Lefogyatékosozta a fideszes propagandistákat Márki-Zay, az érdekvédelmi szervezetek tiltakoznak a kijelentése ellen

2022. január 24. – 18:40

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnapi élő bejelentkezésében fogyatékosnak nevezte a fideszes propagandistákat Márki-Zay Péter, amiért most több érdekvédelmi szervezet is bocsánatkérést vár tőle.

„Elnézést kérek, de hogyha annyira fogyatékosak szegény fideszes propagandisták – és a fogyatékos azért nem szerencsés szó, mert a fogyatékosokat szeretjük, a fideszes hazug propagandistákra viszont rendkívüli módon neheztelek –, tehát nyilvánvalóan az ő szellemi képességük valószínűleg nincs, nem azt mondom, hogy tökéletes, de semmiképpen nem a szellemi képességükkel van baj. A végtelen aljas gonoszság, ez jellemzi ezt a tolvajtársaságot” – mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Márki-Zay arra reagált, hogy a kormánymédia kontextusból kiragadva ferdítette el egy korábbi kijelentését.

Ahogy a 444 írta, az ellenzéki miniszterelnök-jelölt rögtön a szerencsétlen megszólalás után megpróbálta korrigálni magát, hogy „a fogyatékos nem szerencsés szó”, és hogy „a fogyatékosokat szeretjük”. Majd a fideszes propagandisták szellemi képességeire tért ki, de rájött, hogy a fogyatékosozással párhuzamba állítva ebből is rosszul jön ki, ezért ezt is kijavította: „semmiképpen nem a szellemi képességükkel van baj”, hanem az aljas szándékaikkal.

Márki-Zay kijelentései után a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége közleményt juttatott el az MTI-nek, amiben kijelentették, hogy több más szervezettel együtt tiltakoznak Márki-Zay kijelentése ellen.

Az érdekvédelmi szervezetek szerint „fogyatékos” szó negatív jelzőként való használata sértő, a szervezetek pedig évek óta küzdenek azért, hogy a szó pejoratív használata kikerüljön a közbeszédből.

„A zéró toleranciát várjuk el, az ilyen tett nem relativizálható, nem lehet pusztán nyelvbotlásként, elhamarkodott kijelentésként kezelni” – írták.

Az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete, valamint az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége felszólította Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot a megsértett fogyatékossággal élő emberektől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!