A kedd délutáni események röviden

2022. március 8. – 16:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke várhatóan március 9 és 11 között érkezik Romániába és Lengyelországba, hogy az amerikaiak szolidaritási üzenetét átadja a keleti szövetségeseinek.
  • Az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának igazgatója azt nyilatkozta, hogy Moszkva kész az Egyesült Államokkal folytatott őszinte és kölcsönös tiszteletet tanúsító párbeszédre, és reméli, hogy a Washingtonhoz fűződő kapcsolatok visszatérnek a normális kerékvágásba.
  • New York állam felügyelője levélben sürgetett több vállalatot, például a PepsiCót, a Coca-Colát és a Burger Kinget, hogy sok más céghez hasonlóan vizsgálják felül az oroszországi tevékenységüket. Lazán kapcsolódik, hogy a Shell közben bejelentette, leállítja az orosz olajvásárlását, és bezárja orosz benzinkútjait.
  • Hszi Csin-ping kínai elnök aggasztónak nevezte az ukrajnai helyzetet, és „maximális önmérsékletre” szólította fel a feleket. A kínai elnök szerint Kínának, Franciaországnak és Németországnak közösen kell támogatnia az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásokat.
  • Az ukrán városok evakuálása jelenleg is zajlik, Szumit eddig 723 külföldi hagyta el Poltava felé. Szumi lakosai nehezen jutnak el az őket elszállító buszokhoz, de sokan már megérkeztek Poltavába a vasárnap éjszaka légitámadás által sújtott városból, ahol legalább 21 ember vesztett életét a becsapódó rakéta miatt. Mariupol esetében az evakuálásról egyelőre nem lehet sokat tudni, a Kijev határában fekvő Bucsából pedig az ukránok szerint a orosz fél szabotázsa miatt nem tudnak távozni a civilek. Irpinyből viszont többen is el tudtak menni az elmúlt 24 órában.
  • Az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill moszkvai pátriárka vasárnapi prédikációjában a liberális nyugati értékeket – különös tekintettel a melegfelvonulásokat – tette felelőssé az orosz–ukrán háború kitöréséért.
  • Az Anonymous hekker-aktivista csoport Twitteren arról számolt be, hogy több mint 400 oroszországi biztonsági kamerát meghekkeltek, és mintegy száznak elérhetővé tették az élő közvetítését.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!