Strasbourgi bíróság: Jogellenesen tartottak fogva egy családot négy hónapig a röszkei tranzitzónában

2021. március 2. – 14:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy jogellenesen tartottak fogva egy öttagú menekülő családot a röszkei tranzitzónában, írta a családot képviselő Magyar Helsinki Bizottság (MHB).

A család 2017 áprilisában lépett be a röszkei tranzitzónába, mert csak ott adhatták be menedékkérelmüket. Az asszony Afganisztánból menekülve Iránban talált biztonságot, de férjével és három gyermekükkel később onnan is elmenekültek.

Az ekkor életben lévő szabályok szerint a menedékkérő családot a teljes menekültügyi eljárás idejére, időkorlát nélkül a tranzitzónába zárhatták, így a család 3 hónapot és 26 napot töltött Röszkén. „A hazai szabályok azt is megakadályozták, hogy a ténylegesen megvalósuló fogva tartás és az elhelyezési körülmények ellen hatékony jogorvoslatot keressenek a magyar bíróságoknál” – írta a Magyar Helsinki Bizottság.

A férfinak hónapokon át nem adtak enni, és ezen csak a Magyar Helsinki Bizottság újabb eljárása segített. Ennek nyomán a strasbourgi bíróság arra kötelezte a magyar kormányt, hogy adjanak végre enni a gyerekek apjának is.

A strasbourgi bíróság kedden kimondta, hogy az iráni-afgán család röszkei tranzitzónában történő közel 4 hónapig tartó elhelyezése jogellenes fogva tartásnak minősül, amelyre embertelen, megalázó körülmények között került sor, megfelelő döntés és hatékony jogorvoslat biztosítása nélkül, írta a civil jogvédő szervezet.

A MHB szerint a mostani döntés túlmutat egyetlen család ügyén, sok száz másik ügynek jelenthet precedenst, hiszen az uniós bíróság értelmezése szerint legfeljebb négy hétig lehet őrizetben tartani menedékkérőket egy tranzitzónában. „A strasbourgi bíróság mai döntésével pedig megnyílik az út, hogy azok a jogellenesen sanyargatott emberek, akiket korlátlan időre fémkonténerekbe zárt a magyar állam, végre igazságot kapjanak” – mondta Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, a kérelmezők jogi képviselője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!