Iványi Gábort kérné fel köztársaságielnök-jelöltnek Márki-Zay Péter

2022. február 7. – 15:48

Iványi Gábort kérné fel köztársaságielnök-jelöltnek Márki-Zay Péter
Iványi Gábor és Márki-Zay Péter – Forrás: Márki-Zay Péter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Iványi Gábor vállalná Márki-Zay Péter felkérését, ám a hat ellenzéki párt négy héttel a szavazás előtt még mindig csak egyezkedik arról, hogy indítsanak-e közös államfőjelöltet Novák Katalinnal szemben. Megkeresésünkre az Egységben Magyarországért sajtóosztályától azt írták, közösen hoznak döntést, és azt utána közösen fogják ismertetni az országgal. Információink szerint a Jobbik még nem állt be Iványi mögé, Jakab Péterék egy nemzetközileg elismert magyar professzort szeretnének jelölni.

Márki-Zay Péter a hétvégén beszélt Iványi Gáborral, az Oltalom Karitatív Egyesület elnökével, és megkérdezte tőle, hogy elvállalná-e a köztársaságielnök-jelöltséget.

„Én nem vagyok abban a pozícióban, hogy a hatpárti konszenzus hiányában felkérjem. Csak érdeklődtem, hogy nyitott lenne-e egy ilyen felkérésre” – mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Telexnek, hozzátéve, a jelölésről a pártvezetők fognak dönteni. Márki-Zay szerint még úgyis határozhatnak, hogy nem vesznek részt az államfőválasztásban, hiszen az ellenzék azt szeretné, hogy a köztársasági elnököt ne az Országgyűlés válassza, hanem közvetlenül az állampolgárok. Kormányváltás esetén eszerint módosítanák a szabályokat.

Márki-Zay: Iványi Gábor valóban tudná integrálni a nemzetet

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt viszont megerősítette lapunknak, hogy ő személy szerint támogatná Iványi indulását, és szerinte azért is lenne jó államfőjelölt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke, mert Orbán Viktor és a Fidesz képviselői nehezen tudnának ellene szavazni, miután ő keresztelte meg a miniszterelnök két idősebb gyermekét, Ráhelt és Gáspárt. „Azt gondolom, hogy hívő keresztény emberként, lelkészként ő a jobboldaliak számára is elfogadható, a szociális érzékenysége, hajléktalanokért és más rászorulókért végzett munkája okán meg baloldalnak is nagyon szimpatikus ember” – fogalmazott Márki-Zay.

„Ő valóban tudná integrálni a nemzetet, a fideszeseket és nem fideszeseket, a jobb- és baloldaliakat is.”

Nem zárkózna el a felkéréstől Iványi Gábor, elvállalná a feladatot, ha felkérik a pártok. Ezt ő maga erősítette meg a Telexnek hétfő délután. „Bármilyen furcsán is hangzik, nem vagyok egy könnyen beszélő ember. Ha azonban muszáj megszólalni, akkor kész vagyok beszélni” – fogalmazott a MET lelkésze.

„Azt gondolom, hogy most muszáj beszélni. Ha ez a módja, ez a terepe, akkor ezt megragadva.”

Iványi hozzátette, ő jó szívvel támogatna bárki mást is, aki egyértelműen fogalmaz. Ha találnak egy olyan jelöltet, akit minden párt támogat, akkor – mint fogalmazott – „készségesen hátrébb lépek, mert nincs ambícióm. Csak ebben a helyzetben pontosan tudom, hogy ez miről szól.”

Az ellenzéki pártok döntésének várhatóan nem sok jelentősége lesz az eredmény szempontjából, hiszen a Fidesz–KDNP kétharmados többséggel fogja tudni megválasztani Novák Katalint. A hivatalosan nyilvántartásba vett köztársaságielnök-jelöltek ugyanakkor 15 perc felszólalási lehetőséget kapnak a parlamentben a szavazás előtt. Ezért is lenne egy jó lehetőség az ellenzéki pártoknak, hogy indítsanak egy jelöltet, aki alig egy hónappal az országgyűlési választás előtt beszédet mondhat az Országgyűlésben.

A Jobbik még nem állt be Iványi mögé

Információink szerint ugyanakkor azért nem született még döntés, mert a Jobbik nem támogatja Iványi jelölését. Jakab Péter a Spirit FM-ben arról beszélt hétfő reggel, hogy még három személy van versenyben a jelöltségért. A Jobbik egy nemzetközileg elismert magyar professzort szeretne, de még zajlik a vita az ellenzéken belül. „Nincs felhatalmazásom, sem Iványi Gábortól, sem az ellenzéki pártoktól” – reagált Jakab a Spirit FM-en arra a kérdésre, hogy Iványi Gábor lelkész szerepel-e a három jelölt között.

A Telex kérdésére a MET lelkésze megerősítette, hogy úgy is elvállalná a jelöltséget, ha a Jobbik kivételével a többi párt támogatná. Jakab Péter pártja nélkül ugyanakkor nehezen lenne meg Iványinak az induláshoz előírt negyven ajánlás, a hivatalos jelöléshez ugyanis az országgyűlési képviselők legalább egyötödének aláírása szükséges. A DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd parlamenti frakcióiban összesen 35 képviselő ül. A független képviselők közül vélhetően támogatná Iványit az exjobbikos, MMM-es Bana Tibor, Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs, de még akkor is szükség lenne plusz egy ajánlásra.

A pártok megkeresésünkre egyelőre csak annyit közöltek, hogy közösen döntenek a köztársaságielnök-jelölésről, és csak utána tesznek bejelentést. Egyedül a Párbeszédtől fogalmaztak egyértelműen lapunknak:

„A Párbeszéd nagyra tartja Iványi Gábort, aki ideális köztársaságielnök-jelölt lenne.”

Mindeközben egy petíció indult az ellenzéki előválasztást is szervező aHang felületén „Legyen Iványi Gábor Magyarország következő köztársasági elnöke!” címmel. „Fontos lenne, hogy egy jelentős társadalmi támogatottsággal rendelkező jelölttel lehessen tükröt tartani az Orbán-rendszernek és Orbán jelöltjének, Novák Katalinnak” – írják az oldalon. A vasárnap este közzétett petíciót cikkünk megjelenéséig már csaknem 150 ember írta alá.

Orbán Viktor a decemberi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Novák Katalin lesz a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje. Szanyi Tibor pártja, az ISZOMM Pál Évát, a Neoton Família egykori énekesét, a Mi Hazánk Mozgalom pedig Popély Gyula szlovákiai magyar történészt szeretné államfőjelöltnek. Gulyás Gergely január közepén a kormányinfón a Telex kérdésére azt mondta, hogy március 10-én lesz az államfőválasztás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!