Márki-Zay szerint Rákosiék amatőrebbek voltak Orbánéknál, és szervezett választási csalásra készül a Fidesz

2022. március 28. – 00:03

Márki-Zay szerint Rákosiék amatőrebbek voltak Orbánéknál, és szervezett választási csalásra készül a Fidesz
Márki-Zay Péter a kivetítőn Siófok, Fő téren – Fotó: Szabó-Hevesi Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy héttel a választás előtt közösen kampányoltak az ellenzéki pártszövetség vezető szereplői Siófokon, ahol a választás tétjéről és fideszes csalásról beszéltek. Márki-Zay Péter optimista, és hisz a csodákban, Jakab a maffiától nem számít fair playre, Dobrev szerint az ellenzéki egység végre elküldi ezt a diktátort oda, ahova való.

Miközben az ellenzéki pártok vezetői, népszerűbb szereplői „életük hajrájára” készülnek az utolsó napokban, és sorra járják a választókerületeket a helyi jelöltek mellett kampányolva, Siófokon együtt is színpadra léptek a Kálmán Imre Művelődési Központban vasárnap délután. Márki-Zay Péter mellett Dobrev Klára, Jakab Péter és Karácsony Gergely is részt vett Potocskáné Kőrösi Anita siófoki képviselőjelölt rendezvényén, így nem véletlen, hogy jó pár újságíró és fotós is kíváncsi volt az eseményre.

A Telex stábja is ott volt, ám megmagyarázhatatlan módon a sajtót kizárták a kampányrendezvényről.

A program kezdete előtt pár perccel a szervezők kitessékelték az újságírókat, miután pár vágóképet lehetett készíteni a színházteremben gyülekező közönségről és az érkező vendégekről.

A város főterén kivetítőn keresztül tudtuk követni a kampányzárót, több száz nézővel együtt, akik a kellemes tavaszias időben szintén kint foglaltak helyet. Bent két órán keresztül egymást követték a felszólalók: összesen tíz ellenzéki politikus mondta el, hogy szerintük miért kell az Egységben Magyarországra szavazni a jövő vasárnapi választáson.

Az Egységben Magyarországért kampányrendezvénye Siófokon – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Az Egységben Magyarországért kampányrendezvénye Siófokon – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Márki-Zay: Rákosiék kevesebbet loptak, és amatőrebbek voltak Orbánéknál

„Keresztény ember nem szavazhat a Fideszre” – ez volt például Márki-Zay Péter legfőbb érve. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról beszélt, hogy a Fidesz a keresztény tízparancsolat több pontját is megszegte az utóbbi években, köztük a „ne ölj” parancsát is. Márki-Zay állítja: a kormány felelős a koronavírus-járvány 45 ezer hazai áldozatáért, mert a járvány alatt is azt nézték szerinte, hogy miből tudnak lopni, és például nem a tesztelést tették ingyenessé, hanem a parkolást.

De keresztény ember nem szavazhat a korrupciós ügybe keveredett Simonka György, Boldog István és Völner Pál pártjára sem – mondta Márki-Zay, hozzátéve, a Fidesz a lopással is megszegi a tízparancsolatot. „Rákosiék kevesebbet loptak” – fogalmazott, de a kommunista diktátor neve a kékcédulás választásokat emlegetve is előjött a miniszterelnök-jelölt beszédében.

Rákosiék sok minden más mellett a választási csalásokban is amatőrebbek voltak Orbánéknál – állítja Márki-Zay, aki szerint ma nagyüzemileg és szervezetten csalnak a kormánypártok.

„Csak szervezett választási csalással tudja fenntartani a hatalmát Magyarország ezeréves történelmének legkorruptabb kormánya”

– jelentette ki az ellenzéki jelölt.

Tizenkét év után azonban szerinte most valódi esély van arra, hogy az ellenzék le tudja győzni a Fideszt, és fellépjen a csalás ellen. Annyi önkéntes ellenzéki szavazatszámláló lesz a szavazókörökben, hogy az egyenlőtlen feltételek ellenére sem lesz lehetősége a Fidesznek elcsalni a választást – magyarázta Márki-Zay. Hiába áll le a választás informatikai rendszere, meglesznek minden szavazókörből a jegyzőkönyvek, így az ellenzéki pártszövetségnél pontosan tudni fogják szerinte a valós eredményt.

„Mi már győztünk, ugyanis mi vagyunk a történelem jó oldalán” – fogalmazott Márki-Zay, majd arról beszélt, hogy 1848-ban és 1956-ban az egyenlőtlen küzdelemben még vesztes oldalon harcolók is győztesek voltak, és bármi is lesz az eredmény jövő vasárnap, az ellenzéki oldalon szerinte már most győztesek ebben a heroikus küzdelemben.

„Egyre több jele van azonban, hogy mi vagyunk többen” – folytatta a Márki-Zay, és azt állította, hogy a kutatásokat látva optimista. Ő őszintén hisz abban, hogy április 3-án a két hódmezővásárhelyi polgármesteri győzelme után ismét megtörténik a csoda, és mindenféle csalás, árulás, lopás, visszaélés ellenére az igazság fog győzni.

Jakab: A Fidesz-maffia csalni fog, de az összefogás erősebb

„Magyarországnak jelenleg nincs működő kormánya” – mondta Jakab Péter, akit rocksztároknak kijáró tapsvihar és üdvrialgás fogadott a színpadon. A Jobbik elnöke szerint a miniszterelnök által emlegetett stratégiai nyugalom azt jelenti, hogy nem tesznek semmit. „Amelyik kormány azt mondja a válságban, hogy neki nem kell csinálnia semmit, az nem létezik” – fogalmazott.

Jakab szerint jelenleg egy maffia vezeti az országot, a maffiától pedig nem érdemes fair playt vagy lovagiasságot várni.

„Ez a maffia, vagyis a Fidesz csalni fog. Csaltak ‘14-ben, ’18-ban, jövő hét vasárnap is csalni fognak, és addig is csalni fognak.”

Az összefogás azonban szerinte erősebb, mint a csalás, a gyűlölet, és „erősebb, mint a krumpli” is, ezt mutatta a 2019-es önkormányzati választás, amikor az ellenzéki pártszövetség Budapest mellett több nagyvárost is vissza tudott hódítani a kormánypártoktól.

„Márki-Zay Pétert lehet szeretni és lehet nem szeretni, mindenkinek szíve-joga, nem érdekel. Egyvalamit nagyon nem lehet: másra szavazni, nincs ilyen. Aki nem Márki-Zay Péterre húzza be az ikszet április 3-án, az az Orbán-rendszert fogja hatalmon tartani” – jelentette ki Jakab Péter.

Karácsony: A választás tétje, hogy meg tudjuk-e védeni a Balatont

Meg kell hogy legyen a gyümölcse annak az iszonyatos munkának és küzdelemnek, amit az ellenzéki pártok aktivistáikkal beletettek az elmúlt két évben. Erről Dobrev Klára, a DK EP-képviselője beszélt, aki szerint történelmi tett volt, hogy létrejött az ellenzéki egység.

„Elképesztő dolgot csináltunk, hiszen egy autokrata diktátor (...) ül a nyakunkon, és hosszú évek küzdelme után létrehoztuk azt az ellenzéki demokratikus egységet, ami végre ezt a diktátort elküldi, ahova való.”

A DK politikusa arról beszélt, az ellenzéki pártok vezetői megtanultak leülni, beszélgetni, vitatkozni, meghallgatni és megérteni olyanokat, akikkel nem biztos, hogy egyetértenek. „Mi így fogunk kormányozni, egy új alap kezdődik április 4-étől” – tette hozzá Dobrev.

Dobrev Klára – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Dobrev Klára – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Egy olyan kormánya lesz ennek az országnak, aki kimegy Brüsszelbe és nem peckesen haza tipeg, hogy ismét legyőzte (...) az éppen aktuális ellenséget, hanem azt mondja, hogy igen, leültünk, vitatkoztunk, beszélgettünk, kompromisszumra jutottunk, és hazahoztuk az uniós támogatásokat.” Dobrev szerint mindenkinek úgy kell vigyáznia erre a hatpárti szövetségre, mint a szeme fényére, és azt is mondta, hogy kőkemény hét vár még az ellenzékre, mindenkinek öt embert el kell vinnie szavazni.

Karácsony Gergely szerint nemcsak arról szól a választás, hogy Magyarország hozzájut-e az uniós forrásokhoz, hanem arról is, hogy meg tudjuk-e védeni Balatont, ami a nemzeti büszkeségünk, öntudatunk része. A főpolgármester röviden arról beszélt, hogy a Balaton-parti természetpusztító NER-es építkezések az ezer plusz egyedik ok arra, hogy leváltsák a Fideszt.

A kampányrendezvény résztvevőit arról kérdeztük, hogy mit fog kezdeni az ellenzék, ha nyer jövő vasárnap. A válaszokat hétfőn videónkban nézheti meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!