Ahol Lázár János politikusi karrierje a tét

Ahol Lázár János politikusi karrierje a tét
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Lázár János húsz éve uralja a hódmezővásárhelyi választókerületet, az ellenzék meg sem tudta őt eddig szorongatni. A vasárnapi választásokat idén viszont már nem várhatja olyan magabiztosan. Márki-Zay Péter lett a kihívója, akit már kétszer is megválasztottak polgármesternek a hagyományosan jobboldali városban. Miközben Lázár a vidék egyszerű embereként kampányol, Márki-Zay miniszterelnök-jelöltként országos kampányt is visz, ami helyben még hátrányt is jelenthet neki. Közben Lázár a másik ellenfelét, Orbán Viktort is bevetette ellene. Riport a hódmezővásárhelyi választókerületből, ahol szoros eredmény várható.

„Lázárnak egyedül több esze van, mint az egész ellenzéknek együtt” – mondta két, padon ülő nyugdíjas Hódmezővásárhelyen, miközben arra vártak, hogy maga Lázár János is befusson. Alig hat nappal jártunk az országgyűlési választások előtt, a kampányhajrá utolsó napjaiban, amikor a fideszes képviselő egy nap három fórumot is tartott a városban. Az ötórásit néhány panel között, két fa tövében, a helyszínhez mérten szerény közönség előtt.

Ők arról beszéltek, „amikor Lázár volt, minden jobb és szebb volt”, mint most Márki-Zay Péter polgármestersége alatt, de amikor arról kérdeztem őket, vajon a vasárnapi választás után szerintük mi fog változni, ha továbbra is Lázár lesz az országgyűlési képviselőjük, miközben Márki-Zay ugyanúgy polgármester marad, arra nem tudtak válaszolni. Azt viszont egyértelművé tették, hogy Márki-Zayt nem szeretik, mert „megsértett már mindenfajta embertípust, nőket, gyerekeket, férfiakat, katonákat”, és ők bizony Lázárt tartják a legjobbnak.

Körülbelül harmincan gyűltek össze a padokon, mire kis késéssel bebiciklizett maga Lázár is, aki csak azzal nyitott: „Jobb, ha az ember saját magától ül le, mint ha leültetnék.”

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A masszívan jobboldali körzet

Lázár János 2010 és 2018 között a Fidesz egyik legerősebb és legismertebb arca volt, egy időben egyenesen Orbán Viktor jobbkezének számított. Volt már polgármester, államtitkár, miniszter, miniszterelnöki biztos és a Fidesz alelnöke is. Húsz éve minden választást megnyer a hódmezővásárhelyi központú Csongrád-Csanád megye 4-es választókerületében, 2002 óta kirobbanthatatlannak tűnik az országgyűlési képviselői székből. Még 2018-ban is a szavazatok közel 52 százalékával hozta a körzetet, az akkor még külön induló ellenzéki jelöltek meg sem tudták őt szorongatni. Idén viszont már nem várhatja olyan magabiztosan a választásokat.

Ellenfele ugyanis Márki-Zay Péter, aki 2018-ban meglepetésszerűen robbant be a közéletbe. A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson felsorakoztak mögötte az ellenzéki pártok, és bár ő maga akkor azt gondolta, „ha Lázár János a lovát indítaná el a választáson, az is megnyerné”, legyőzte a hagyományosan jobboldali és Fidesz uralta Hódmezővásárhelyen Lázár jelöltjét, majd egy év múlva megint nyert. Az őszi ellenzéki előválasztáson aztán eldőlt, hogy Márki-Zay nemcsak a miniszterelnökségért küzd meg Orbán Viktorral, de Hódmezővásárhelyen Lázár Jánossal is.

Lázár az elmúlt években kiszorult a fideszes vezérkarból, nem került be Orbán negyedik kormányába, és inkább a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság élén építi az imidzsét, saját magára pedig csak úgy hivatkozik, mint „egy helyi kis politikusra”. Neki nagy tétje van a mostani választásnak: már a kampány elején bejelentette, hogy ha idén nem nyer, akkor befejezi a politikát. A Fidesz országos listáján így nincs is rajta.

Bár 2018-ban Lázár és az új polgármester, Márki-Zay kezet fogott, közös sajtótájékoztatót tartott, telefonszámot cserélt, és arról beszéltek, készek együttműködni, a viszony az elmúlt években valahol megromlott. Az okokat mindketten másképp látják. Márki-Zay erről most a Telexnek azt mondta, szerinte Lázárnak a kezdeti nyitottsággal „az volt a célja, hogy az önkormányzati választáson engem leváltsanak, ami nem jött össze neki”. És bár szerinte ő maga megkereste Lázárt, ő nem talált erre időpontot. „Én folyamatosan szorgalmaztam a találkozót Lázár Jánossal, aki nem akar találkozni. Én hívtam Lázárt vitázni is, vitázni sem hajlandó.”

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Lázárnak viszont más a véleménye: szerinte őt el akarták üldözni Hódmezővásárhelyről, a gyalázáshoz pedig ő nem fog jó képet vágni, hiszen „amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten”.

Mindezek ellenére Márki-Zay tehetséges, jó memóriájú és munkabírású embernek tartja Lázárt, „bár az emberi kvalitásai miatt nem tudom támogatni”. Lázár ugyanerre a kérdésünkre annyit mondott, ellenfeléről nincs véleménye, és ha „most azért jöttek, hogy interjút kérjenek tőlem Márki-Zayról, akkor sajnálom, mert én Lázár János vagyok. Még a választási kampányban sem foglalkozom mással, miközben ő csak velem foglalkozik. Hódmezővásárhelyiként méltatlan lenne tőlem, ha most elkezdeném gyalázni.”

Bár rajtuk kívül van még négy másik induló is – a Mi Hazánk, a Kutyapárt, a Megoldás Mozgalom és a Munkáspárt–Iszomm jelöltjei –, nekik nincs nagy visszhangjuk a választókerületben. A választás Lázár János és Márki-Zay Péter között fog eldőlni.

Előre és felfelé

Hódmezővásárhelyre érve világos lett, hogy az bizony egy kampányvárossá vált. Szinte nincs olyan oszlop, amin ne lenne ott valamelyik jelölt plakátja. Azt nem lehet megmondani, melyiküknek van belőle több, mert szó szerint mindketten elárasztják a várost. Épp csak annyi a különbség, hogy az egyikük felfelé menne, a másikuk meg inkább előre. És még egy bömbis autót is elcsíptünk az egyik út szélén. Óriásplakátot viszont – meglepően – egyiküktől sem láttunk a belvárosban autózva.

A két jelölt látványosan különböző kampányt folytat. Lázár – aki résztulajdonosa a Hódmezővásárhelyhez tartozó batidai vadászkastélyt építő vállalkozásnak, miközben a földjei a kastélyt veszik körbe, korábban pedig fácánvadászatra is szívesen járt – láthatóan a vidéki ember képében akar látszódni, aki a kampányban inkább már disznóvágáson mutatkozik, és aki a helyi ügyekre koncentrál. A szlogenje is ezt akarja alátámasztani: „a vidék az első”. Erre a kettősségre rákérdezve a Telexnek annyit mondott, „vidéken él nyolcmillió ember, akik a legnagyobb hátrányos helyzetben élő kisebbség, mert mindent Budapest ural. És vagyunk néhányan az országban, akik ezen szeretnénk változtatni.”

Közben Márki-Zay országos politikussá lépett elő, és nagyobbrészt Orbánnal és a Fidesszel foglalkozik. Utóbbi nem is annyira meglepő, hiszen Márki-Zay nemcsak országgyűlési képviselő akar lenni, de miniszterelnök is. Arra a kérdésre, hogy nem gondolja-e azt, hogy az efféle kampány még visszaüthet a helyi választókerületi eredményére, Márki-Zay azt mondta: „De, egészen biztosan. Sokkal sikeresebb lenne az ember, ha csak egy körzetre kéne fókuszálnia. Nekem nyilván kettős feladatom van. Lázár János meg mindennap tud két-három-négy fórumot tartani”.

Többször mondta már azt is, saját magát tartja az egyetlen jelöltnek, akivel az ellenzék le tudja győzni Lázárt vagy Orbánt, a kampányát is nagyrészt erre építi. Márki-Zay szerint ő „tényleg szerette volna, ha bárki más elvállalja ezt a nemes feladatot”, de „ebben a körzetben sajnos sem ismertségben, sem lehetőségeit tekintve nincs más, aki le tudná győzni” a fideszes képviselőt.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Mivel ennyire Márki-Zay-centrikus az ellenzék kampánya, felmerül a kérdés, ha bukják a választást, akkor szerinte vajon az az ő hibája lesz-e. Egy 1956-os hasonlatot behozva erre úgy válaszolt, „mi vagyunk a pesti srácok a Vörös Hadsereggel szemben. Ha forradalmárok buknak el, az nem presztízsveszteség, az egy hősies küzdelem.”

Hódmezővásárhelyt járva találkoztunk olyan lakossal, aki mindezt Márki-Zayban egy „önbizalom-túltengésnek” látja, aki messiásként tekint magára. Ez egyébként ugyanaz a narratíva, amit Lázár János a kampánynyitóján mondott egy tornateremben.

A két jelölt közti különbség a kampányfórumaikon is meglátszódik. Lázár láthatóan ilyenkor is a nép embere imidzsét akarja erősíteni azzal is, hogy ezeket mindenféle körítés nélkül tartja. Egy körben maga köré hívja az embereket, és fél-egy órán keresztül beszél nekik. Aki akar, ezután kérdezhet. Ehhez pont illik az is, hogy biciklivel érkezik közéjük. Naponta több fórumot is tart, néhol egy maroknyi embernek, máskor többnek, de a kampányidőszakban felszántja a hódmezővásárhelyi választókörzetet.

Azon a fórumon, amit mi néztünk meg, úgy negyven percen keresztül mondta vissza a kormánypártok narratíváját, a háborús fenyegetéstől kezdve a „baloldal fegyvereket küldene a háborúba” témán át a gyerekvédelminek nevezett népszavazásig. Az emberek között viszont felbukkant egy páros, akik „nem bírták hallgatni a lózungokat”, amiket Lázár mondott. Ők Szájer Józsefről kérdezték a képviselőt, aki a téma élét így ütötte el: „Borkai és Szájer után nincs az országban olyan, aki ne tudná, mit hova kell tenni. Elvégezték az ország teljes szexuális felvilágosítását.”

Közben Márki-Zay általában egy pódiumról beszél az összegyűlt embereknek, hangosítással, zászlókkal, különféle meghívott vendégekkel. Bár ő is egyik eseményről a másikra jár, csak épp közben az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeként is kampányol az országban.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A választókerület szavazatainak többségéről főként két város választói döntenek. Hódmezővásárhelyen, ahol majdnem 44 ezren élnek, és ahol Márki-Zay előnye, hogy ő ott a polgármester – „az úr”, ahogy Lázár nevezte –, és a 23 ezres Makón, ahova több helyi szerint Lázár áttette a bázisát. Bár ezt ő a Telexnek tagadta, hiszen szerinte mégiscsak ő hozta Hódmezővásárhelyre a „82 milliárdba kerülő villamost”, az egyébként különféle problémákat produkáló tram-traint, de ezzel „letettem a névjegyemet az asztalra”. Közben viszont a Lázár-fórumon részt vevők szerint is inkább Makó lett Lázár favoritja, de egyébként is, „most miért, ide hozza inkább a pénzt? Hogy ennek így menjen?” – utaltak a hódmezővásárhelyi polgármesterre.

Márki-Zay szerint „Lázár Vásárhelyet nem tudja megnyerni, nekem nyilván Makón van nehezebb dolgom”. Ezt mutatják állítása szerint a belső felméréseik is. Makó fideszes polgármestere például egyike volt annak a tizenöt településvezetőnek, akik arról írtak levelet Márki-Zaynak, hogy nem kérnek „az ellenzéki megosztó politikából”.

Megérkezett az erősítés

Miközben hétfőn este Lázár a választói gyűrűjében Hódmezővásárhelyen fórumozott, addig Márki-Zay Makón dobott össze egy zenékkel megspékelt kampányrendezvényt. Itt ő sem tartogatott meglepetéseket: arról beszélt, a választáson Európa és Putyin között kell választani, mindezt egy „szervezett választási csalásban”, nem egyenlő küzdelemben, majd a korrupciót és elszámoltatást is megemlítette. Végül hosszasan Orbán Viktorról beszélt, és arról, szerinte a miniszterelnök hazudik, amikor azt állítja, ő fegyvereket küldene Ukrajnába. Mindezekkel a makói fóruma is inkább egy országos kampányeseménynek tűnt, ahova meghívta Karácsony Gergelyt is.

A főpolgármester erről azt mondta, nem azért érkezett Makóra, mert oda erősítés kellett volna Márki-Zaynak, egyszerűen csak most ért rá. Karácsony szerint „iszonyatosan sok energia és önbizalom kell ahhoz, hogy ezt valaki végigcsinálja. Nem hiszem, hogy Péterrel elszállt volna a bármi is. Nagyon fontos erőforrása a kampánynak Péter önmagába vetett hite.” Arra is fogadna most, hogy Márki-Zay „szoros küzdelemben behúzza” a választókörzetet és a miniszterelnökséget is. „Ha nem így lesz, nyilván elindul a felelősségkeresés, de engem ez különösebben nem érdekel, nem fogok benne részt venni” – mondta.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A makói fórumon volt is olyan ember a közönségben, aki azért jött ki, hogy Karácsonyt is lássa. Egy nyugdíjas nő viszont a „tájékozódás” miatt, „mert a tévéből csak a hazugság jön. Erre jövök ki, mert itt az igazságot hallom”. Makóiként ő úgy tapasztalta, Lázár négyévente a kampányidőszakban eljön közéjük, olyankor „fűt-fát ígér, és aztán? Ezt már több választáson tapasztaltuk, hogy négyévente ígérnek, aztán semmi sem történik.” A szomszédai fideszesek, úgyhogy politikáról nem tudnak beszélgetni – azok örülnek a 13. havi nyugdíjnak, ő viszont annak örülne, ha inkább a nyugdíjakat emelnék meg, és nem egyszer kapnának valamit, mondta. Végül arról is beszélt, a kutyájának pár nappal ezelőtt azt mondta, „tudod, amikor vasárnap megtudjuk, ki nyert, és úgy látjuk, hogy nekünk az jó, felbontjuk a pezsgőt, és berúgunk”.

Lázár eközben a hajráig főképp egyedül tolta a kampányt. Bár egyszer felbukkant mellette Palkovics László innovációs miniszter, a fideszes kapcsolatait mégsem használta ki. Egészen az utolsó napokig. A képviselőt még hétfőn kérdeztük arról, várható-e a kampányhajrában, hogy Orbán Viktor személyesen megy el hozzá a választókerületbe, hogy kicsit megtámogassa őt, mire annyit válaszolt: „Ezt meg kell tőle kérdezni, nem ismerem a naptárát. Valószínűleg megtévesztettem önt, én Lázár János vagyok, nem Márki-Zay Péter és nem Orbán Viktor. Sem Márki-Zay naptárából, sem Orbán Viktor naptárából nem tudok önnek tanácsot adni. Én elég nagyfiú vagyok, megállok a saját lábamon is.” Kedden aztán titokban megérkezett hozzá a miniszterelnök.

Fotó: Lázár János / Facebook
Fotó: Lázár János / Facebook

Így pedig Márki-Zay ellen együtt kampányolt a két ellenfele. Ez viszont csak utólag, a Facebookról derült ki. Orbán az utolsó napokban vetette bele magát a billegő körzetekbe, lényegében teljesen titokban, mert a Fidesz vezetőjének stábja nem árulja el előre, hol fog kampányolni a választási hajrában.

Ugyanígy nem kaptunk egyenes választ Lázártól arra sem, hogy vár-e rá valamilyen magasabb pozíció egy esetleges Fidesz-győzelem után. „Van-e még más kérdés?” – kérdezett vissza. „Sajnos erre nem fogok válaszolni. Most április 3-án a választásokkal foglalkozom, nagyon sajnálom, hogy ilyen hosszú utat tett meg Budapestről, hogy ide eljöjjön, és nem tudom kielégíteni a kíváncsiságát mindenféle országos politikai kérdésekkel kapcsolatban” – mondta, majd felpattant a biciklijére, és eltekert.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!