Tudja, hol kampányol Orbán? Írja meg nekünk!

2022. március 28. – 13:45

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán újra belevetette magát a billegő körzetekbe, viszont az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével szemben a Fidesz vezetőjének stábja nem árulja el, hol fog kampányolni a választási hajrában.

Április 3-án országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon, a Fidesz és az egységesen induló ellenzéki szövetség pedig elkezdi csúcsra járatni a kampányait. A mozgósítás legfontosabb szereplői természetesen a miniszterelnök-jelöltek, akiknek a választás előtti utolsó napokban szinte minden lépésük, jövőbeli terveikre vonatkozó elejtett félmondatuk hírértékkel bír; nem véletlen, hogy a sajtó ilyenkor még inkább közelről igyekszik követi a mozgásukat.

Legalábbis azét, akiét lehet. Márki-Zay Péter országjárását viszonylag könnyű figyelemmel kísérni, ami önmagában nem meglepő. A kihívó általában nyitottabb, többet meg akar mutatni magából, kevesebb számon kérni való is van rajta, mint azon, aki már évek óta a hatalmat gyakorolja. Az ellenzék régiós kampányzáróján Siófokon nemcsak a kormányfő-jelölttel, hanem a legfontosabb ellenzéki vezetőkkel is készítettünk külön-külön videós villáminterjúkat, igaz, a sajtót az esemény kezdése előtt nehezen megmagyarázható módon kitessékelték a helyi művház díszterméből.

Ehhez képest legutóbbi három választáson is kétharmaddal győző Orbán Viktor lényegében teljes titokban kezdte újra járni az országot. Azért újra, mert a kampány hivatalos indulása előtt, januárban már nekilódult a miniszterelnök: két vállra fektetett egy disznót Öttömösön, lángosozott Menczer Tamás választókerületében és aktivistákkal is találkozott Józsefvárosban.

A rendszerint a billegőnek mondott, a pártok számításai szerint szoros küzdelmet ígérő körzetekre fókuszáló miniszterelnöki országjárás később abbamaradt, furcsa is lett volna egy háború kitörése közben szelfizni és fagylaltozni egy-egy frissen térkövesített zenélő szökőkút árnyékában. A választás ugyanakkor vészesen közeleg, és a háború is kezd normál állapottá válni a keleti szomszédunkban, így Orbán Viktor újra elkezdett személyesen is kampányolni, hiszen ahogy az ars poeticája is mondja: nyomni kell.

A napokban megjelent Navracsics Tibor mellett Révfülöpön, Vitályos Eszter mellett pedig Szentendrén kampányolt. Mindkét körzetről azt lehet hallani, hogy szoros, de jobban állhat az ellenzék, mint a Fidesz.

Ahogy Márki-Zay Péterét, úgy Orbán Viktor kampányát is szerettük volna testközelből megnézni, a kormányfő kampányeseményeit azonban jó ideje nem hirdetik meg nyilvánosan. Megkérdeztük Havasi Bertalant, hogy a miniszterelnök milyen kampányrendezvényeken vesz részt a választás előtti utolsó héten, el tudja-e küldeni a programot.

„Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a miniszterelnök minden sajtónyilvános programjáról kellő időben értesítjük a szerkesztőségeket”

– érkezett a válasz a sajtófőnöktől, akinél visszakérdeztünk, hogy lesz-e olyan nem sajtónyilvános kampányprogram, mint Menczer Tamással Budakeszin, vagy Földi Lászlóval Cegléden, de erre már nem jött válasz. Cikkünk megjelenése előtt rákerestünk az MTI Agendában, de nem találtunk Orbán Viktorral meghirdetett programot.

A témával kapcsolatban több kérdést is küldtünk a Fidesz sajtóosztályának múlt hét végén. Kíváncsiak voltunk arra, hogy melyik választókerületekben járt a párt listavezetője, Orbán Viktor a kampány kezdete óta, és mely egyéni jelöltek kampányát segítette személyesen. Megkérdeztük, hogy ki és mi alapján döntött arról, hogy a miniszterelnök melyik választókerületbe megy el, illetve volt-e olyan kampányesemény, amelyről nem tettek közzé fotókat Orbán Facebook-oldalán. Továbbá arra is rákérdeztünk, hogy április 3-ig lesz-e még kampányrendezvénye a Fidesz elnökének, és ha igen, a tervek szerint melyik választókerületekbe látogat el személyesen jövő vasárnapig. Nem kaptunk választ, majd arra a levelünkre sem jött reakció, amelyben arról érdeklődtünk, hol kampányol Orbán az utolsó héten.

Már csak hat nap van a választásokig, mi pedig továbbra is szeretnénk megmutatni, hogyan kampányol a jelenlegi miniszterelnök, és ha már interjút nem ad lapunknak (sem), egy-egy aktuális témában kérdéseket is feltennénk neki. Ha van információja arról, hol bukkan fel Orbán Viktor a következő napokban, írja meg nekünk a Telex ügyeleti címére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!