Cáfolta az ENSZ, hogy tiltanák a „háború” és az „invázió” szavakat az ukrán konfliktussal kapcsolatban

2022. március 8. – 19:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Irish Times korábban arról írt, hogy a szervezetnél olyan emailt küldtek az alkalmazottaknak, amelyben a pártatlanságra hivatkozva azt tanácsolták mindenkinek, hogy ne használják ezeket a kifejezéseket. Erről aztán Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is tweetelt, mint írta, nehezen hiszi el, hogy az ENSZ az oroszokhoz hasonló cenzúrát vezetett be, és arra szólította fel a szervezetet, hogy a reputációjuk érdekében haladéktalanul cáfolják meg az állítást.

Stephane Dujarric, a szervezet szóvivője ezt meg is tette, a Guardiannek azt írta, hogy ilyenről szó sincs, de legalábbis ő biztosan nem tud róla. Dujarric kiemelte, hogy az utóbbi napokban több magas rangú ENSZ-tisztviselő is használta a „háború” szót a nyilvános kommunikációban. A szóvivő hozzátette azt is, hogy az alkalmazottakat csak arra kérik, hogy minden, Ukrajnával vagy bármely más politikai témával kapcsolatos kommunikációt úgy fogalmazzanak meg, hogy az egybevágjon a szervezet és a főtitkár álláspontjával. Leszögezte ugyanakkor, hogy ez nem jelenti az emlegetett kifejezések tiltását.

Dujarric azt is hozzátette, hogy természetesen lehetséges, hogy az ENSZ valamelyik vezetője küldhetett ilyen emailt a saját beosztottjainak, de ha történt is ilyesmi, ő még nem hallott róla. A Guardian több, a szervezetnél dolgozó embert megkeresett, de mint írták, ők sem hallottak ilyen emailről.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!