Márki-Zay becsüli a fideszes zsidókat, a kínai vakcina ügyében népirtásról beszélt

2022. január 10. – 08:37

Másolás

Vágólapra másolva

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös kormányfőjelöltje egyebek mellett arról beszélt vasárnapi videójában, hogy „a Fideszben van néhány zsidó is, bár elég kevés”, akiket Márki-Zay „nagyra értékel” amiatt, hogy „egy ilyen pártban, Bayer Zsolt pártjában felvállalják azt, hogy zsidó származásúak”. A Fidesz-közeli média azonnal felkapta a szavait, antiszemitizmusról és a zsidók nyilvántartásáról írnak, és azt is nehezményezik, hogy Márki-Zay szerint az előzetesen „60 év felettieken nem tesztelt” kínai vakcina beadatása a 60 év felettieknek „a népirtás kategóriájába tartozik”, amiért bíróság elé kell majd állítani a felelősöket.

Márki-Zay a videóban reagált az őt ért antiszemita vádakra. A Mandiner cikke arra emlékeztetett, hogy egyik szerzője, a korábban a Századvéghez tartozó Migrációkutató Intézetnél és a Neokohn nevű újságnál is dolgozó Veszprémy László Bernát egy a Times of Israelben megjelent írásában felsorolta, hány antiszemita politikussal fotózkodott már együtt Márki-Zay. Például Sneider Tamás volt szkinheddel, a Jobbik volt elnökével is szerepelt közösen, de feltűnt egy képen a jobbikos Bíró László és a szintén jobbikos Rig Lajos mellett is. Bíró korábban tetűcsúszdásoknak nevezte a zsidókat, Rig pedig a cigányokat hívta a zsidók biológiai fegyverének.

Márki-Zay a mostani videóban arról beszélt, támogatja a cigányságot és a zsidóságot a Fidesz gyűlöletkampányaival szemben, és együttműködnek a megváltozott Jobbikkal, de annak múltját természetesen nem lehet letagadni. Elnézést kért amiatt, amit a jobboldali sajtó szintén felrótt neki, hogy Orbán Viktorról korábban egy olyan fotót posztolt, amin egy menóra mellett áll. Mint mondta, a munkatársai figyelmetlenül kiraktak Orbánról egy olyan képet a Pegasus-botrány kirobbanásakor, amin a kormányfő egy menóra, azaz hétágú gyertyatartó előtt áll, ami a zsidóság egyik legrégebbi jelképe.

Az ellenzék kormányfőjelöltje szerint Orbán azért járt korábban Izraelben, hogy megszerezze az izraeli Pegasus kémszoftvert, de szerinte tényleg nem volt szerencsés az a fotó, bár nem ő rakta ki az oldalára, hanem az egyik munkatársa, mert nem egyedül szerkeszti a Facebookját – mondta.

Márki-Zay szerint azonban felháborító az a vád, hogy őt antiszemitának nevezik. Valójában azt mondta Arthur Finkelsteinről, az orbáni-habonyi-rogáni kommunikációs gépezet egy szellemi atyjáról, hogy „antiszemita, zsidó, homofób, meleg”, akitől Orbán elleste azt a kommunikációs startégiát, hogy „az ellenfelét vádolja olyan dolgokkal, ami legfeljebb rá igaz”.

Finkelstein Márki-Zay szerint abszolút gátlástalan ember volt, mert zsidó létére antiszemita kampányokat segített, illetve melegházasságban élt, de homofób kampányokat vezényelt le. Márki-Zay szerint azonban a fideszes média azt nem írta le a mondandójából, hogy Finkelsteint antiszemitának tartja, csak azt, hogy zsidónak, és arról írtak, hogy ő zsidózik.

És az izraeli újságcikkből is „csak az igazságot hagyták ki”, a hazugság benne maradt szerinte, de „a magyarországi zsidók tiltakozására” végül a Times of Israel leszedte a cikket – mondta.

Beszélt arról is, a fideszes politikusokban ő „a tolvajlást, a becstelenséget és a hazaárulást” szokta kifogásolni, és nem azt, hogy melegek vagy éppenséggel zsidók, „mert a Fideszben van néhány zsidó is, bár elég kevés. De nagyra értékelem azokat, akik egy ilyen pártban, Bayer Zsolt pártjában felvállalják azt, hogy zsidó származásúak. Nem sok van ilyen, én egyet tudok konkrétan, őt nagyon nagyra becsülöm.”

Az oltásokról is beszélt, a keleti vakcinákat szerinte a szakmai szempontokat felülírva, politikai nyomásra engedélyezték, a vakcina- és lélegeztetőgép-beszerzés kérdésében nem orvosok, nem szakemberek véleménye érvényesült, hanem politikusoké, „csak az számított, hogy mennyit tudnak lopni”.

Márki-Zay szerint a Szputnyik egy jól működő vakcina, a Sinopharmnál viszont „komoly aggályok merülnek fel. Nem véletlen, hogy az egész EU-ban egyik ország sem vett Magyarországon kívül. 60 év felettieknek egy 60 felettieken még csak nem is tesztelt vakcinát. Ez egyébként a népirtás kategóriája, és azt gondolom, hogy az egyik legfontosabb téma lesz, amiben elszámoltatás kell. A fideszes bűnözőket bíróság elé kell vinni. (…) Nemcsak loptak, hanem a vakcinák okán sok magyar ember haláláért is felelősek.”

Szombaton írtuk meg, hogy Márki-Zay Péter egy aznap közzétett videójában „Orbán grazi magánklinikás útjait” emlegette, amivel egy régi, de mindeddig bizonyítékok nélküli pletykát, álhírt, összeesküvés-elméletet emelt be a kampányába. Azt is írtuk, hogy nem először tett így, például Orbán Gáspár vélt szexuális irányultságára is célozgatott már, mondván, ezzel fogja ki a szelet a Fidesz homofób kampányának vitorlájából.

Márki-Zay akkor arról is beszélt: „A Fidesz tudatosan züllesztette le az állami egészségügyet. Miközben a kiváltságos kevesek külföldi magánklinikákon kezeltetik magukat, évente tízezrek halnak meg megelőzhető betegségekben, és sokaknak csak a magánegészségügy jelenti a gyógyulás esélyét, súlyos anyagi terhek árán. Szabadon fejlődő Magyarországon ennek véget vetünk, és elszámoltatjuk a jelenlegi hatalmat a súlyosan elhibázott járványkezelésért.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!