A Kúriához fordult a Kutyapárt, miután a Vajdaságban aktivisták viszik ki és gyűjtik össze a szavazólapokat

2022. március 24. – 13:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kúriához fordult a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, miután a Nemzeti Választási Bizottság elutasította kifogásukat a Vajdaságban élő magyarok szavazatinak begyűjtése miatt.

Mint a Szabad Magyar Szó alapján megírtuk, több vajdasági településen is a posta helyett a Fidesz helyi partnere, a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái kézbesítik az április 3-i magyarországi országgyűlési választás és országos népszavazás szavazólapjait. A lap információi szerint a szabadkai Concordia Minoritas Hungarie egyesület köthetett szerződést a Szerb Postával, hogy ők kézbesítik majd a levélszavazatokat. Egyes településeken az aktivisták nem kiviszik a szavazólapokat, hanem Messengeren értesítik a szavazópolgárokat, hogy menjenek be a helyi irodába, és ott adják le a szavazatukat. 2018-ban 36 163-an adtak le levélszavazatot Szerbiában.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) később megerősítette, hogy valóban nem a szerb posta viszi ki a leveleket, egyúttal felhívta a kézbesítésben részt vevő valamennyi közreműködő figyelmét, hogy a szavazási levélcsomagok kézbesítőinek tartózkodniuk kell „a választópolgárok szabad joggyakorlásának befolyásolásától”. Az NVI azt is közölte: a korábbi választásokhoz hasonlóan a szavazási levélcsomagot most is el lehet küldeni az NVI-nek postán, az leadható személyesen vagy meghatalmazással nem rendelkező személy által Magyarország külképviseletein, emellett belföldön az országgyűlési egyéni választókerület székhelytelepülésein. Részletes információk erről itt>>

A szavazólapok aktivisták általi kézbesítése és begyűjtése felvetheti a szavazók befolyásolását vagy akár a szavazatok manipulálását is. A Kutyapárt a Facebookon azt írja: „a VMSZ helyi aktivistái, akik a Fidesz testvérpártjaként természetesen a Fideszre szavazásra kérik a címzetteket.” A párt kifogását elutasították, „a Nemzeti Választási Bizottság szerint ez az egész rendben van” – írta a Facebookon az MKKP. „Szerintünk meg nincs rendben. Ezért a Kúriához fordulunk mint érintett párt.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!