Rogán Antal és Varga Judit biztos bejutó helyet kapott a Fidesz-listán, Farkas Flórián és Lázár János nincs az első ötvenben

2022. február 25. – 16:11

Rogán Antal és Varga Judit biztos bejutó helyet kapott a Fidesz-listán, Farkas Flórián és Lázár János nincs az első ötvenben
Ajánlásgyűjtés a józsefvárosi Teleki téren – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor vezeti a Fidesz országos listáját, de a második és harmadik helyen sincs meglepetés a legutóbbi két választáshoz képest: a miniszterelnököt Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és Kövér László házelnök követi. A Fidesz országos választmánya pénteken döntött a párt országos listájáról, a lista első ötven nevét itt tették közzé.

A lista negyedik helyén immár hagyományosan nő kap helyet: 2010-ben Wittner Mária, 2014-ben Mátrai Márta, legutóbb pedig Novák Katalin. Novák most a listán sincs rajta, őt március 10-én köztársasági elnöknek választja a fideszes többségű parlament. A helyére 2014 után ismét Mátrai Márta, a Magyar Országgyűlés háznagya került, akit Gál Kinga, a Fidesz ősszel megválasztott alelnöke, EP-képviselő követ. Az ő nevük lesz rajta a szavazólapon.

Az első tízben még benne van a Fidesz elnökségének többi tagja (Kósa Lajos, Németh Szilárd és Kubatov Gábor), valamint a párt parlamenti frakciójának vezetője, Kocsis Máté. A párt vezetői után a szövetséges szervezetek vezetői következnek: Lezsák Sándor (Nemzeti Fórum), Jakab István (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége), Győrffy Balázs (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége), Turi-Kovács Béla (Kisgazda Polgári Egyesület), Szatmáry Kristóf (Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja), illetve Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke.

Nem került viszont a lista első ötven helyére Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, aki az előző három választáson az első húszban volt.

A nevéhez köthető Híd a munka világába program miatt évek óta nyomozás folyik költségvetési csalás gyanújával. Bár az érintett időszakban Farkas volt az Országos Roma Önkormányzat elnöke, ő nincs a gyanúsítottak között. Ennek ellenére úgy tűnik, Orbántól nem kap bizalmat, Farkas húsz év után távozhat a parlamentből.

A biztos bejutó, 17. helyen van viszont a Fidesz listáján Sztojka Attila, romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója, akiről az utóbbi hónapokban több hangfelvétel is nyilvánosságra került. A kormánybiztos szűk körben szerződéseket és támogatásokat ígért az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) minden „körön belül lévő” képviselőjének, de arról is beszélt, hogy ő a Belügyminisztérium alkalmazottjaként mindenkiről tud mindent.

Előkelő helyet kapott továbbá a Fidesz listáján Németh Zsolt, Bajkai István, Selmeczi Gabriella, Fónagy János és Fazekas Sándor is, de az első ötvenben a miniszterek többsége is ott van. Így Gulyás Gergely, Varga Mihály, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Varga Judit, valamint Süli János is, utóbbi egyébként egyéniben is elindul a paksi választókerületben. Ez azt jelenti, hogy Varga Judit a következő ciklusban szinte biztosan országgyűlési képviselő lesz.

Az igazságügyi miniszter hatalmasat ugrott előre a listán, 2018-ban csak a 165. helyen szerepelt, és nem is jutott mandátumhoz.

Az első ötvenben vannak még a párt kommunikációt megtestesítő, gyakran megszólaló politikusok: Nyitrai Zsolt, Dömötör Csaba, Nacsa Lőrinc, Hollik István, Halász János és Orbán Balázs.

Lázár János azonban nincs rajta a listán, de ez nem is meglepetés. A volt miniszter csütörtökön azt mondta, nem vesz át listás mandátumot: vagy egyéni képviselő lesz, vagy nem lesz képviselő, és ha nem nyer, akkor befejezi a politikát. Lázár Csongrád-Csanád megye 4-es számú választókerületében (Hódmezővásárhely és környéke) Márki-Zay Péter ellen próbál mandátumot szerezni. A Fidesz egyéniben induló jelöltjei közül Kósa Lajos, Németh Szilárd, Lezsák Sándor, Szatmáry Kristóf, Simicskó István, Németh Zsolt, Süli János és Földesi Gyula van az első ötvenben.

A jelenlegi felmérések szerint nagyjából 40-50 listás mandátumot nyerhet a Fidesz a választáson. Az egyéni győztesek az egyéni választókerületekből jutnak be, ilyenkor a listán utánuk következő eggyel előrébb ugrik a sorban. 2014-ben a Fidesz–KDNP 37 mandátumot szerzett listáról, de mivel sok volt az egyéni győztes (96 vk-ban nyertek), a lista a 65. helyig ment el. Varga József még bejutott, a 66. helyen szereplő újbudai Király Nóra szomorkodhatott akkor. Négy évvel ezelőtt L. Simon László örülhetett, aki a lista 75. helyéről jutott be a parlamentbe. Csizi Péter a 87. helyről már nem került be, ráadásul ő az egyéniben is kikapott a pécsi választókerületben.

Ahogy azt ebben a cikkben részletesen is megnéztük, a Fidesz 106 választókerületi jelöltje között csupán 7 nő van, ez azonban így is eggyel több, mint a legutóbbi két választáson: 2014-ben és 2018-ban mindössze 6 választókerületben indítottak női jelöltet. Az országos lista első 50 helyén nyolc nő szerepel.

Az országos listákat szombat délután 16 óráig kell leadni a Nemzeti Választási Bizottságnak. A listaállításhoz 14 megyében, legalább 71 egyéni jelöltet kell állítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!