A választás előtti napon, közönség nélkül és nem élőben szervezné a Hegyvidék TV a jelölti vitát

2022. március 28. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Régóta húzódik már a Hegyvidéken a jelölti vita kérdése, ám most tényleg vett egy abszurd fordulatot a dolog.

Tavaly októberben történt, hogy sokak meglepetésére egy fideszes jelölt állt elő a jelölti vita ötletével. A budai 3. számú választókerületben (a teljes 12. kerület és a 2. kerület harmada) induló Fürjes Balázs azt javasolta az ellenzéki előválasztás győzteseként ellene induló Hajnal Miklósnak, hogy vitázzanak egyet a Hegyvidék TV-ben, a vitát pedig vezesse Gundel-Takács Gábor. Hajnal úgy reagált, áll elébe, szívesen kiáll vitázni.

Az azóta eltelt majdnem fél évben azonban nem sikerült sehová sem jutni a vita kérdésében, sehol sincs semmiféle megegyezés. Az elején még úgy tűnt, Fürjes a legkomolyabban vehető jelölttel akart vitázni, aki a felmérések szerint Hajnal, majd kiderült, Fürjesék mégis kiterjesztenék a többi jelöltre is. Hajnal először kiemelte, hogy neki valójában Fürjessel van vitája, de végül azt mondta, bármilyen vitán részt vesz, amin ott van Fürjes.

A választókerületben Fürjes és Hajnal mellett indul Kovács Gergely, a Kétfarkú vezetője, illetve indul egy Mi hazánkos, Grundtner András, Jenei Dávid Gattyán pártjából illetve az LMP-ből távozó Hajdu Mária.

Hajnal korábban arról beszélt, hogy a választás előtti utolsó három napban nem sok értelme lenne egy ilyen vitának, a 24.hu-nak így magyarázta ezt: „Egy vitának van utóélete, ráadásul ha a Hegyvidék TV rendezi, akkor élőben kevesen látják majd. Az is fontos, hogy az emberek beszéljenek róla, legyen idő feldolgozni. Minél hamarabb megtörténik ez a vita, annál jobb. De ha Fürjes Balázs április 1-jén mégis kiállna velem vitázni, ám legyen.”

Na, hát ehhez az április 1-hez képest is csavart egyet a vitán a Hegyvidék TV, ők ugyanis már le is foglalták a helyszínt a vitára, a választás előtti utolsó napra, április 2-re. Hajnal Miklós egy Facebook-posztban írta le, mire is jutottak hétfőn a televízióval és a többi jelölttel – illetve a jelöltek képviselőivel – történt egyeztetésen. Azt írja, „az egyeztetésen a Hegyvidék TV egészen szürreális feltételeket támasztott, mint például:

1. A vita április 2-án, a választás előtti nap lenne.

2. A vita nem nyilvános, nem vehet rajta részt közönség.

3. A vitát nem közvetítik élőben (pedig a testületi ülést szokták), csak utólag adják le a Hegyvidék TV-n – de nem tudják megmondani, mikor.

4. Más média, illetve a jelöltek sem közvetíthetik a vitát élőben.

5. Nem tudják megmondani azt sem, hogy mikor töltik fel az internetre a felvételt, hogy utólag visszanézhető legyen.

6. A vitáról készült felvételek utólagos felhasználása a Hegyvidék TV engedélyéhez kötött”.

Hajnal a Telexnek telefonban elmondta, hogy tehát a vasárnapi választás előtti napon, szombaton vennék fel a vitát. Azt nem adnák élőben, és nem is élőzhetné senki, majd ha az egész lement, a televíziónak szüksége lenne néhány óra technikai munkára, hogy egyáltalán leadhassák. Hajnal elmondása szerint kérte, hogy akkor legalább szombaton minél hamarabb, akár reggel nyolckor kezdjék el a vitát, és annak felvételét, de állítólag azt mondták, az túl korai, elég lesz tízkor.

Ez praktikusan azt jelenti egyébként, hogy szombaton délután, este kerülhetne egyáltalán adásba a kerületi tévében a vita, de például az, hogy mikor kerülne fel az internetre, visszanézhető formában, az nem derült ki, Hajnal szerint arról azt mondták, nem is tudnak garanciát vállalni arra, hogy pár órán belül.

Megjegyezte, ebben még az is benne lehet, hogy visszanézni online a vitát majd csak a választási eredmény után lehet, ahogy fogalmazott:

„Ha legalább azt el tudjuk érni, hogy a választások előtt közzé tegyék a jelölti vitát, már nagy eredmény lesz”.

Mottl Buonsante Ágnes, a Hegyvidék Televízió ügyvezető igazgatója egyébként néhány nappal ezelőtt a 24.hu kérdéseire azt válaszolta, hogy a jelöltekkel való személyes egyeztetés után derülhetnek ki a válaszok arra a kérdésre, hogy mikor tarthatják meg a vitát, illetve, hogy ki vezeti azt, ő mindenesetre bízik a vita létrejöttében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!