Tényleg egyre keményebben tapossa Márki-Zay Pétert a Fidesz-közeli média

2021. október 13. – 18:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A DK és Rogán Antal egyesítette erejét”

erről beszélt szerda reggel Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje. Arra célzott, hogy az ellenzéki előválasztás jelenleg is tartó második fordulója alatt nemcsak a DK és Dobrev Klára kritizálja őt, hanem a Fidesz médiája is ellene sorakozott fel, jól megfontolt szándékból.

Márki-Zay szerint a kormány befolyása alatt álló médiumok azért csinálják ezt, mert hozzá hasonlóan ők is úgy gondolják, Orbán Viktornak Dobrevvel szemben több esélye van, ezért ott igyekeznek gyengíteni Márki-Zayt, ahol csak tudják, elősegítve azt, hogy ne vele kelljen majd megküzdenie Orbánnak tavasszal. A DK-sok persze visszautasítanak mindenfajta ilyen összemosást, és folyton hangsúlyozzák, hogy szó sincs arról, hogy Dobrevnek kevesebb esélye lenne legyőzni Orbánt.

Mindenesetre tényleg egyre több jele van annak, hogy a fideszes kötődésű médiumok masszívan elkezdték támadni Márki-Zayt. Ennek különösen szokatlan pillanata volt, amikor a kormánypárt legfontosabb bástyájának számító Magyar Nemzet Dobrev támogatóit sorolta, Márki-Zayról viszont – enyhén fogalmazva – elítélően írt.

Aztán Márki-Zay megtaposásába beszállt a Pesti Hírlap is. Ez az az ingyenesen terjesztett újság, amiben nemrég 50 százalékos tulajdonrészt szerzett Rogán Antal „propagandaminiszter” egyik barátja. A lap vezetője, Milkovics Pál pedig a Telexnél kezdeményezett interjút néhány hónappal ezelőtt, amiben felháborodásának hangot adva nyomatékosan amellett érvelt, hogy a Pesti Hírlappal nem kellene összefüggésbe hozni Rogán Antalt, Habony Árpádot vagy a NER-t.

Ehhez képest a 444 keddi cikke végigvette, a címlapról és a cikkekről készült fotókkal alátámasztotta, hogy nagyon olyan narratívát nyom a lap, ami a kormánynak és Dobrevnek kedves. Az újságban terjedelmes – és a valóságot eléggé sajátosan értelmező – cikk foglalkozott azzal, hogy sorban állnak a közéleti személyiségek Dobrev Klára mögött, szemben Márki-Zay Péterrel, akit úgy tűnik, hiába támogat Karácsony Gergely, más nemigen hajlandó. Egy mosolygós Dobrev képhez azt az címet adták, hogy „Szívvel, lélekkel kormányozna”, míg egy komor Márki-Zay fotót „Hazaárulózott, bocsánatot kért” címmel láttak el. Dobrev egyik vidéki fórumáról pedig, ahol a hideg idő ellenére is rengetegen összegyűltek, „A nők mindent megoldanak” címmel tudósítottak.

És akkor erre jött a szerdai lapszám, amiben megint közöltek egy Dobrevet simogató terjedelmes cikket, és helyet kapott egy szintén a Fidesz ínyére való „Egyre kevésbé bíznak Bidenben” külpolitikai cikk is, de igazán az újság címlapja a sokatmondó. Azon hatalmas betűkkel csak egyetlen, Márki-Zaytól származó idézet harsog: „Elfogadhatatlan számomra a válás és az abortusz.” Íme, erről a címoldalról van szó:

Ezeknek a nagy közlekedési csomópontokon ingyenesen terjesztett lapoknak különösen hangsúlyos a címlapjuk, hiszen rengetegen csak ezt látják. Viszont valószínűleg nem túl sokan örülnének annak, ha a mondataikat így ragadnák ki az eredeti kontextusból. Egy kicsit az az érzésünk támadhat, mintha a címlapot Rogán Antal rendelte volna meg, hogy a baloldali szavazókat hergelje vele, és a belső cikknek csak a vége felé, jóval kisebb betűkkel közlik azt a részét az idézetnek, ami igazából a lényegnek tekinthető. Egy 2019-es Márki-Zay mondatról van szó, ami úgy hangzik: „Elfogadhatatlan számomra a gyerekek bántalmazása, ugyanúgy, ahogy a válás és az abortusz is.

Mindhárom esetre igaz ugyanakkor, hogy a törvényi szabályozásnak nem az én elveimet kell követnie, mindhárom esetben elfogadom, hogy a társadalmi normák nem esnek egybe az én személyes meggyőződésemmel.”

Egy külföldi példával érdemes azt is megemlíteni, hogy csak nálunk szokatlan, ha egy politikus nem a saját álláspontját tekinti általános érvényűnek, a hanyatló, bűnös Nyugaton jó pár példa van ilyesmire. A keresztény, konzervatív Angela Merkel például néhány éve kifejtette, hogy nem ért egyet a melegházasság legalizálásával, de nem tette kötelezővé, hogy a német parlament szavazásán a pártjának tagjai úgy szavazzanak, ahogy ő akarja, és a többség végül – Merkel ellenszavazatával – megszavazta a melegek házasságát törvényesítő rendelkezést.

A Pesti Hírlapnál egyébként nyár óta hirtelen mintha végtelen pénz termett volna: egy hete jelentették be, hogy vidéki laphálózatot hoznak létre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!