Márki-Zay Péter szerint valamelyik ellenzéki párt és a Telex állhat a Závecz-felmérés mögött

2022. március 9. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

A teljes népesség körében és a pártnélküliek közt is jócskán népszerűbb Orbán Viktor, mint kihívója, Márki-Zay Péter. De a hódmezővásárhelyi polgármesternél – ha csekély mértékben is – nagyobb a támogatottsága az előválasztáson részt vevő többi miniszterelnök-jelöltnek: Jakab Péternek, Dobrev Klárának, Fekete-Győr Andrásnak és Karácsony Gergelynek – írtuk meg a Závecz február eleji felmérése alapján.

A kutatásban vezető kormánypárti és ellenzéki politikusok népszerűségére kérdeztek rá, és az jött ki, hogy Márki-Zay a falvakban sem előzi meg az ellenzéki szövetség többi vezető politikusát, mint ahogy a fideszes szavazók és a pártnélküliek körében is kisebb a népszerűsége.

Az InfoRádió Aréna című műsorában arról kérdezték a miniszterelnök-jelöltet, hogy ezzel a kutatással megkezdődött-e a bűnbakkeresés ellenzéki oldalon egy esetleges választási vereségre készülve.

„Lehet így értelmezni, sőt, én feltételezem, hogy valamely ellenzéki párt állhat emögött a Závecz-kutatás mögött, és hogy valószínűleg a Telex is, amely tényleg ezzel a címmel hozta le”

– mondta Márki-Zay. „A vidéki szavazók Karácsonyt és Fekete-Győrt is jobban kedvelik Márki-Zay Péternél” – írtuk a cikk címeként, hiszen a felmérés eredményei ezt mutatták.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint annyi hihető ebből a közvélemény-kutatásból, hogy az ellenzéki szavazók körében Dobrev Klárával holtversenyben ő a legnépszerűbb politikus, a fideszesek körében pedig a legnépszerűtlenebb. Megkérdezték tőle, hogy melyik ellenzéki párt állhat a kutatás mögött, de kitért a válasz elől. Azt mondta, nem akar ezzel foglalkozni, ahogy a kutatás többi eredményével sem.

„Nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választásokat (…). Én viszonylag rossz vagyok közvélemény-kutatások megnyerésében. Én soha, eddig közvélemény-kutatást még nem nyertem” – fogalmazott Márki-Zay. Négy évvel ezelőtt egyetlen felmérésben sem őt hozták ki győztesnek Hódmezővásárhelyen, ahol aztán megnyerte az időközi polgármesterválasztást. De másfél évvel később, 2019 októberében sem őt várták győztesnek a felmérések az önkormányzati választáson, aztán rácáfolt az eredménnyel. Arról is beszélt Márki-Zay, hogy egyetlen kutató sem jelezte, hogy pártnélküliként, civilként, jobboldaliként, függetlenként, keresztényként meg tudja nyerni az őszi ellenzéki előválasztást.

„Én abban a szegény, szerencsétlen helyzetben vagyok, hogy egyszerű földi halandóként, függetlenként, én közvélemény-kutatást még sosem nyertem. A másik oldalt viszont választást meg még sosem veszítettem el. Az összes választást, mind a hármat, ahol én elindultam, (..) megnyertem.”

„Ha megengedi, én nem abból indulok ki, hogy nem tudom, kinek a megrendeléséből, Závecz Tibor milyen kutatást hozott ki, és hogy azt a Telex hogyan minősíti”

– jelentette ki az InfoRádiónak Márki-Zay Péter. Fenntartásokkal kezeli például azt az adatot, hogy Fekete-Győr András népszerűbb nála a falvakban. „Hadd ne abból induljak ki, hogy ki kit fizet milyen kutatásokért, hanem az egyszerű tényből: nem látom azt, hogy 2018 óta a magyar társadalomban a Fidesz népszerűsége előretört volna” – mondta miniszterelnök-jelölt.

Az említett felmérés eredményeiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!