Márki-Zay: Orbán szerelmes a háborúba, de eddig mindegyiket elvesztette

2022. március 29. – 16:42

Márki-Zay: Orbán szerelmes a háborúba, de eddig mindegyiket elvesztette
Márki-Zay Péter – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyanolyanok, mint Rákosi, csak többet lopnak, orosz kémek, nincsenek erkölcseik – minden korábbinál keményebb kijelentésekkel ostorozta Orbán Viktort és kormányát Márki-Zay Péter egy budapesti kampányrendezvényen. Szerinte Orbán elárulta Magyarországot, és az elmúlt 12 év minden háborúját elveszítette, ennek az eredménye a rekordinfláció, a költségvetési hiány és a 45 ezer Covid-halott is. A miniszterelnök-jelölti beszéd előtt felszólalt az ellenzék három budai képviselőjelöltje is, akiknek jó esélye van vasárnap megnyerni a korábban konzervatívnak számító választókerületeket.

„Orbán volt már kommunista, a KISZ-ben kezdett, volt liberális, a Liberális Internacionálé alelnöke, és kijelentette, hogy a Fidesz mindig liberális párt lesz, amíg ő az elnöke. 2010 után aztán harcosan Európa-ellenes és Putyin-párti lett, aki pártállamot épít, és kizárja az ellenzéket a köztévéből” – mondta Márki-Zay Péter keddi utcafórumán, amit a budapesti Széll Kálmán téren tartottak. A kampányrendezvényen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje mellett részt vett a térrel határos két kerület ellenzéki polgármestere is, valamint három budai választókerület ellenzéki képviselőjelöltjei.

„A lopás elvette Orbán eszét”

Márki-Zay Péter beszédét a Széll Kálmán tér régi nevével, a Moszkvával kezdte. Szerinte a Fidesz régebben még szembeszállt az orosz érdekekkel, ennek lehetett jelképes gesztusa a Moszkva tér 2011-es átnevezése. A kormánypártok viszont már szinte akkor irányt váltottak, mára pedig olyan közel kerültek Putyinhoz, hogy még egy pusztító háború idején is egyenlő távolságot akarnak tartani az agresszor és az áldozat között.

A hat ellenzéki párt által támogatott miniszterelnök-jelölt szerint az orosz-barátság teljesen meghatározza a Fidesz politikáját, ezért is akarnak nemzetközi szinten olyan Putyin-barát, szélsőjobboldali pártokkal szövetkezni, mint az olasz Liga és a román AUR. A miniszerelnök-jelölt a szerinte fasisztává váló Fidesznek azt is felrótta, hogy miközben menekültellenes gyűlöletkampányt folytat, 2019-ben 55 ezer, 2020-ban pedig 45 ezer migránst telepített be az országba.

Márki-Zay beszéde egyébként tele volt a korábbiaknál is keményebb, már-már túlzásokba hajló kijelentésekkel, ez is jelezhette, hogy a kormányfőjelölt érzi a kampányhajrában a nyomást. Szerinte például:

Orbán elárulta Magyarországot, az Európai Uniót, a NATO-t és egyáltalán nincsenek erkölcsei, csak érdekei.

Azt is mondta: a miniszterelnök folyamatosan hazudik és minden nap megváltoztatja a véleményét, ha éppen ez szolgálja az érdekeit. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint azért halt meg 45 ezer ember Magyarországon, mert Orbán Viktor nem azt a vakcinát szerezte be, ami a legtöbb embert megmenti, hanem azt, amiből a legtöbbet lehetett lopni. Szerinte alkalmatlan lélegeztetőgépeket szereztek be, amit az támaszt alá, hogy „Ausztriában a lélegeztetőgépre kerülő betegek 85%-a túlélte, Magyarországon 85%-a belehalt” abba, hogy ilyen állapotba került a koronavírustól.

Márki-Zay azt is kifogásolta, hogy szerinte az egészségügyért felelős miniszter a járvány csúcsán válságkezelés helyett éppen ásatást vezetett, a kormányzati járványkezeléssel kapcsolatban pedig megjegyezte,

beszédes, hogy „Ausztriában a tesztelés volt ingyenes, Magyarországon a parkolás”.

A most zajló orosz-ukrán háború kezelésével kapcsolatban Márki-Zay azt mondta, Orbán egyáltalán nem tudja, mit cselekszik, és a NATO-csapatokról is össze vissza beszél. Szerinte ennek az az oka, hogy

„a lopás elvette Orbán eszét”.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az eredmény pedig az, hogy „egy bombákkal felszerelt dróntól sem tudja megvédeni a paksi atomerőművet”. Itt arra utalhatott, hogy néhány napja Ukrajna felől átrepült Magyarországon egy katonai drón, de azt a honvédség vélhetően nem időben észlelte.

Az elmúlt három kormányzati ciklus teljesítményéről a miniszterelnök-jelölt elmondta, szerinte

Orbán szerelmes a háborúba, de az elmúlt 12 évben mindegyiket elvesztette.

Márki-Zay úgy látja, hogy Orbán veszített az államadósság elleni harcban, az infláció elleni küzdelemben is, és Covid elleni háborújában is. Ennek az eredménye szerinte a költségvetési rekordhiány, a rekordinfláció és a koronavírusban meghalt 45 ezer magyar áldozat.

Szabad sajtó hiányában is győzelemre számítanak

A most vasárnap tartott választásokról a miniszterelnök-jelölt elmondta: nagymértékű választási csalásokkal számolnak, szerinte ezt például az bizonyítja a legjobban, hogy Szerbiában Fidesz-aktivisták gyűjtik össze a levélszavazatokat, Erdélyben pedig rég halott emberek is megkapják a szavazólapjaikat.

„A legnagyobb választási csalás a szabad sajtó hiánya” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte az ellenzék csak 2000 választási óriásplakátot tudott kihelyezni, miközben a Fidesz 25 ezer plakáton kampányol országszerte. Szerinte az is jellemzi a kiegyensúlyozatlan erőforrásokat, hogy az ellenzék hat pártja négy év alatt összesen 5 perc műsoridőt kapott a közmédiában, illetve problémás, hogy egyes helyeken lakatlan házakba van bejelentve akár kétszáz szavazó is. A választások tisztaságával kapcsolatban elismételte hétfői véleményét, ami szerint

Orbánék „ugyanolyanok, mint Rákosi, csak többet lopnak”.

Márki-Zay arra is reagált, hogy a Direkt36 ma reggel a Telexen megjelent cikkében azt állítja: orosz hekkerek évekkel ezelőtt feltörték a magyar külügy informatikai rendszerét és folyamatosan hozzáférnek a Külügyminisztérium belső anyagaihoz. A Direkt36 cikke szerint a kibertámadásról Szijjártó Péter évek óta tud, mégsem tett semmit a kiszolgáltatottság megszüntetéséért. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt ezzel kapcsolatban, a zajló orosz-ukrán háborúra is utalva azt mondta:

Szijjártó Orbánhoz hasonlóan, „az 56-ot elnyomó orosz Vörös Hadsereg ügynöke”.

Beszéde végén a miniszterelnök-jelölt azokhoz szólt, akik szerinte kiszolgáltatottságuk miatt szavaznának a Fideszre. Szerinte nem éri meg egy zsák krumpliért Orbánra szavazni, kormányváltás után ugyanis adómentes lesz a minimálbér, ami a rossz keresetűnek havonta plusz 30 ezer forintot fog jelenteni. Mivel több állami juttatás vásárlóértéke jelentősen csökkent az elmúlt 12 évben, Márki-Zay azt mondta, az ő kormánya „meg fogja duplázni a családi pótlékot, az otthonápolási díjat, a gyest és az öregkori nyugdíjminimumot, hogy ne kelljen szegénységben élnie annak, aki gyermeket vállal.”

Ellenzéki kampányhajrá a konzervatív kerületekben

Márki-Zay Péter előtt a rendezvényen felszólalt Őrsi Gergely második kerületi és V. Naszály Márta első kerületi polgármester is. V. Naszály beszédében kiemelte, hogy az ellenzékben együttműködőknek nem kell feladniuk az identitásukat, és szerinte az első és a második kerületben is azért jó a városvezetés, mert koalícióban dolgoznak, így a különböző nézőpontok miatt jobb megoldások születnek. Őrsi ezt megelőzően szintén az ellenzéki jelöltek támogatására biztatott, a Széll Kálmán téren állomásozó, a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalomhoz tartozó kampányautóra pedig humorosan bejelentette a kerület igényét, hogy azzal a budaiak biztonságát és a közterületek épségét lehessen őrizni.

Donáth Anna – Fotó: Bődey János / Telex
Donáth Anna – Fotó: Bődey János / Telex

Donáth Anna Momentum-elnök azt mondta: szimbolikus, hogy a Széll Kálmán térhez tartozó három választókerületben három különböző párt adja az ellenzék jelöltjeit, jól kifejezve, hogy szövetségükben különböző véleményű emberek is együtt tudnak működni.

Az LMP-s Csárdi Antal, az ellenzék jelöltje Budapest 1-es számú választókerületében Márki-Zayhoz hasonlóan élesen kritizálta a Fidesz elmúlt 12 éves kormányzását, szerinte ugyanis

felháborító, hogy a 10 leggazdagabb magyarból több mint 5 a Fideszhez köthetően gazdagodott meg, és elképesztő rongyrázás zajlik az elit részéről.

Csárdi úgy véli, a Fidesz tette tönkre az oktatást, az ország pedig emiatt versenyképtelenné vált. Szerinte az állami alkalmazotti státusz mára a szegénységgel lett egyenlő, ez pedig elfogadhatatlan. Az eredeti foglalkozása szerint zöldségkereskedő Csárdi egyébként 2018-ban mindenki meglepetésére elég nagy többséggel, csaknem 7 százalékkal verte meg a fideszes Hollik Istvánt a választókerületben, miután három másik ellenzéki jelölt visszalépett a javára.

Az eseményt vezető Lukácsi Katalin úgy konferálta fel a momentumos Hajnal Miklóst, mint az egyetlen billegő budapesti körzet képviselőjelöltjét. Hajnal szóvá tette, hogy ellenfele, Fürjes Balázs ugyan vitára hívta őt, az sokáig, igen komikus körülmények között szerveződni is látszott, aztán mégsem került rá sor, mert szerinte nincsenek olyan eredmények, amire a Fidesz büszke lehet az elmúlt 12 évből. A választókerület fontosságát mutatja, hogy Hajnalnak gyakorlatilag az összes plakátját megrongálták a választókerületében, ő viszont a közterületi láthatóság, illetve a médiabeli erőfölénnyel szemben egy kétszáz fős aktivista csapattal már legalább 15 ezer háztartásba bekopogott, hogy meggyőzze a szavazókat.

A budapesti második-harmadik kerület egy részét lefedő 4-es számú választókerület ellenzéki jelöltjét, a párbeszédes Tordai Bencét úgy hívta színpadra Lukácsi, mint egy politikust, akitől nem is állhatna távolabb ideológiailag. Tordai főleg korrupciós ügyekről beszélt, szerinte a budai Fidesz sokkal többet lop, mint a vidéken lebukó, „amatőr fideszesek”. Példának azt hozta fel, hogy egy nemrég napvilágra került vizsgálat szerint a II. kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. korábbi vezetéséből valakik az uszodába való időmérő eszközként vásároltak meg egy 11 millió forintos Rolex órát. Tordai ellenfele a fideszes Gór Csaba lesz, akiről nemrég a Telex írta meg: a Fidesz II. kerületi önkormányzati képviselője és a budapesti 4. számú választókerület országgyűlési képviselőjelöltje írta alá ügyvédként azt a 2020-ban elfogadott, orosz metrókocsi-beszerzéssel kapcsolatos vizsgálati jelentést, ami minden kritika ellenére jogszerűnek minősítette az eljárást.

Tordai Bence – Fotó: Bődey János / Telex
Tordai Bence – Fotó: Bődey János / Telex

Az esemény után megkérdeztük az ellenzéki képviselőjelöltek aktivistáit, mit várnak a következő néhány napos hajrától. Közülük többen is azt mondták, hogy a Fidesz bizonyos választókerületeket teljesen elengedett, szerintük az erőforrásaik nagy részét néhány körzetre fókuszálják. Ilyen például a 3-as választókerület, amiben Hajnal Miklós küzd meg Fürjes Balázs ellen, és ráadásul a kutyapártos Kovács Gergelynek is komoly helyi beágyazottsága van.

Az eseményről készített korábbi gyorsbeszámolónk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!