Az orosz ortodox egyház feje szerint a melegfelvonulások is szerepet játszottak a háború kitörésében

2022. március 8. – 13:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill moszkvai pátriárka vasárnapi prédikációjában a liberális nyugati értékeket – különös tekintettel a melegfelvonulásokra – tette felelőssé az orosz–ukrán háború kitöréséért. Kirill pátriárka szerint a háború arról szól, hogy „az emberiség Isten melyik oldalán áll”.

„A pride-felvonulások célja annak demonstrálása, hogy a bűn az emberi viselkedés egyik változata. Ezért van az, hogy ahhoz, hogy csatlakozhassunk ezen országok klubjához, melegfelvonulást kell tartani” – mondta Kirill pátriárka, aki a melegfelvonulásokat a nyugati kormányok iránti „hűségpróbának” minősítette, amelyet Ukrajna szakadár köztársaságai „alapvetően elutasítottak”. „Nyolc éve kísérlik elpusztítani azt, ami Donbaszban létezik” – mondta.

Kirill moszkvai pátriárka 2022. február 27-én – Fotó: IGOR PALKIN / AFP
Kirill moszkvai pátriárka 2022. február 27-én – Fotó: IGOR PALKIN / AFP

„Ha az emberiség elfogadja, hogy a bűn nem Isten törvényének megsértése, ha az emberiség elfogadja, hogy a bűn az emberi viselkedés egyik változata, akkor az emberi civilizációnak vége lesz” – mondta az orosz ortodox egyház feje.

Kirill pátriárka jelentős vallási személyiség Oroszországban, ahol az ortodox vallást az orosz identitás szerves részének tekintik. A háború kezdete óta nagy nyomás nehezedik rá saját egyházán belül, hogy ítélje el Vlagyimir Putyin elnök agresszióját, de nyilvános nyilatkozataiban ezt eddig nem tette meg. Sőt, nyíltan támogatja Putyin politikáját.

(Moscow Times, CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!