Dobrev Klára: Orbán csak annak köszönheti a hatalmát, hogy erőszakkal, diktatúrával próbálja megtartani

2022. február 10. – 22:55

Dobrev Klára: Orbán csak annak köszönheti a hatalmát, hogy erőszakkal, diktatúrával próbálja megtartani
Karácsony Gergely, Szabó Tímea és Iványi Gábor – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Örömódával kezdődött, a Pál utcai fiúkkal ért véget Szabó Tímea kampánynyitó rendezvénye Óbudán, ahol Dobrev Klára és Karácsony Gergely mellett Iványi Gábor is kortesbeszédet mondott. Dés László pedig két szám között elmagyarázta, hogy a grund melyik oldalán áll a Fidesz és az ellenzék.

Mintha színházba tartottak volna, úgy áramlottak az Óbudai Kulturális Központba a III. kerületi nyugdíjasok és elvétve pár fiatal csütörtök este. Hogy színielőadás helyett mégis politikai rendezvényre siettek, először a bejáratnál lett gyanús, ahol a Fidelitas felsorakozó tagjai molinóval fogadták az érkezőket. „Bocs, hogy nem tudok itt lenni. Éppen sértegetnem kell valakit az ország másik részében” – üzenték Márki-Zay Péter fotójával.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt valóban nem volt ott Szabó Tímea rendezvényén, ám így is közel háromszáz ember gyűlt össze a díszteremben, ahol egymás után léptek színpadra az est „sztárvendégei”, hogy elmondják, miért rossz a mostani rendszer és Orbán Viktor, majd megpróbálják meggyőzni a közönséget, hogy április 3-án a Párbeszéd társelnökére szavazzanak Óbudán-Békásmegyeren.

Iványi Gábor: Nekem mindig bal oldalon dobogott a szívem, és kész voltam baráti jobbot nyújtani mindenkinek

„A rendszerváltás óta talán a legfontosabb évet éljük, itt most egy komoly fordulatra számítunk” – fogalmazott beszédében Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség elnöke, akinek a neve az ellenzék lehetséges köztársaságielnök-jelöltjeként forgott az elmúlt napokban. A metodista lelkész a gyűlölet megszüntetéséről beszélt hosszan. A legfontosabb lépés szerinte az lenne, hogy az emberek elkezdjenek beszélgetni egymással, és odafordítsák az arcukat, ahonnan gyűlöletet kapnak. „Egy korban élni emberekkel, sorstársakká lenni (…) egy olyan csodálatos lehetőség, amit kár elpazarolni arra, hogy gyűlölködjünk” – mondta Iványi, majd úgy folytatta, hogy a gyűlöletnek semmilyen alapja vagy oka nincs.

Iványi Gábor – Fotó: Bődey János / Telex
Iványi Gábor – Fotó: Bődey János / Telex

„Akik itt most megpróbálnak baloldali bűnöket látni, azok valamennyien baloldaliak voltak akkor, amikor baloldalinak lenni kifizetődő volt. Amikor nem így van, váltanak” – mondta.

„Nekem mindig bal oldalon dobogott a szívem, és kész voltam baráti jobbot nyújtani mindenkinek, aki a minimális szükséges tiszteletet másoknak kész volt megadni.”

Iványit Dobrev Klára követte a színpadon, aki Orbán nemzetközi megítéléséről beszélt először. A DK EP-képviselője szerint a magyar miniszterelnöknek sikerült a mindennapokba bekerülnie az európai közvéleményben. Míg tíz évvel ezelőtt Puskás Ferenc neve ugrott be a külföldieknek Magyarországról, most Orbáné – mondta Dobrev. „Mindenki megtanulta Orbán Viktor nevét, és az egyet jelent a korrupcióval és a lopással.”

„Orbán mint politikus, államférfi megbukott” – folytatta a DK politikusa, aki szerint tizenkét év kudarcos kormányzás áll Orbán mögött. „A hatalmát egyetlenegy dolognak köszönheti. Annak, hogy azt megpróbálja erőszakkal, diktatúrával megtartani. És ennek kell most véget vetnünk április 3-án.”

Dobrev Klára – Fotó: Bődey János / Telex
Dobrev Klára – Fotó: Bődey János / Telex

Dobrev szerint egy jó politikus tudatában van annak, hogy döntéseivel 10 millió magyar állampolgár mindennapi életét befolyásolja. Sietett megnyugtatni a közönséget, hogy a következő kormány Márki-Zay vezetésével az emberekkel fog foglalkozni, nem az oligarchákkal.

Szabó Tímea felemelné a gondoskodás ernyőjét, miután letették Orbán gyűlöletpajzsát

„Idézhetem Gansperger Gyulát? Mostanában sokat beszélek csúnyán, úgyhogy csak egy K betűt mondok. K. csaj, nagyon kemény csaj.” Így jellemezte pártelnöki társát, Szabó Tímeát Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint Szabó pont akkor kemény, amikor annak kell lenni, ám lágyszívű, amikor át kell érezni emberek problémáit.

A főpolgármester arról beszélt, a XXI. században az embereknek nem erős kezű vezetőkre van szüksége, hanem erős közösségekre, akiket képviselnek.

„Elfelejtettük, hogy a politika mire van. A politika szolgálat, nem uralkodás, nem kivagyiság.”

Egy jó politikus Karácsony szerint az emberek ügyeit és problémáit képviseli.

Megilletődve lépett fel a színpadra az est főszereplője, Szabó Tímea, vagy legalábbis ezt próbálta mutatni magáról. A telt ház szerinte azt jelzi, hogy az emberek változást akarnak. „Nemcsak akarjuk ezt a változást most, hanem tizenkét év után először őszintén hisszük azt, hogy ennek a változásnak most valódi esélye van.” Tizenkét év után Szabó valódi esélyt lát arra, hogy az ellenzék véget vessen „Magyarország sötét korszakának”, „a lelket pusztító gyűlöletkeltésnek”, „mások eltiprásának, a félelemkeltésnek”, és egy új korszakot nyisson az igazságosság felé.

Szabó Tímea – Fotó: Bődey János / Telex
Szabó Tímea – Fotó: Bődey János / Telex

„A hatalomhoz való viszonyulásunk az, amin megmérettetünk” – idézte a ma száz éve született Göncz Árpádot a Párbeszéd társelnöke. Szabó szerint azt már láttuk, hogy az elmúlt tizenkét évben Orbán Viktor mire használta a hatalmát: halmozta magának és a környezetének, miközben mindenki mástól elvett. Hosszasan sorolta azokat a társadalmi csoportokat, akiket a miniszterelnök szerinte megkárosított az elmúlt tizenkét évben.

„Gyűlöletpajzsként tolta maga előtt ezeket a csoportokat, azért, hogy elfedje a valóságot. (…) Ma azért vagyunk itt, hogy letegyük ezt a gyűlöletpajzsot, és emeljük fel a gondoskodás ernyőjét, ami alá mindenki befér, aki ennek a hazának része akar lenni”

– fogalmazott Szabó.

Kormányváltás esetén bér- és nyugdíjemelést, tisztességes megélhetést, a kórházi várólisták csökkentését ígérte, de elhangzott pár konkrétabb mondás is. Azt ígérte, hogy megépül a gyermekorvosi rendelő Óbudán, visszaadják a Szent Margit Kórház függetlenségét, megépítik az M0-s elkerülőt, és akadálymentesítik a HÉV-állomásokat. Befejezik ezen felül az összes óbudai ház szigetelését, és ezzel elhozzák a valódi rezsicsökkentést.

Dés László: Nem mindegy, hogy ki az, aki a grundért küzd, és ki van ellene

A rendezvényt Dés László zárta két dallal, aki most többet beszélt, mint énekelt. Mielőtt belekezdett a Pál utcai fiúk ismert slágerébe, a „Mi vagyunk a Grund” című számba, igyekezett alaposan elmagyarázni a közönségnek, hogy miként értelmezzék a dalt, de rögtönzött irodalomórát is tartott, amikor arról beszélt, hogy Molnár Ferenc a haza metaforájaként értelmezte a grundot, amiért Nemecsekék harcoltak. És innen már csak egy ugrás volt eljutni oda, hogy hogyan is áll a Fidesz a grundhoz, azaz a hazához.

„Sajnos ez a kormánypártnak nevezett konglomerátum (…) kisajátította a hazát, a haza fogalmát és a hazaszeretetet. Azt hiszik, hogy aki szereti őket, az szereti a hazát. Pont fordítva gondolom. Aki nem szereti, elítéli őket és harcol ellenük, az szereti ezt a hazát.”

„A grund mindannyiunké, csak nem mindegy, hogy ki az, aki ezt igazán szereti, és igazán a grundért küzd, vagy sajnos valamilyen félreértésből a grund ellen.”

Ha a 2018-as eredményt nézzük, nincs min izgulnia Szabó Tímeának, hiszen összefogás nélkül is nyerni tudott a szavazatok 48,15 százalékával. A Fidesz ugyanakkor most cserélt ebben a körzetben, és Menczer Erzsébet helyett a jóval ismertebb Bús Balázst indítja, aki korábban Óbuda polgármestere volt.

A Párbeszéd társelnöke az ellenzéki előválasztáson kihívó nélkül jutott túl, ám a választáson több ellenzéki ellenfele is lesz. Szerdán jelentette be a Jobbik volt országgyűlési képviselője, Varga-Damm Andrea, hogy itt indul nemrég alapított pártja, a Reformerek jelöltjeként. A Mi Hazánk Mozgalom pedig Katona Miklóst indítja, aki korábban a Magyar Gárda megyei kapitánya volt Szabolcs megyében, és a Mi Hazánk Motorosai motoros klub alelnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!