Márki-Zay Péter Orbán „grazi magánklinikás útjairól” beszélt egy videójában

2022. január 8. – 20:46

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ismert, de a legkisebb mértékben sem alátámasztott politikai összeesküvés-elméletet vett elő az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Nem ez az első olyan nyilatkozata, amelyben személyes, lejárató jellegű pletykákkal támad. Azt is mondta, hogy a Fidesz arra készül, hogy a választások után privatizálja az egészségügyet, erről egy 270 milliós tanulmányt is megrendeltek.

MZPercek című sorozatának újabb darabjával jelentkezett Facebookján Márki-Zay Péter. A Valójában ki privatizálná az egészségügyet? című rövid epizódban az ellenzék miniszterelnök-jelöltje arra a vádra reagál, miszerint fizetőssé tenné az egészségügyet.

Márky-Zay a jól bevált „aki mondja másra, az mondja magára” kommunikációt alkalmazza a videóban, sorra megy a vádakon, és mindegyik után közli, hogy

ez rá nem igaz, viszont a Fideszre, és főleg Orbán Viktorra viszont tízszeresen is az.

Nézzük sorban a videó fontosabb megállapításait, az egyszerűség kedvéért kérdés-felelet formájában:

Ő tényleg magánosítaná a kórházakat?
Nem. Viszont rengeteg magánkórház van már, és ezek fideszes magánkórházak.

Akkor ki akarja magánosítani a kórházakat?
Orbán Viktor és a fideszes tolvajok züllesztették le direkt az egészségügyet.

Honnan lehet tudni ezt?
Pontos, bizalmas információkból.

Mi fog történni?
Orbán Viktor arra készül, hogy a választások után privatizálja az egészségügyet.

Ki készíti ezt elő?
Maga Pintér Sándor, egy 270 milliós tanulmány megrendelésével. (Márki-Zay alighanem erre a 2020-as hírre utalt, miszerint a BM a Boston Consulting Grouptól rendelt tanulmányt az egészségügy komplex átalakításáról.)

Hol fognak működni a magánkórházak?
Tiborcz Istvánék épületében.

Mit fejlesztene az ellenzék?
Az állami egészségügyet akarják fejleszteni, és

nem Orbán grazi magánklinikás útjait biztosítani.

Összefoglalva: mit szeretnének tehát?
Az embereknek ne a saját zsebükből kelljen kifizetni, hogy magánkórházba járnak, hanem a TB-járulékban már befizetett pénzükért kapják meg, amit „a fideszesek a magánkórházban, meg a grazi magánklinikán megkapnak.”

Vona 2016-ban Grazról: Ilyen eszközökkel nem szabad küzdeni

A grazi magánklinika egy jól ismert összeesküvéselmélet / pletyka / Orbán-ellenes toposz a magyar köznyelvben. Soha, semmi bizonyíték nem született rá, mégis elhiszi az emberek nagy része.

2018-ban a Political Capital a Medián közreműködésével, és a német Heinrich-Böll-Stiftung alapítvány támogatásával végzett kutatást arról, hogy a magyar közvéleményben mennyire elterjedtek az álhírek, tévhitek és összeesküvés-elméletek. Az eredmények alapján az emberek nagyjából egyenlő részben támogatják és ellenzik a legismertebb hazai kormányellenes összeesküvés-elméleteket, köztük azt, hogy a miniszterelnököt titokban egy grazi pszichiátriai klinikán kezelik.

Ezt a fideszesek negyede is elhiszi a kutatás szerint.

A szóbeszédet 2016-ban Vona Gábor is előhozta. Az akkor éppen kormányzati össztűz és karaktergyilkosság alatt álló jobbikos politikus úgy fogalmazott, hogy „Orbánt is érték méltatlan támadások, hogy veri a feleségét, meg hogy Grazban kezelteti magát, de ezeket akkor is elutasítottam. Ilyen eszközökkel nem szabad küzdeni”.

Márki-Zay Péternek nem az első olyan nyilatkozata, melyben személyeskedő szóbeszédet, pletykát hoz elő. Előbb általánosságban egyes fideszes politikusokról, majd Orbán Gáspárról állította azt, hogy homoszexuálisok.

„Az aggaszt, hogy egy olyan miniszterelnök, akinek adott esetben lehet, hogy az egyik gyereke homoszexuális, hogyan lehet annyira erkölcstelen, gonosz és embertelen, hogy melegek ellen folytat gyűlöletkampányt. Vajon milyen mesekönyvet olvasott Orbán Viktor Orbán Gáspárnak? Vajon mi történhetett, ami őt ebbe az érdeklődés irányába terelte,

mondta. Aztán lapunknak hozzátette, hogy nem homofób kampányt folytat, hanem a meleg közösséget szeretné megvédeni.

Márki-Zaytól nem állnak távol a megosztó mondatok, olyannyira nem, hogy ellenzéken belül is többször bírálták, például a migránsszámláló, vagy épp az újévi beszéde miatt, amelyben covidban meghalt öreg fideszesekről beszélt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!