Márki-Zay Péter szerint a választásig már nem jön ki az ördög ügyvédje felvétele

2022. március 16. – 22:10

Márki-Zay Péter szerint a választásig már nem jön ki az ördög ügyvédje felvétele
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor elcsalta a választást az elmúlt 12 évben, és akármi is lesz az eredmény április 3-án, ezt nem lehet tisztességes választásnak nevezni. Többek közt erről beszélt Márki-Zay Péter a Telex szerda esti élő műsorában. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint nem érdemes az ördög ügyvédje felvételére várni, egyszerűen több embert kell elvinni az urnákhoz. Szoros eredményre számít, és biztos benne, hogy nem lesz újabb kétharmada a Fidesznek.

Márki-Zay Péter szerint valamelyik ellenzéki párthoz köthető Az ördög ügyvédje nevű Facebook-oldal, ami korábban Borkai Zsolt adriai jachtozásáról hozott nyilvánosságra felvételeket, decemberben pedig Varga Judit igazságügyi miniszter magánéletére tett célzásokat.

Február közepén az ellenzéki miniszterelnök-jelölt még arról beszélt egy kampányrendezvényen, hogy három meleg miniszter botrányát készíti elő egy blog. Ma azonban már Márki-Zay is azt gondolja: ha eddig nem állt elő a felvételekkel Az ördög ügyvédje, az április 3-i választásig már nem is fog. „Akárki is volt az, (…) időközben úgy gondolta, hogy ezt mégsem használja fel” – fogalmazott a hódmezővásárhelyi polgármester, és arra is utalt, hogy szerinte az oldal mögött álló párt vezetésében határozhattak úgy, hogy nem hozzák ki a videót. Erkölcsi megfontolásból dönthettek így, vagy valamilyen üzletet kötött valaki – tette hozzá.

Márki-Zay arról beszélt, hogy konkrét felvételt nem látott, de eljutott hozzá a szereplők neve. Hibának tartaná ugyanakkor, ha bárki azt gondolná, hogy egy ilyenre lehet alapozni a választási győzelmet.

„Aki az elmúlt húsz évben kormányon volt, (…) az mindegyik tudna olyat a másikról, ami nem nyilvános”

– mondta. A legfontosabb feladatnak most azt tartja, hogy április 3-án több ellenzéki választó menjen el szavazni, mint fideszes, és a győzelmet ne magánéleti felvételektől reméljék, mint sokan tették 2018-ban, amikor Simicska Lajos elhíresült „atombombájára” vártak.

Amúgy sem az a kérdés Márki-Zay szerint, hogy Varga Juditról kiderüljön, volt-e valamilyen magánéleti félrelépése, mert „ezek apróságok”. A hódmezővásárhelyi polgármesternek nem az a problémája az igazságügyi miniszterrel, hogy esetleg „nem hagyományos házasságmodellben hisz”. Sokkal nagyobb gondnak tartja Varga korábbi helyettesének, Völner Pálnak a korrupciós ügyét, és azt is, hogy az Igazságügyi Minisztériumból indult a Pegasus-botrány.

Márki-Zay szerint valaki gyengíteni akarta az ellenzéket Závecz-kutatással

Szóba került az a Telexen megjelent Závecz-kutatás is, amely vezető kormánypárti és ellenzéki politikusok népszerűségét mérte meg február elején, és amely Márki-Zay számára kedvezőtlen eredményt hozott.

Szemmel láthatóan nehezen emészti meg a kutatás eredményét az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki már múlt héten is valamelyik ellenzéki pártot és a Telexet látta a felmérés mögött. Műsorunkban arról beszélt, hogy semmi relevanciája nincs annak, hogy az előválasztáson részt vevő miniszterelnök-jelöltek népszerűbbek nála, mert nem őrá kell szavazni, hanem az ellenzéki közös listára. Épp ezért egy releváns kutatás azt mérte volna meg – folytatta –, hogy április 3-án ki fog győzni: a Fidesz vagy az Egységben Magyarországért.

„Ha én fizettem volna ezt a kutatást, és az az ellenzék számára kedvezőtlen, akkor biztos, hogy nem fogom megsajtózni”

– jelentette ki Márki-Zay. „Mi az, ami valakit arra (…) késztetett, hogy kifizesse ezt a kutatást, és megsajtózza?” – tette fel a kérdést. Szerinte az lehetett a kutatás publikálásának egyedüli célja, hogy elbizonytalanítsa az ellenzéki szavazókat.

„Ki az, akinek megért ennyi pénzt, hogy elbizonytalanítsa az ellenzéki szavazókat? Én erre vagyok csak kíváncsi.”

Márki-Zay Péter azt a következtetést vonta le a Závecz felméréséből, hogy valaki szerette volna az ellenzéket gyengíteni. Hangsúlyozta, ez nem szegi a kedvét, mert nem közvélemény-kutatást szeretne nyerni, hanem választást.

Akármilyen eredmény lesz, ez nem lesz tisztességes választás

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt arra számít, hogy nem jut be a parlamentbe a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

„Ez nyilván annak köszönhető, hogy nem egy hardcore baloldali jelölttel indul az ellenzék”

– tette hozzá, majd úgy folytatta, hogy egy sokkal integratívabb, a konzervatívok és a fiatalok irányába nyitottabb listavezetővel megy neki 2022-ben a választásnak az ellenzék.

Április 3. legnagyobb kérdése Márki-Zay szerint az lesz, hogy ki fog elmenni szavazni. A Fidesz a mozgósításban nagyon jó: a Kubatov-listát, az irdatlan mennyiségű pénzt és polgármesterek szerepét sorolta fel az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. De azt is mondta, hogy irdatlan mennyiségű választási csalással készülnek Orbán Viktorék. Ide sorolta a voksturizmust, a krumpliosztást, a közmunka elvesztésével való fenyegetést és a propagandagépezet is, ami hazugságokkal vádolja őt.

„Akármilyen eredmény lesz, ez nem lesz tisztességes választás. Orbán Viktor az egészet elcsalta már 12 éve folyamatosan.”

A miniszterelnök-jelölt szerint az a kérdés, hogy az ellenzék el tudja-e vinni a 3 milliós táborát, amely legyőzheti a Fidesz 2-2,5 milliós táborát. „Én optimista vagyok” – jelentette ki, és arról beszélt, hogy négy éve azon dolgoznak, hogy sikerüljön megnyerni a választást. Hódmezővásárhelyen ez már kétszer is összejött. „Miért ne csináljuk meg ezt országosan?”

Négy éve jobb helyzetben volt szerinte a Fidesz, mert pörgött a gazdaság, nem volt háború, feleennyi botrány nem volt, az ellenzék töredezett volt, és nem volt válasza a választási csalásokra.

Ha 2018-ban teljes összefogás lett volna, az ellenzéknek lett volna kétharmada, és nem a Fidesznek

– jelentette ki Márki-Zay. Most van összefogás, és négy év alatt javult az ellenzék helyzete, a Fideszé pedig közben romlott szerinte.

Arra nem akart válaszolni, hogy hány mandátumra számít, de az biztos szerinte, hogy szoros lesz az eredmény. „Biztos, hogy nem lesz Fidesz-kétharmad, az garantálható” – fogalmazott. Szerinte nem lesz mandátuma a Fidesznek Budapesten, és a legutóbbi méréseik alapján a billegő körzetek többségében is jól áll az ellenzék. „Matematikailag az ellenzéknek meg kell nyernie” – jelentette ki magabiztosan az interjú végén Márki-Zay.

A teljes beszélgetést itt tudja visszanézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!