Márki-Zay Péter ravasz trükkel célozza meg Orbán szavazóit

Legfontosabb

2021. november 25. – 07:04

Márki-Zay Péter ravasz trükkel célozza meg Orbán szavazóit
Aláírásokat gyűjtenek Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltnek az ellenzéki előválasztáson 2021 augusztusában a Széll Kálmán téren – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy Márki-Zay Péter sorra megy neki a Fidesz identitásképző, fő kampányüzeneteinek, például a migrációt, a homoszexualitást, a vallás és politika kapcsolatát illetően. Valójában azonban ezekben a témákban ő is ugyanabból az irányból szólítja meg az ilyen üzenetekre vevő jobboldali réteget, mint Orbán. A nagy kérdés, hogy megnyerhetők-e így azok a jobboldaliak, akik a fideszes iránnyal egyetértenek, de Orbánra nem szavaznának, illetve hogy morzsolódhatnak-e le emiatt ellenzéki szavazók.

Megvédjük a határainkat, megmarad a kerítés, és kiutasítjuk a BŰNÖZŐ migránsokat, iszlamista terroristákat!

Ismerős szavak, ismerős elszántság, de ez most nem Orbán Viktor és a Fidesz szokásos, évek óta tartó kampánya, hanem Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének kommentje, amit az utóbbi napokban Facebookon másol be a posztjai alá (a hangulat átadása miatt mi kihagytuk, de az eredeti idézetben az szerepel, hogy „Fidesz által behozott” bűnöző migránsok, ennek a félmondatnak a szerepéről később még lesz szó).

Márki-Zay mindehhez egy „migránsszámlálót” is indított, amelyben kezdésként egy 55 ezres számmal illusztrálta, hogy tavaly hány külföldi érkezett Magyarországra, egybemosva a letelepedési kötvénnyel érkezetteket és a klasszikus vendégmunkásokat.

Az ellenzéki politikus friss, teljes erőből tolt (érdemes a Facebook-falát megnézni, mennyi ilyen posztja van) kampánya fontos üzenet. A Fidesz 2015 óta sulykolt migránsellenes üzenete az elmúlt évek társadalmilag legmegosztóbb témája. Bár az ellenzék politikai álláspontja eleinte folyamatosan formálódott, a lényegi véleménykülönbség azért megmaradt köztük és a Fidesz között: emberséges hozzáállás kell a hazájukat elhagyók iránt (lásd: Gyurcsány és a migránsok befogadása), vagy a nemzet védelmének érdekében nem engedhető meg, hogy érző, széles körű jogokkal rendelkező emberek összességeként kezeljük a beáramolni akarókat (lásd: a vélhetően szándékosan embertelenre kiépített tranzitzónák).

Ebbe a vitába száll be nagy erővel Márki-Zay,

mégpedig egy dupla csavarral: miközben azt állítja magáról, hogy épp a Fidesz hozzáállásának tarthatatlanságára akarja felhívni a figyelmet, az alapvető üzenete végső soron ugyanaz, mint a Fidesz kampányáé.

Érdemes megnézni ezt a videót a sajtótájékoztatójáról a hatalmas migránsszámláló-plakát előtt: a politikus Soros Györgyöt és végrehajtott Soros-tervet emlegetett, migránsozott, iszlamistaterroristázott, magyaroktól elvett munkahelyekről értekezett, majd a sajtótájékoztató egy pontján átváltott arra, hogy „ne legyenek gyűlöletkampányok. (...) Semmilyen migránsellenes, melegellenes, bármilyen gyűlöletkampányt nem fogunk eltűrni a jövőben.”

A jó zsaru hozzáállás

Márki-Zay forgatókönyve ugyanez a melegügyben. Korábban Orbán Gáspár, illetve kormánytagok általa vélt nemi identitását emelte be a kampányába, majd két hete ellátogatott a „Szájer-féle” brüsszeli ereszcsatornához. Ezzel is egy politikailag-társadalmilag megosztó, a Fidesz által fontosnak tartott ügyet hozott be a saját kommunikációs terébe, de kifordítva.

Ezekben a megszólalásaiban ugyanúgy a szavazók egy részében meglévő zsigeri homofóbiára célzott, mint a Fidesz kampánya, csak még egy fokkal alpáribb, vagy mondjuk így, populistább stílusban. Orbán Gáspárnál például figyelmen kívül hagyta azt a közmegegyezést, hogy más ember vélt szexualitása magánügy. Egy másik Facebook-posztjában pedig a kocsmai viccelődések, előítéletek és városi legendák terepére lépve, bizonyítékok nélkül azt írta: egy ismerőse mesélte, hogy „az egyik, azóta is HANGOSAN BUZIZÓ KERESZTÉNYDEMOKRATA POLITIKUS hátsó fertályából egy alkalommal éppen egy általa személyesen ismert sebésznek kellett egy játékszert eltávolítania”. És hogy mindezzel mi volt a cél? Szerinte ő csak a Fidesz cinikus, gyűlöletkeltő, homofób kampánya alól akarta kihúzni a szőnyeget.

Az „ereszes” sajtótájékoztatóján hasonló volt a logika. Miután kikacsintós részletességgel ecsetelte, hogy

itt 25 meztelen férfinak volt maszk és gumi nélküli partija

és hogy „itt nem csak Szájer József ereszkedett le, hanem a Fidesz is olyan mélységekbe, ahonnan nincs visszaút”, jött a társadalmi-politikai üzenetnek szánt tanulság, a „jó zsaru” hozzáállás, miszerint ha ő kerül hatalomra, a fideszes politikusok is vállalhatják majd a homoszexualitásukat.

Sajtótájékoztató a migránsszámláló-plakát előtt – Forrás: Márki-Zay Péter Facebook-oldala
Sajtótájékoztató a migránsszámláló-plakát előtt – Forrás: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

Keresztény vagyok, politikus vagyok, de nem úgy, mint Orbán

Márki-Zay a politikai pályafutása legelejétől hangsúlyozza, hogy hétgyermekes, keresztény ember. Ebből levezethető volt minden olyan megszólalása is, melyekkel konzervatív megközelítések mellett foglalt állást társadalmi kérdésekben, hozzátéve egyébként, hogy ezek a személyes gondolatai, és nem tükrözik a politikai akaratát arról, milyenek legyen a jogszabályok adott témában.

Ilyen volt például az, hogy esetenként és bizonyos keretek között szerinte rendben van a gyermek testi fenyítése, vagy hogy az abortusz, illetve a válás neki személyesen nem elfogadható. Mindhárom kijelentése nagy vihart kavart, volt újság, amely címlapot is szentelt ezeknek az előválasztási kampányban, igaz, nem szerkesztőségi kezdeményezésre, hanem felülről jövő nyomásra.

Mellékszál, de itt sem maradt el a szokásos Márki-Zay-féle odaszúrás: a vihart kavaró gyermekfenyítéses nyilatkozatát magyarázó Facebook-posztba beleszőtte a városi legendákra alapozó, lejárató hangulatú személyeskedést, miszerint „egyes közszereplőknek” „akkor kellett volna ilyen határozottan megszólalniuk, amikor fideszes politikusok bántalmazták a feleségüket vagy a miniszterelnök urat az édesapja”.

Mindez azért fontos, mert a korábban említett két nagyon megosztó identitáspolitikai, éppen ezért kampánytémának is kitűnő témában, azaz migráció- és LMBTQ-ügyben Orbán a politikáját a kereszténységből vezeti le, a keresztény családmodell és a kereszténydemokrácia védelmezőjeként tekint magára azzal, hogy elutasítja ezeket.

Márki-Zay ezt az orbáni politikai önmarketinget is igyekszik erodálni, igaz, kisebb intenzitással és kevésbé populista-megosztó módon, de a fentiekhez hasonló módszerekkel. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt üzeni, hogy nem tartja elfogadhatónak Orbán vallásról szóló mondatait, pedig valójában ugyanazt mondja ő is, ugyanazoknak a szavazóknak: azt, hogy keresztény politikus, aki a kereszténységet és a politikát összeszövi.

Márki-Zay Péter legutóbb a Szemléleknek adott interjút két hete, és azt mondta: „bizonyos szempontból mellékesnek kellene lennie, hogy egy politikus milyen vallású. Az, hogy ma hazánkban ennyire hangsúlyossá vált a kereszténység a politikában, az annak az Orbán Viktornak köszönhető, aki volt már KISZ-titkár, volt egy durván antiklerikális, egyházellenes időszaka is.” (...) „Nekem a jobboldaliságom, nemzeti elkötelezettségem sem változott az elmúlt évtizedekben.”

Hogy Márki-Zay kommunikációja szavazatok szempontjából mennyire lesz sikeres, azt egyelőre nem tudjuk. Érezhető, hogy a megosztó elvi kérdésekben Orbánnal inkább egyetértő, jobboldali, konzervatív, de őt magát kevéssé kedvelő szavazókra lő mostanában. Az lesz majd a nagy kérdés áprilisban, hogy ők mennyien vannak – ha a 2014-ben fénykorát élő Jobbik akkori 20 százalékából indulunk ki, nem kevesen –, illetve közben taszít-e el magától ellenzéki szavazókat.

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt az ellenzéki előválasztás második fordulójának első szavazási napján, a Madách téri kampánynyitón – Fotó: Huszti István / Telex
Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt az ellenzéki előválasztás második fordulójának első szavazási napján, a Madách téri kampánynyitón – Fotó: Huszti István / Telex

Kérdéseinket feltettük mind a hat ellenzéki pártnak és a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak is. Márki-Zayékat arról kérdeztük, egyetértenek-e egyáltalán azzal a megállapítással, hogy fideszes üzenetekkel próbálnak fideszes szavazókat megszólítani, illetve mennyire tudatos ez a stratégia. A többi pártot pedig arról, egyetértenek-e Márki-Zay kommunikációjával ezekben a témákban, volt-e vita köztük ebben.

A hat párt ugyanazt a választ küldte: e szerint a plakátkampány Márki-Zay Péter és az MMM kampánya, abban a másik hat párt nem vesz részt, így nem is volt vita ezzel kapcsolatban. „Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a miniszterelnök-jelölt felhívja a figyelmet a Fidesz álszent kommunikációja, így arra, hogy Orbán Viktor nemzetközi körözés alatt álló bűnözőket engedett be az országba a letelepedésikötvény-programon keresztül, ráadásul a kormányfőhöz köthető politikai-üzleti kör – Rogán Antal vezetésével – többmilliárdos magánbizniszt csinált belőle”, írják.

Donáth Anna új Momentum-elnök a kedden megjelent interjújában lapunknak ugyanakkor azt mondta, hibának tartja, hogy a Fidesz szókészletével és ellenségképekkel kezdenek el ők is hadakozni, ahelyett, hogy a valós problémákról beszélnénk, illetve hogy a Momentum közössége elvi alapon sem tud azonosulni a migránsszámlálóval.

(Cikkünk első verziójában a DK-tól és a Jobbiktól más válasz szerepelt. A pártok azonban jelezték, hogy tévedésből küldték, és kérték a cikk korrekcióját)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!