Márki-Zay Péter a Fidesz lejáratókampányának hazugságaival szembesítette a köztévé nézőit szerdán reggel

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán reggel kevéssel nyolc óra előtt öt percben bemutathatta programját a Magyar Televízióban Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Megszakítás nélkül beszélhetett, elsősorban arra helyezte a hangsúlyt, hogy a kormánypártok és a médiájuk folyamatosan valótlanságokat állít róla és a pártszövetségről.

„Köszönöm szépen, hogy lehetőséget adtak, hogy négy év alatt öt percet megszólalhasson a teljes magyar ellenzék, mintegy 2,5-3 millió ember képviseletében vagyok itt”, kezdte mondanivalóját, majd arról tájékoztatta a nézőket, hogy a miniszterelnök nem áll ki vele vitázni.

Szerinte sokkal könnyebb hazudozni, mint a valóságot bemutatni. Abból, amit bemutatnak róla a Fidesz médiájában, még a saját gyermekei és a vásárhelyiek sem ismerik meg. „Elhallgatják önök elől az igazságot”, tette hozzá, majd hétgyermekes keresztény-konzervatív családapaként mutatkozott be.

„A háborúról is folyamatosan hazudnak, azt állítják, hogy mi küldenénk katonákat, pedig éppen Orbán Viktor küld fegyvereket Ukrajnába, és ő ígért katonai segítséget Boris Johnson brit miniszterelnöknek” – mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

„Gyújtogatóra ne bízzák a tűzoltást”

– tette hozzá, arra utalva, hogy Orbán Viktor az elmúlt tizenkét évben folyamatosan háborús retorikát használt a beszédeiben.

Megemlékezett a koronavírus-járvány magyarországi áldozatairól, 44 ezer emberről, és azt vetette a kormány szemére, hogy a pandémiát is csak a lopásra használták. Kitért arra is, hogy a kötelező oltást nem támogatják.

Márki-Zay Péter a köztelevízió reggeli műsorában – Fotó: Telex
Márki-Zay Péter a köztelevízió reggeli műsorában – Fotó: Telex

Felidézte, hogy ő még támogatta azt az Orbán Viktort, aki harcosan Európa-párti és Putyin-ellenes volt, eurót és elszámoltatást ígért. Azt is, hogy ő előbb volt konzervatív, mint Orbán. Szerinte ez az elszámoltatás nem történt meg, ezért a feladat rájuk vár. „Sem ellenzéki, sem kormánypárti lopás nem maradhat büntetlenül”:

Pontról pontra cáfolta azokat az, óriásplakátokon is hangoztatott tételeket, amelyek szerint

  • megszüntetnék a rezsicsökkentést – nem szüntetik meg, hanem valódi rezsicsökkentést szeretnének (ezt bővebben nem fejtette ki Márki-Zay)
  • elveszik a 13. havi nyugdíjat – nem veszik el, hanem svájci indexálás alapján emelnék tovább a járandóságokat
  • fizetőssé teszik az egészségügyet – nem teszik fizetőssé, éppen ellenkezőleg, a várólisták csökkentésével a kevesebb embernek kellene igénybe vennie a fizetős szolgáltatásokat

Hódmezővásárhelyi polgármesterként elért eredményeire is szívesen hivatkozott, például „az ország legmagasabb építményadójának” eltörlését, az ingyenes buszközlekedést és a közvilágítás rendbe tételét sorolta ide.

A „Csak felfelé!” szlogennel zárt, ötperces monológot kérdésekkel nem szakította meg a műsorvezető.

A komoly munka után pedig egy kis lazulás is belefért sokunk kedvencével, a Tévémacival, íme:

A médiatörténelmi pillanatról az ellenzék miniszterelnök-jelöltje számolt be a Twitteren kedden. Azt ígérte, hogy listavezetőként igyekszik bölcsen gazdálkodni azzal az öt perccel, ami az Egységben Magyarországért hét szervezetének jutott.

Az évi 130 milliárd forintból gazdálkodó közmédiában Márki-Zay Péter korábban még nem kapott szót. Most is csak azért járt neki ennyi műsoridő, mert a választási kampány során a jelölőszervezetek öt percben bemutatkozhatnak az M1-en.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!