Ez történt az orosz–ukrán háborúban kedd délután és este

2022. március 9. – 00:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Eddig is sok cég függesztette fel az oroszországi működését, de kedden mintha áttört volna egy gát, elkezdtek ömleni az óriáscégek bejelentései, a teljesség igénye nélkül: McDonald's, Coca-Cola, Pepsi, Unilever, Starbucks, General Electric, Universal Music, Ferrari, Lamborghini.
  • Oroszország közben államosítaná azokat a külföldi tulajdonú gyárakat, ahol a szankciók miatt leállt a termelés; megtiltja egyes nyersanyagok exportját; az orosz központi bank pedig korlátozza a pénzfelvételt.
  • A nap egyik legfontosabb fejleménye, hogy megindultak az energiaügyi szankciók is: az Egyesült Államok betiltotta az orosz olaj és földgáz importját; Nagy-Britannia 2022 végére szintén teljesen megszabadul az oroszoktól importált olajtól; az Európai Bizottság javaslata alapján az EU pedig teljesen függetlenedne az orosz energiától 2030-ra, de már idén kétharmadával visszavágnák a behozott orosz gázt.
  • Orbán Viktor azonban Londonban azt mondta, Magyarország elítéli Oroszországot, de nem hagyja, hogy a háború árát a magyarok családokkal fizettessék meg, azaz nem támogat semmilyen energiahordozóra vonatkozó szankciót.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a brit alsóházi képviselők előtt arról beszélt videóról bejelentkezve, hogy az ukránok harca olyan, mint amilyen a briteké volt a nácik ellen. Azt azonban újra sérelmezte, hogy nem akarnak repüléstilalmi övezetet bevezetni a nyugati országok Ukrajna fölött.
  • Lengyelország viszont bejelentette, hogy kész azonnal átadni minden MiG–29-es vadászgépét Amerikának, hogy az Ukrajnának adja őket.
  • Az ENSZ szerint legalább 474 civil halt meg eddig Ukrajnában. Közülük 27-en az elmúlt napon Harkivban, de az ukránok szerint sikerült visszaverniük egy behatolási kísérletet a városban.
  • Kedden is volt elvileg tűzszünet és evakuálás, és bár ezt többször is megsértették, Szumiból végül sikerült legalább ötezer civilnek távoznia. Orosz bejelentés alapján szerda reggel is tűzszünet jöhet, az ígéretek szerint öt ukrán városból nyílik majd humanitárius folyosó.
  • Nincs kapcsolat a Csernobilban lévő radioaktívhulladék-tárolókat figyelő rendszerekkel – erről egyelőre nem tudni több részletet.

Előző, kedd délutáni összefoglalónk itt olvasható, ha pedig minden történést visszapörgetne, itt találja a percről percre hírfolyamot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!