusza.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„Gyönyörű látvány” – kezdte beszédét Cser-Palkovics András, Székesfehévár polgármestere a színpadon a közönség felé nézve. Arról beszélt, városában mindenkit szívesen látnak. Vendégszeretetünk feltétel nélküli, mert Szent István bölcsője minden magyar bölcsője és otthona – mondta a polgármester. Már-már hagyomány Cser-Palkovics szerint, hogy Székesfehérváron tartja a Fidesz-KDNP kampányzáróját, külön is köszöntötte a miniszterelnököt.

Bár vannak városvezetők, akik országos politikával foglalkoznak, én maradnék inkább a kaptafánál – folytatta, és megköszönte a sok fejlesztési lehetőséget, amit Orbán Viktor és a Fidesz kormányzása alatt kapott a városa. Igaz volt ez 2018-ban is, idén pedig három frissen elindított fehérvári óriásberuházás is azt jelzi, hogy ez megkérdőjelezhetetlen tény.

Székesfehérvárnak olyan kormányra és olyan országgyűlési képviselőkre van szüksége szerinte, akik garanciát jelentenek arra, hogy ezekek a beruházások is elkészülnek. Cser-Palkovics szerint Orbán Viktor és Vargha Tamás újraválasztása jelenti a garanciát.

Törő Gábor, Fejér megye 2. fideszes képviselőjelöltje következett, ő arról beszélt, hogy már ősszel, az ellenzék előválasztásával elkezdődött a kampány. A Stop Gyurcsány, stop Karácsonyról Stop Márki-Zayra váltottak, de aztán mindent felülírt a háború. Még van két nap a választásig, nem dőlhetnek hátra, mert látják, mekkora támadásokat kapnak az internetes felületeken.

Vargha Tamás plakátjai politikai akció áldozatai lettek a városba vezető főúton. A Budai úton kilométereken át fekete Z festék került a választasi arcképére. Egy ember akciója lehetett, az anyaghasználat alapján – írta helyszíni kollégánk.

Fotó: Nyilas Gergely / Telex
Fotó: Nyilas Gergely / Telex

Vargha Tamás, a Fidesz–KDNP székesfehérvári (Fejér megye 1.) képviselőjelöltje köszöntötte azt a több száz főt, akik a Városház téren gyűltek össze. A Fidesz jelöltje szerint most nagyobb a tét, mint 2018-ban, amikor szintén itt tartotta a kampánygyűlését a Fidesz.

A négy égtáj felé mutatva helyi fejlesztéseket és eredményeket sorol Vargha, a jövőbe tekintve pedig azt mondja, a jégkorongcsarnok felépüléséért biztosan nem kell izgulni, ha a fehérváriak jól döntenek vasárnap.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Talpig népviseletben lép színpadra Tóth Gabi és egy gitátos kíséretében énekli el a Himnuszt.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Székesfehérváron két választókerület központja van.

  • Fejér megye 1. körzetében meglehetősen izgalmasnak ígérkezik a vasárnapi választás, 2018-ban a szavazatok 47,17 százalékával nyert itt Vargha Tamás. Most az MSZP-s Márton Roland lesz a külügyi államtitkár ellenfele, aki a Publicus márciusi felmérésében szerint valamivel jobban állt a Fidesz jelöltjénél (43-39%).
  • Fejér megye 2. választókerületében meglepetés lenne, ha kikapna a fidesz. Itt négy éve 53,69 százalékkal nyert Törő Gábor. Ellenfele a jobbikos Fazakas Attila lesz. A körzethez Székesfehérvár egy része mellett 26 kisebb település tartozik.

„Magyarország az én hazám, neked szült és nevelt anyám” – csendült fel a népies pop a hangfalból. Már csak három perc a beszéd kezdetéig.

„Jön ez az idióta, erre meg kell a népnek őrülnie” – bosszankodott maga elé egy férfi egy babakocsit tolva. „Várjál, nézd, anyád már mindenáron megy bele a tömegbe” – mondta a gyereknek, a jelek szerint tehát a család nem véletlenül van itt.

Korábban a Városház teret két részre bontották a színpadot elkerítő kordonnal, és csak jobbról, illetve balról lehetett a színpadhoz állni.

Háromnegyed háromra már beengedték a tömeget a tér közepére, és a Püspöki palota előtti rész szépen megtelt a közönséggel.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A kampányzáró előtt néhány órával a Kossuth rádióban volt jelenése Orbánnak, ahol megtartotta a szokásos péntek reggeli, rádióinterjúnak álcázott kampánybeszédét. Itt is elmondta, hogy a vasárnapi választás tétje az, hogy béke lesz, vagy Magyarország belesodródik a háborúba, lesz-e olcsó energia, vagy összeomlik a gazdaság. De beszélt a gyermekvédelminek nevezett népszavazás fontosságáról is, ami szerinte a háború miatt háttérbe szorult.

Vegyesebb a közönség korösszetétele Székesfehérváron, mint az a hardcore politikai rendezvényeken megszokott. Egy hatfős csapatba botlottam, 18 évesek, érettségi előtt.

„Mi csak kíváncsiságból jöttünk el, a kék szalagunkat is elrejtettük”

– mondta egyikük. A rejtett politikai turistacsoport egyik tagja szerint masszív gyurcsányozás várható, esetleg egy kis időskorúak közötti lökdösődés. „Mi egész életünkben nem ismertünk más politikai vezetést, a mostani ellenzéket olyannak látjuk, akit lehetne támogatni”.

Néhányuk szülei másként gondolják – „főleg TV2-t néznek” – ezért otthon inkább kerülik a témát. A szülők érve többnyire nem is az, hogy elégedettek a Fidesszel, inkább alkalmatlannak tartják az ellenzéket. A fiatal csapat csak annyit mer jósolni, hogy a Fidesz talán nem szerez kétharmadot.

Orbán Viktort utoljára decemberben kérdezhette a független média. Az elmúlt napokban több választókerületbe is ellátogatott kampányolni, ám ezeket az eseményeket a sajtó elől eltitkálták, és csak zárt körben hirdették meg.

Miután hiába próbáltuk a hivatalos úton elérni a miniszterelnököt, elmentünk két ilyen rendezvényre, hogy aktuális ügyekről kérdezzük:

Orbán Viktor az utolsó napokig meglehetősen visszafogott volt a kampányban: januárban disznót vágott Öttömösön Mihálffy Bélával (Csongrád-Csanád megye 2.), majd lángosozott Menczer Tamással Budakeszin (Pest megye 2.), aztán seregszemlét tartott Sára Botonddal Józsefvárosban (Budapest 6.) és szelfizett a választóival Cegléden (Pest megye 12.), Földi László körzetében. Aztán február végén kitört a háború, és az alapjaiban írta át a kampányt.

„Mi vagyunk az esélyesek, de az esély még sosem váltotta be saját magát. Az esélyt nekünk kell beváltani” – jelentette ki Orbán múlt szombaton Nagykanizsán, Cseresnyés Péter fideszes jelölt kampányát támogatta meg. Minderről azonban csak a Facebook-oldaláról értesülhettünk, ugyanis sem ezt, sem a következő szerepléseit nem hirdették meg, sőt, be sem engedték a sajtót.

Az elmúlt héten sorra járt a billegő körzeteket, Nagykanizsa után még hét további helyszínre jutott el: a hétvégén Szentendrén (Pest megye 3.) és Révfülöpön (Veszprém megye 3.) járt, majd elment Győrbe (Győr-Moson-Sopron megye 1.), Békéscsabára (Békés megye 1.), Makóra (Csongrád-Csanád megye 4.), Egerbe (Heves megye 1.) és Dudarra (Veszprém megye 1.).

„Egy bizonyos Rocky Balboa azt mondta, mindig a végén van vége”

– ezzel kezdte a beszédét négy éve Orbán, az idézettel az elbukott 2002-es választásokra utalt. 2018-ban is sorsdöntőnek nevezte a választást, csak akkor nem a háborútól, hanem a bevándorlóktól kellett megvédeni az országot. Az ellenzék akkor Soros Györggyel paktált le Orbána szavai szerint, most meg ugye az ukránokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!