Az orosz olajnak is nekiment a nyugat, sorban hagyják ott a nagy cégek Oroszországot

Legfontosabb

2022. március 8. – 06:34

frissítve

Az orosz olajnak is nekiment a nyugat, sorban hagyják ott a nagy cégek Oroszországot
Az Ukrán Területi Védelmi Erők tagjai leszerelik az útjelző táblákat, így nehezítik meg az orosz egységek tájékozódását Kijev közelében – Fotó: Maksim Levin / reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Moszkva humanitárius folyosót nyit öt városban: Kijevből, Csernyihivből, Szumiból, Harkivból és Mariupolból menekítenék ki a civileket. Szumit 5000 embernek sikerült elhagynia.
  • Az Egyesült Államok bejelentette, hogy felhagynak az orosz gáz és olaj importjával. Az év végéig az Egyesült Királyság is kivezeti az orosz olaj importját. Az Európai Bizottság is függetlenedne az orosz energiától 2030-ig, de már idén kétharmaddal visszavágnák a gázimportot.
  • A Shell leállítja az orosz kőolaj vásárlását, és bezárják az oroszországi benzinkútjaikat. Felfüggeszti a működését többek között a McDonald's, az Unilever, a GM, a Coca-Cola, a Pepsi, a Starbucks és a Universal Music is.
  • Volodimir Zelenszkij a brit parlament alsóháza előtt arról beszélt, hogy az ukránok harca ahhoz hasonlít, amikor a britek küzdöttek a nácik ellen.
  • Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint kedden eléri a kétmilliót az Ukrajnából menekülők száma.
  • A kínai elnök is béketárgyalásra szólított fel.

Az előző napi percről percre tudósításunkat itt találja.

A Millenial Spirit nevű moldovai olajszállító tartályhajó február 25-én gyulladt ki, miután állítólag orosz rakéták találták el. A Planet Labs műholdfelvétele azt mutatja, hogy a hajó majdnem két héttel később, még március 8-án is füstölt a Fekete-tengeren.

Az égő Millenial Spirit – fotó: Planet Labs PBC / AFP
Az égő Millenial Spirit – fotó: Planet Labs PBC / AFP

A CNN szerint a tankhajó az ukrajnai Odesszától nagyjából 32 kilométernyire füstöl. Az ukrán védelmi minisztérium szerint a hajó 600 tonnányi olajat szállított, amikor Ukrajna szerint egy orosz rakéta találta el. A minisztérium szerint a legénység két tagja súlyosan megsérült.

A Save The Children becslései szerint 800 ezer gyermek van az Ukrajnából az orosz invázió kezdete után elmenekülő kétmillió között. A szervezet szerint ráadásul „sokan közülük önállóan teszik meg az utat és kísérő nélkül érkeznek”.

„A szülők a legkétségbeesettebb, legszívszorítóbb intézkedésekhez folyamodnak gyermekeik védelmében. Beleértve azt is, hogy gyermekeiket elküldik a szomszédos országokba, hogy biztonságban legyenek Ukrajnán kívül. A szülők pedig maradnak, hogy a hazájukat védjék”

– mondta Irina Saghoyan, a szervezet tagja.

Az ukrán hadsereg zenekara Odesszában a „Don't Worry, Be Happy” című számot játszotta a barikádokon. A torlasz az odesszai opera- és balettszínházat védi. Két napja írtunk arról, hogy Odesszában invázióra készülnek: a helyiek ekkor homokzsákokat töltöttek a frontvonal kiépítéséhez. Az odesszaiak attól tartottak, hogy a város lehet a déli offenzíva következő célpontja. A bombázások azóta el is kezdődtek, de itt eddig még csak orosz szabotázs- és felderítőcsoportok vannak jelen.

A Yum Brands, a KFC anyavállalata közölte, hogy felfüggesztik oroszországi működésüket az orosz-ukrán helyzet miatt. A Yum Brands számára az orosz piac fontos, ez segített ugyanis a márkának tavaly rekordfejlődést elérni.

Ennek ellenére a Yum Brands közölte, hogy felfüggesztik a hozzájuk tartozó összes oroszországi Pizza Hut tevékenységét. Leállnak minden oroszországi befektetéssel és étteremfejlesztéssel, és leállítják a tulajdonukban lévő 70 KFC működését is. A független franchise-tulajdonosok kezében lévő KFC-k sorsa egyelőre nem ismert.

Kedden Oroszország több pontján is sorok alakultak ki a helyi McDonald'sok előtt, miután a vállalat bejelentette, hogy felfüggeszti működését az országban, amiért a putyini rezsim megtámadta Ukrajnát. Több élelmiszer- és italgyártó céget sok bírálat ért (így a KFC-t is) egy ideje, amiért nagyrészt hallgattak az orosz-ukrán háborúról, és nem függesztették fel az oroszországi üzleti tevekénységüket.

Az Oroszország ellen szankciókat bevezető cégekről itt írtunk hosszabban.

Az Egyesült Államok kormánya két Patriot rakétaelhárítót küld Lengyelországba. Victoria Nuland, a külügyminisztérium politikai ügyekért felelős helyettes államtitkára azt mondta, lépésükkel hozzájárulnának Lengyelország légterének biztosításához, miután az ország szomszédos az orosz-ukrán háborúval.

Az Egyesült államok a Patriotokat azért küldik, hogy „ellensúlyozzák az Egyesült Államok és a NATO szövetségeseit érintő esetleges fenyegetéseket Oroszország folyamatos ukrajnai inváziója során”. Adam Miller százados, az Egyesült Államok európai parancsnokságának szóvivője úgy fogalmazott, ez egy olyan körültekintő intézkedés, amelynek „célja az agresszió visszaszorítása és szövetségeseink megnyugtatása”.

A döntést azután jelentették be, hogy a Pentagon elutasította Lengyelország ötletét, miszerint a lengyel kormány azonnal és ingyenesen MiG–29-es vadászrepülőgépét juttatna el a németországi Ramstein légi támaszpontra, hogy az Egyesült Államok Ukrajna rendelkezésére bocsáthassa őket. A Pentagon szerint az ötlet több sebből vérzik, de egyeztetni fognak a lengyel kormánnyal: szerdán például Lengyelországba repül Kamala Harris amerikai alelnök is.

(cnn, Guardian)

Az egyik legnagyobb hitelminősítő, a Fitch közel egy hete sorolta BBB-kategóriából B-be Oroszországot, szerdán pedig ismét lentebbi kategóriába rakta az oroszokat: B-ből C-be kerültek az orosz államkötvények. A köznépi nyelven értelmezve a Fitch ezzel a bóvli kategóriába helyezte Oroszország kötvényeit.

A Fitch leminősítése azt is jelenti, hogy szerintük Oroszország szuverén csődje a „küszöbön áll”. A döntést a háborús agresszorként fellépő ország ellen az elmúlt napokban hozott gazdasági szankciókkal magyarázták egy héttel ezelőtt. A mostani lefokozáshoz nagyban hozzájárult egyrészről az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság bejelentése, miszerint leállnak az orosz olaj importjával. Másrészről az orosz központi bank szankciói a Fitch szerint azt sugallják, hogy egyre valószínűtlenebb, hogy Oroszország képes lesz fizetni az államadósságát.

(guardian)

Natalia Mudrenko, az ukrán ENSZ-misszió női tagja kedd délután (a nemzetközi nőnapon) az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén az orosz-ukrán háborúban lévő nők helyzetéről beszélt. Mudrenko azzal vádolta Oroszországot, hogy lényegében „túszként” tartanak civileket, információi szerint nőket és gyerekeket egyaránt.

Mudrenko Mariupol városáról is beszélt, arról, hogy az ott ragadt civilek „élelme és vize fogytán van, meg fognak halni”. Az oroszok Mariupolnál kedden is megsértették a város evakuálására szolgáló tűzszünetet, arról itt írtunk, hogy a városból napok óta próbál több százezer civil elmenekülni. Mudrenko arról beszélt, hogy a város ostromában meghalt egy hatéves lány is hétfőn, miután anyját egy robbanás megölte: „egyedül maradt élete utolsó pillanataiban”, mondta a kislányról Mudrenko.

Arra is kitért Mudrenko beszédében, hogy Mikolajivban szintén civil áldozatokat követeltek az orosz támadások. Információi szerint az oroszok rálőttek egy furgonra, amelyben a helyi árvaház tanárnői utaztak, közülük hárman meghaltak. Beszélt arról is, hogy az „orosz megszállók által elkövetett szexuális erőszak” is jelen van a háborúban.

Mudrenko végül kitért arra is, hogy a háború „rávilágított az ukrán nők szerepére országunk védelmében”. Mint ismertette, 2021 elején a haderő 22,8%-át nők tették ki Ukrajnában. Az ukrán haderő egyébként nőnap alkalmából egy videóban mutatta be azokat a nőket, akik jelenleg az országukért küzdenek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök néhány órával azután, hogy a brit parlamentben felszólalt, új videót posztolt közösségi oldalain. Beszédében köszönetet mondott az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak, üdvözölte, hogy mindketten az orosz olaj importjának felhagyása mellett döntöttek. Zelenszkij egy „új Marshall-tervről” is beszélt Boris Johnson brit miniszterelnökre hivatkozva – azt mondta, lesz egy új segélyprogram Ukrajna számára. Mint fogalmazott,

„A világ nem hisz Oroszország jövőjében. Nem beszélnek róla. Mert rólunk beszélnek, minket segítenek, és készülnek arra, hogy támogassák Ukrajna újjáépítését a háború után.”

Zelenszkij köszönetet mondott azoknak az oroszoknak is, akik a béke mellett tüntetnek Oroszországban. „Hálás vagyok azoknak az oroszoknak, akik támogatják Ukrajnát, és minden nap utcára mennek, hogy értünk harcoljanak. És hogy a békéért harcoljanak”, fogalmazott.

Az ukrán elnök beszédében előkerült az ENSZ-pletyka is, mely sajtóhírek után röppent fel: az állítás az volt, hogy az ENSZ-en belüli levélváltásokban arra kérték az alkalmazottakat a pártatlanságra hivatkozva, hogy ne használják a „háború” és az „invázió” szavakat az ukrajnai háborúra. Az ENSZ ezt a hírt cáfolta, beszédében pedig Zelenszkij is azt mondta, hogy a helyzet tisztázva lett, illetve „biztosítékot kaptunk, hogy az ENSZ semmilyen hazugságot nem enged meg. Használni fogják a háború szót, mert ez az igazság.”

Az ukrán hadsereg napi összefoglalója szerint a háború 13. napja azt mutatta, hogy az oroszok „lelassították az offenzív hadműveletek ütemét”. Ukrajna szerint az oroszok kedden a támadás elsődleges formájaként rakétával mentek a civil infrastruktúra ellen.

Az ukrán fegyveres erők szerint Oroszország fő célpontja továbbra is Kijev, Szumi, Harkov, Mikolajiv és Csernyihiv.

A Pentagon elutasítja Lengyelország azon javaslatát, miszerint a lengyelek készek lennének azonnal és ingyenesen eljuttatni minden MiG–29-es vadászrepülőgépét a németországi Ramstein légitámaszpontra, hogy az Egyesült Államok Ukrajna rendelkezésére bocsáthassa őket.

A Pentagon szerint a lengyelek ötlete ugyanis nem működőképes, és túl komplex problémákat hordoz magában. A Pentagon sajtótitkára, John Kirby ennek ellenére arról beszélt, hogy fel fogják venni a kapcsolatot a lengyel kormánnyal. Kirby úgy fogalmazott,

„Továbbra is konzultálunk Lengyelországgal és a többi NATO-taggal erről a kérdésről, illetve az ezzel járó logisztikai kihívásokról, de nem gondoljuk, hogy Lengyelország javaslata tartható lenne.”

A Pentagon szerint a kérés túl kockázatos, ugyanis az USA és a NATO is el akarja kerülni az Oroszországgal szembeni nyílt konfliktust.

A hétvégén az Egyesült Államok megerősítette, hogy dolgoznak egy megállapodáson Lengyelországgal, hogy el tudják látni vadászgépekkel Ukrajnát. A mostani lengyel ajánlatért cserébe Lengyelország azt kérte, hogy az Egyesült Államok lássa el őket hasonló képességű, használt vadászgépekkel, amelyeknek a vásárlási feltételeiben készek azonnal megállapodni. A lengyel kormány emellett felszólította a többi NATO-tagállamot is, hogy amennyiben van MiG-29-es gépük, járjanak el hozzájuk hasonlóan.

(cnn)

  • Eddig is sok cég függesztette fel az oroszországi működését, de kedden mintha áttört volna egy gát, elkezdtek ömleni az óriáscégek bejelentései, a teljesség igénye nélkül: McDonald's, Coca-Cola, Pepsi, Unilever, Starbucks, General Electric, Universal Music, Ferrari, Lamborghini.
  • Oroszország közben államosítaná azokat a külföldi tulajdonú gyárakat, ahol a szankciók miatt leállt a termelés; megtiltja egyes nyersanyagok exportját; az orosz központi bank pedig korlátozza a pénzfelvételt.
  • A nap egyik legfontosabb fejleménye, hogy megindultak az energiaügyi szankciók is: az Egyesült Államok betiltotta az orosz olaj és földgáz importját; Nagy-Britannia 2022 végére szintén teljesen megszabadul az oroszoktól importált olajtól; az Európai Bizottság javaslata alapján az EU pedig teljesen függetlenedne az orosz energiától 2030-ra, de már idén kétharmadával visszavágnák a behozott orosz gázt.
  • Orbán Viktor azonban Londonban azt mondta, Magyarország elítéli Oroszországot, de nem hagyja, hogy a háború árát a magyarok családokkal fizettessék meg, azaz nem támogat semmilyen energiahordozóra vonatkozó szankciót.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a brit alsóházi képviselők előtt arról beszélt videóról bejelentkezve, hogy az ukránok harca olyan, mint amilyen a briteké volt a nácik ellen. Azt azonban újra sérelmezte, hogy nem akarnak repüléstilalmi övezetet bevezetni a nyugati országok Ukrajna fölött.
  • Lengyelország viszont bejelentette, hogy kész azonnal átadni minden MiG–29-es vadászgépét Amerikának, hogy az Ukrajnának adja őket.
  • Az ENSZ szerint legalább 474 civil halt meg eddig Ukrajnában. Közülük 27-en az elmúlt napon Harkivban, de az ukránok szerint sikerült visszaverniük egy behatolási kísérletet a városban.
  • Kedden is volt elvileg tűzszünet és evakuálás, és bár ezt többször is megsértették, Szumiból végül sikerült legalább ötezer civilnek távoznia. Orosz bejelentés alapján szerda reggel is tűzszünet jöhet, az ígéretek szerint öt ukrán városból nyílik majd humanitárius folyosó.
  • Nincs kapcsolat a Csernobilban lévő radioaktívhulladék-tárolókat figyelő rendszerekkel – erről egyelőre nem tudni több részletet.

Előző, kedd délutáni összefoglalónk itt olvasható, ha pedig minden történést visszapörgetne, itt találja a percről percre hírfolyamot.

Oroszország több pontján is sorok alakultak ki a helyi McDonald'sok előtt, miután a vállalat bejelentette, hogy felfüggeszti működését az országban, amiért a putyini rezsim megtámadta Ukrajnát. Nagyjából 850 Meki zár be az országban, de a cég közölte: a 62 ezer alkalmazott továbbra is megkapja majd a fizetését.

A Ferrari és a Lamborghini sem gyárt autót az orosz piacra, előbbi egymillió eurót is felajánlott az ukrán civilek megsegítésére.

A működésüket felfüggesztő cégek listája itt található.

(BBC)

Az orosz jegybank bejelentette, hogy a devizaszámlával rendelkező állampolgárok szeptember 9-ig nem vehetnek fel 10 ezer dollárnál nagyobb összeget. Ha valaki ennél nagyobb összeget szeretne felvenni, akkor a 10 ezer dollár feletti összeget csak rubelben kaphatja meg.

Függetlenül attól, hogy az ügyfelek milyen devizában vezetik számlájukat, a pénzfelvételeket amerikai dollárban fizetik ki. Jelenleg 1 orosz rubel 0,0078 dollárnak felel meg.

A világ legnagyobb zeneipari vállalata is csatlakozik az Ukrajna ellen indított háború miatt az oroszországi működésüket felfüggesztő cégek népes táborához.

(Sky News)

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely megtiltja bizonyos áruk és nyersanyagok exportját. A rendelkezés szövege szerint erre Oroszország biztonsága és iparának zavartalan működése miatt van szükség. Az orosz kabinet a következő 48 órában dönt a tilalom alá eső áruk és országok pontos listájáról. A tiltás egyelőre idén év végéig lesz érvényben.

A döntés mindössze néhány órával azután született, hogy az USA bejelentette, betiltja az orosz olaj- és gázimportot, az Egyesült Királyság pedig fokozatosan megszünteti az orosz olajtól való függőségét.

Az új intézkedések valószínűleg felborítják az árupiacokat. A hatalmas üzemanyagexport mellett Oroszország a gabonafélék és különböző fémek egyik fő globális szállítója, a világ palládiumtermelésének például 40 százaléka tőlük származik.

A csernobili radioaktívhulladék-tároló létesítményeket figyelő rendszerek leálltak az adattovábbítással az ENSZ nukleáris megfigyelőszervezete felé – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Ennél többet egyelőre nem tudni a problémáról. Az 1986-ban bekövetkezett súlyos nukleáris baleset helyszínét nemrég elfoglalták az orosz inváziós erők.

Az USA becslései szerint az ukrajnai invázió során használt orosz katonai eszközök 8-10 százaléka megsemmisült vagy működésképtelenné vált, írja a CNN, amerikai hírszerzői forrásra hivatkozva. Némiképp meglepő, de a tisztviselő nagyjából ugyanekkorára teszi az ukránok veszteségeit is.

Ez közel kétszerese a CNN által a múlt héten közölt veszteségeknek, az akkori becslések szerint Oroszország katonai eszközeinek 3-5 százalékát veszítette el.

Nem sokkal azután, hogy a Coca-Cola bejelentette az oroszországi működése felfüggesztését, a Pepsi is hasonló bejelentést tett. A cég minden értékesítést, illetve hirdetési és promóciós tevékenységet felfüggeszt az országban, tiltakozásul amiatt, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A Pepsi Ukrajnában is felfüggeszti a működését, de más indokkal: hogy a dolgozói elmenekülhessenek a háború elől.

Egyre több óriásvállalat is bejelenti, hogy kivonul Oroszországból, a tevékenységüket felfüggesztő cégek frissített listája itt található.

(Guardian)

A Starbucks is felfüggeszti oroszországi működését. Nem szállít kávét a háborút kirobbantó országba, és bezárja az ottani üzleteit.

Az Oroszországot otthagyó cégek frissített listája itt olvasható.

A Coca-Cola is csatlakozott azokhoz a vállalatokhoz, amelyek a háború és az azt kirobbantó orosz agresszió elleni tiltakozásul felhagynak az oroszországi működésükkel. „Szívünk azokkal az emberekkel van, akik az ukrajnai tragikus események lelkiismeretlen hatásait elviselik” – írta a cég, de a felfüggesztésről részleteket egyelőre nem közöltek.

A Coca-Colát az elmúlt napokban sok bírálat érte, amiért nem szankcionálja Oroszországot. Múlt csütörtökön a cég szóvivője még azt mondta, maradnak az országban, mert felelősséggel tartoznak a partnereiknek, a társadalomnak és a több ezer orosz munkavállalójuknak – az akkori bejelentés után több ukrán szupermarket bojkottálta is a cég termékeit.

Kedden több óriáscég is hasonló bejelentést tett: a McDonald's, a General Motors, az Unilever, a Starbucks és a Premiere League is rákerült az egyre népesebb listára, amelyet rendszeresen frissítünk.

(Sky News)

A jelenleg az Egyesült Arab Emírségekben edzősködő futballedző, Szerhij Rebrov azt mondta, az idény végén tér vissza Ukrajnába harcolni. Idős szülei jelenleg is Kijevben vannak, „három napja a föld alatt élnek egy pincében”.

„Amint tehetem, elmegyek. Harcolni fogok. Mindenki az utcára megy, egy népként egyesültünk. A világ azt kérdezi, hogyan tudják az ukránok megvédeni a népüket. Azért, mert az emberek kimennek az utcára és harcolnak, mindenki egységes. Tudjuk, mit kell tennünk. (…) Oroszország, mit művelsz? Szégyelld magad!” – mondta.

(Nemzeti Sport)

A BBC brit közszolgálati médium munkatársai mégis folytatják a tudósítást Oroszországból. Múlt pénteken jelentették be, hogy felfüggesztik az oroszországi működésüket, miután az orosz parlament egy olyan törvényt fogadott el, amely pénzbírsággal vagy akár 15 év börtönbüntetéssel is sújthatja a „hamis” információkat terjesztőket, vagyis lényegében azokat, akik az orosz központi propaganda által kiadott hírekkel nem összeegyeztethető módon számolnak be az orosz-ukrán háborúról.

Most „alapos mérlegelés” után mégis úgy döntöttek, folytatják a munkát. Azt írják, továbbra is a szigorú szerkesztési normákat betartva, függetlenül és pártatlanul számolnak be a történésekről.

Az új törvény miatt múlt héten felfüggesztette oroszországi újságíróinak munkáját a CNN, a CBC, a Bloomberg, az EFE spanyol hírügynökség, az olasz RAI, valamint a német ZDF és ARD is, most kedden pedig a New York Times is hazahívta újságíróit.

Az orosz kormány több nyugati médiumot, így a német Deutsche Welléhez hasonlóan a BBC-t is elérhetetlenné tette Oroszországban, válaszul arra, hogy az EU blokkolta az orosz állami támogatású Russia Today (RT) és a Szputnyik tartalmait. Németország a maga részéről már korábban betiltotta az RT-t, miután a Deutche Wellét más nyugati sajtótermékekkel együtt kitiltották Oroszországból.

A Lumen Technologies rövid időn belül már a második amerikai internetszolgáltató, ami a kivonulás mellett döntött, legutóbb pénteken, a világ netes forgalmának negyedét bonyolító Cogent Communications jelentette be ugyanezt. A cég külön oldalt hozott létre a kivonulással kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdéseknek, ahol azt írták, azonnali hatállyal megszüntetik a szolgáltatásukat, állításuk szerint azért, mert egyre nagyobb biztonsági kockázatot jelent az ottani működés.

A cég állítása szerint lakossági ügyfeleik gyakorlatilag nincsenek és vállalati ügyfélből is viszonylag keveset szolgálnak ki az országban, a Washington Post cikke szerint viszont nem egészen ez a helyzet. A lap telekommunikációs elemzőkre hivatkozva azt írta, hogy a Lumen az oroszok egyik legnagyobb nemzetközi kiszolgálója, az ügyfeleik között olyan nagy orosz telekommunikációs cégek vannak, mint az állami tulajdonú Rostelecom és TransTelekom.

A Cogent és a Lumen kivonulásával svéd, olasz és brit cégek lesznek a legnagyobb külföldi kiszolgálók az országban, elemzők szerint pedig ennek az átlagemberek számára is észrevehető hatása lesz majd. Ahogy a Cogentnél, úgy itt is felmerül annak aggálya, hogy az internetről levágott oroszok még inkább kitettek lesznek majd a Kreml propagandájának, hiszen semmilyen módon nem fogják tudni elérni a valódi információkat. Oroszországban már a Facebook és a Twitter is le lett tiltva.

Az orosz piacot a háború miatt otthagyó vagy korlátozó cégek frissülő listája itt olvasható.

Moszkvai idő szerint szerda reggel 10 órakor, azaz magyar idő szerint 8-kor az oroszok készek tűzszünetet tartani, és öt ukrán városból biztosítanak szabad eltávozást a civileknek. Az érintett városok: Kijev, Csernyihiv, Szumi, Harkiv és Mariupol – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

A tűzszünetre tett eddigi kísérletek felemásan sikerültek, a napokban többször is előfordult, hogy a megállapodást nem sikerült betartani – hogy kinek, abban a két fél rendre egymásra mutogatott –, ezért az evakuálást el kellett halasztani. Kedden azonban Szumit valóban sikerült 3500 főnek elhagynia.

(Guardian)

Lengyelország bejelentette, hogy kész azonnal és ingyenesen eljuttatni minden MiG–29-es vadászrepülőgépét a németországi Ramstein légi támaszpontra, hogy az Egyesült Államok Ukrajna rendelkezésére bocsáthassa őket. Cserébe azt kérik, hogy az Egyesült Államok lássa el őket hasonló képességű, használt vadászgépekkel, amelyeknek a vásárlási feltételeiben készek azonnal megállapodni. A lengyel kormány a többi NATO-tagállamot is felszólította, hogy ha rendelkeznek MiG–29-esekkel, hasonlóan járjanak el.

A lengyel légierő MiG–29-es vadászgépei a malborki 22. légi támaszponton 2021. augusztus 27-én – Cuneyt Karadag / Anadolu Agency via AFP
A lengyel légierő MiG–29-es vadászgépei a malborki 22. légi támaszponton 2021. augusztus 27-én – Cuneyt Karadag / Anadolu Agency via AFP

A hétvégén az Egyesült Államok megerősítette, hogy dolgoznak egy megállapodáson Lengyelországgal, hogy el tudják látni vadászgépekkel Ukrajnát.

(BBC)

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Oroszország egy kilenc vagon hosszúságú páncélozott katonai vonatot küldött az ukrajnai Herszon-régióba a Krím-félszigetről.

Oroszországnak van egy ismert, Bajkál nevű páncélozott vonata, de egyelőre nem világos, hogy arról van-e szó. A Bajkál kommunikációs zavaróberendezésekkel, légvédelmi, géppuska- és mesterlövészállásokkal van felszerelve, a falait pedig 20 mm-es páncél védi.

Az invázió előtt Oroszország az állami tulajdonú vasúttársaságát használta arra, hogy az ukrán határ közelébe és Belaruszba szállítson katonai alakulatokat.

Ahogy arról korábban a Telex is írt, az oroszok hétfőn kora reggel ismét megtámadták Mikolajivet, a polgármester pedig azt mondta, hogy negyven bomba hullott a városra hétfő reggel. Vitalij Kim, a mikolajivi regionális államigazgatási szerv vezetője kedden arra kérte a város lakóit, hogy gyűjtsenek autógumikat, lehetőleg annyit, hogy a város összes kereszteződésébe jusson belőlük.

Mint mondta, erre azért van szükség, hogy le tudják lassítani az orosz járműveket – ha valamelyik irányba sikerül áttörniük, a gumikat fel kell gyújtani, hogy a felszálló fekete füst is nehezítse a haladásukat. Kim szerint a megvakított járműveket az ukrán katonák könnyebben könnyebben tudják majd likvidálni rakétavetőkkel.

„Megállítjuk őket a füsttel, aztán lelőjük őket. Ez a mi városunk, úgy ismerjük, mint a tenyerünket. Meg fogjuk bosszulni a más városokban, Harkivben, Szumiban, Kijevben elesetteket.”

– mondta Kim, hozzátéve, hogy az oroszok jelenleg rendezik a soraikat.

Kezelhető lenne Németország számára, ha az Ukrajna elleni háború miatt embargót vezetnének be az orosz földgázra – mutatta ki a német tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina. A tudósok szerint európai uniós szinten kell megszervezni az orosz földgáz pótlására szolgáló cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzését, és gondoskodni kell a jelenleg 27 százalékos töltöttségi szintű németországi gáztározók feltöltéséről.

Rámutattak, hogy Törökországban működő LNG-terminálokat is be lehetne kapcsolni az ellátásba az EU-t Törökországgal összekötő vezetékek révén. További fontos azonnali feladat a hazai kitermelésből származó szénre épülő energiatermelés bővítése.

Építési munkálatok Brunsbüttelben, ahol Németország cseppfolyósított földgázterminált tervez építeni – Fotó: Frank Molter / DPA / Picture-Alliance / AFP
Építési munkálatok Brunsbüttelben, ahol Németország cseppfolyósított földgázterminált tervez építeni – Fotó: Frank Molter / DPA / Picture-Alliance / AFP

Mint írták, az ország úgynevezett elsődleges energiafelhasználásában több mint 25 százalékos részarányt kitevő – és mindenekelőtt az ipari termelésben és háztartások fűtéséhez használt – orosz földgáz kiváltását szolgáló intézkedések társadalmi elfogadottsága döntő tényező lenne, de az államnak „van elegendő pénzügyi mozgástere” biztosítani, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű háztartások kibírják az átalakításból adódó többletterheket.

Robert Habeck német gazdasági miniszter kedden jelentett be, hogy Németországban nem hosszabbítják meg az atomerőművek élettartamát, idén bezár a maradék három.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!