Márki-Zay Londonban: Rémálom lesz összetartani a koalíciót, de ennél van egy nagyobb rémálmom is

2022. január 27. – 13:53

Márki-Zay Londonban: Rémálom lesz összetartani a koalíciót, de ennél van egy nagyobb rémálmom is
Márki-Zay Péter lakossági fórumot tart Londonban – Fotó: Márki-Zay Péter / Twitter

Másolás

Vágólapra másolva

Márki-Zay Péter a szerdai napot Londonban töltötte. Interjúkat adott a brit médiának, politikusokkal tárgyalt, részt vett egy beszélgetésen a világhírű Chatham House külpolitikai intézetben, este pedig a helyi Momentum meghívására lakossági fórumot tartott az angliai magyaroknak. A Telex egész nap követte az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet. Helyszíni riport.

Az esti fórumon Márki-Zay közel két órán keresztül készségesen válaszolt a jelenlevők minden kérdésére. Az eseményen a szokásos témák kerültek elő: mindenkinek el kell mennie szavazni április 3-án, le kell cserélni a fideszes alaptörvényt, Magyarország nem jogállam, Magyarországon nincs sajtószabadság, Orbán Putyin bábja, Orbánék ész nélkül szórják a pénzt a lélegeztetőgép-beszerzésektől a stadionépítésen át a luxusjachtozásig.

Ez utóbbi abból a szempontból hatott egy kicsit visszásnak, hogy Márki-Zay fórumának egy London belvárosában álló kisebb palota adott otthont. A 116 Pall Mall névre hallgató, 1828-ban átadott épület luxus esküvő- és konferencia-helyszínként hirdeti magát a honlapján. Márki-Zayék a 116 Pall Mall egyik legnagyobb termét, a Carlton Roomot bérelték ki szerda estére, a fórum számára.

Bár a honlapon nincs feltüntetve, kis kutakodással több, rendezvényhelyszínek bérlésével foglalkozó honlapon megtalálható, hogy mennyiért lehet kibérelni ezt a termet. Az alapár egy estére 3000 angol font, azaz hozzávetőlegesen 1,3 millió forint.

Kétszázezer angliai magyar szavazót akar megnyerni

A Telex információi szerint ugyan az esemény házigazdája a Momentum egyesült királyságbeli tagszervezete volt, a helyszínt Márki-Zay Péter kampánystábja választotta ki és fizette. Úgy tudjuk, a londoni Momentum-szervezet tagjai közül is voltak néhányan, akik az esemény előtt aggályaikat fejezték ki a helyszínválasztás miatt, ami amúgy látszólag a jelenlevőket is foglalkoztatta.

A Márki-Zay Péter londoni fórumának otthont adó 116 Pall Mall – Fotó: 116 Pall Mall
A Márki-Zay Péter londoni fórumának otthont adó 116 Pall Mall – Fotó: 116 Pall Mall

A fórumon a Telex rá is kérdezett Márki-Zaynál arra, nem tartja-e felelőtlennek az adományok ilyesfajta költését. Márki-Zay nem hárított, kampánystábja segítségével az egybegyűlt közönség előtt megerősítette, hogy „körülbelül egymillióba került” a terem. De azt mondta, abban reménykedik, hogy a jelenlevők legalább ennyit adományoznak majd a fórum után. (Az esemény egy későbbi pontján a miniszterelnök-jelölt felfedte, hogy átlagosan napi egymillió forintnyi adomány szokott beérkezni hozzájuk.)

A miniszterelnök-jelölt ezután arról kezdett el beszélni, hogy hívták Spanyolországba és Amerikába is kampányolni (utóbbi helyre nagyon szívesen ment volna, hiszen korábban ott élt), azonban azokra a felkérésekre nemet mondott, mert „nem ott fog eldőlni a választás”.

„De amikor Londonba hívtak, akkor azt mondtam, hogy itt bizony el fog dőlni a választás”

– mondta Márki-Zay. Hozzátette: abban reménykedik, hogy a szerda esti esemény segítségével potenciálisan akár 200 ezer angliai magyar szavazót is meg tud nyerni magának.

Halló, tessék, Kalányos Orbán vagyok!

A szerda esti fórumon telt ház volt, már több nappal az esemény előtt elfogytak a helyek, nagyjából 250-en jöttek el. A résztvevőket nagy, kör alakú asztalokhoz ültették le tízesével, de több tucat érdeklődő volt, akinek már nem jutott hely az asztaloknál, így ők állni kényszerültek. A fórumon főleg fiatalabbak vettek részt. Sok volt az egyetemista, a közönség főleg a 20-as, 30-as korosztályból került ki, de voltak néhányan az idősebb generációkból is.

Márki-Zay Péter a fórumot egy nagyjából háromnegyed órás beszéddel nyitotta, majd egy-másfél órán keresztül válaszolt a közönség kérdéseire. A kérdések főleg arra irányultak, hogy a közönség tagjai mit tudnak tenni Márki-Zay győzelme és a választás tisztasága érdekében. Ezenkívül az ellenzéki miniszterelnök-jelölt álláspontjáról érdeklődtek különböző politikai kérdésekben: hogyan reformálná meg a bíróságokat, melyik országra tekint példaként a sajtószabadság tekintetében, képes lesz-e összetartani a szivárványkoalíciót, ha nyer áprilisban.

Márki-Zay Péter beszél a londoni lakossági fórumán, mellette Csillag Tamás, a helyi Momentum korábbi vezetője, aki a 7. helyen szerepel a párt listáján – Fotó: Márki-Zay Péter / Twitter
Márki-Zay Péter beszél a londoni lakossági fórumán, mellette Csillag Tamás, a helyi Momentum korábbi vezetője, aki a 7. helyen szerepel a párt listáján – Fotó: Márki-Zay Péter / Twitter

A fórumot sikerült nagyobb bakik nélkül letudnia Márki-Zaynak (az elmúlt hetekben zsidózás és fogyatékosozás miatt is bocsánatot kellett kérnie), bár azért volt egy kínosabb jelenet. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról beszélt, milyen hátrányos megkülönböztetés éri Magyarországon a cigányokat, például a munkakeresés terén. (A Telexen nemrég arról írtunk, milyen hátrányokkal kell megküzdeniük a cigányoknak az albérletkeresésnél.)

Itt egy példát is hozott, hogy valaki ezt be akarta bizonyítani, úgyhogy felhívott egy munkáltatót, és cigány nyelvjárással megkérdezte, van-e szabad munka, amire nemleges volt a válasz. Aztán az illető rögtön utána magyar akcentussal is betelefonált, mire azonnal behívták állásinterjúra. A gond ott kezdődött, amikor Márki-Zay elő is adta ezt a jelenetet, sztereotipikus cigány nyelvjárással, „Kalányos Orbánként” bemutatkozva a képzeletbeli telefonban.

Nem mindenkit győzött meg teljes mértékben az ellenzék

A fórum után több résztvevővel is sikerült néhány szót váltanunk. A többségben jó benyomást keltett Márki-Zay az este folyamán, igaz, nem kellett túlságosan győzködnie őket, mivel már a fórum előtt is nagyjából mindenki rá akart volna szavazni azok közül, akikkel sikerült beszélnünk.

Egy 13 éve Angliában élő nő szerint „üde színfolt volt”, hogy Márki-Zay felkészülten érkezett, „nem csak szlogeneket mondott, konkrét kérdésre konkrét választ adott”. Az előválasztáson messze nem ő volt a preferált jelölt számára, de úgy gondolja, jó ellenjelöltje lehet Orbánnak az áprilisi választáson.

Egy friss diplomás fiatal arról beszélt, hogy ha rájuk is fog szavazni áprilisban, „egyelőre nem győzte meg teljes mértékben az ellenzék”, úgyhogy legfőképpen informálódni jött el a szerda esti fórumra. A múlt héten egy Donáth Annával tartott londoni beszélgetésen is részt vett hasonló elgondolásból.

Egy fiatal egyetemista úgy fogalmazott, „rossz, hogy az elmúlt másfél évtizedben nem volt rendes politikai diskurzus Magyarországon”, viszont az előválasztás visszahozta számára a reményt. Igaz, a remény lángja gyorsan ki is hunyt, mert „az előválasztás után átment abba az egész, hogy ki migráns és ki buzi”, de a szerdai fórum után újra bizakodó. Márki-Zay sok nézetével nem ért egyet, de „meggyőző, hogy milyen szintre akarja emelni a politikai diskurzust”.

A fórum előtt neves külpolitikai intézetben diskurált a választási esélyekről

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek nem a szerda esti fórum volt az első programja Londonban aznap (sőt elvileg nem is az utolsó, noha este kilencig még a fórumon ült). A politikus a reggel hatos Ryanair-géppel érkezett Londonba. A nap nagy részében interjúkat adott brit lapoknak, valamint angol politikusokkal tárgyalt.

Ezenkívül részt vett egy angol nyelven zajló beszélgetésen a világhírű Chatham House külpolitikai intézetben is. „A magyarországi választások és jelentőségük Európa számára” címet kapó beszélgetésen Timothy Garton Ash, az Oxfordi Egyetem professzora kérdezte Márki-Zayt, illetve a Chatham House tagjai – köztük például Denis MacShane, aki az Egyesült Királyság Európa-ügyi államtitkára volt 2002 és 2005 között – is feltehették a kérdéseiket a miniszterelnök-jelöltnek.

Márki-Zay Péter a Chatham House-ban – Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Márki-Zay Péter a Chatham House-ban – Fotó: Dömötör Bálint / Telex

A beszélgetésen többek között szó esett

  • a kampányolás körülményeiről: Márki-Zay itt vázolta, hogy az ellenzéki politikusok négyévente öt perc műsoridőt kapnak a közmédiában, illetve hogy a Fidesz uralja a reklámpiacot, így ha lenne rá pénzük, akkor se tudnának elég helyen hirdetni;
  • az alaptörvényről: le kell cserélni, de ehhez nem lesz meg az ellenzéki kétharmad, úgyhogy népszavazásra bocsátaná;
  • Magyarország és Kína kapcsolatáról: „nincs semmi értelme annak, hogy kirúgsz egy világszínvonalú egyetemet (CEU), majd behívsz egy kommunistát (Fudan), és több pénzt adsz nekik, mint a teljes magyar felsőoktatásnak” – fejtegette Márki-Zay;
  • a határon túli magyarok szavazati jogairól: tudja, hogy a 99 százalékuk mindig is Orbánra fog szavazni, de ez nem alap arra, hogy elvegyék tőlük a szavazati jogot;
  • végül pedig a mögötte álló szivárványkoalícióról:

„Egy rémálom lesz összetartani őket kormányra kerülés esetén, de ennél van egy nagyobb rémálmom is: az, hogy Orbán nyer.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!