Édesanyját elveszítő hatéves áldozatról és szexuális erőszakról számolt be az ENSZ-misszió ukrán tagja

2022. március 9. – 02:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Natalia Mudrenko, az ukrán ENSZ-misszió női tagja kedd délután (a nemzetközi nőnapon) az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén az orosz-ukrán háborúban lévő nők helyzetéről beszélt. Mudrenko azzal vádolta Oroszországot, hogy lényegében „túszként” tartanak civileket, információi szerint nőket és gyerekeket egyaránt.

Mudrenko Mariupol városáról is beszélt, arról, hogy az ott ragadt civilek „élelme és vize fogytán van, meg fognak halni”. Az oroszok Mariupolnál kedden is megsértették a város evakuálására szolgáló tűzszünetet, arról itt írtunk, hogy a városból napok óta próbál több százezer civil elmenekülni. Mudrenko arról beszélt, hogy a város ostromában meghalt egy hatéves lány is hétfőn, miután anyját egy robbanás megölte: „egyedül maradt élete utolsó pillanataiban”, mondta a kislányról Mudrenko.

Arra is kitért Mudrenko beszédében, hogy Mikolajivban szintén civil áldozatokat követeltek az orosz támadások. Információi szerint az oroszok rálőttek egy furgonra, amelyben a helyi árvaház tanárnői utaztak, közülük hárman meghaltak. Beszélt arról is, hogy az „orosz megszállók által elkövetett szexuális erőszak” is jelen van a háborúban.

Mudrenko végül kitért arra is, hogy a háború „rávilágított az ukrán nők szerepére országunk védelmében”. Mint ismertette, 2021 elején a haderő 22,8%-át nők tették ki Ukrajnában. Az ukrán haderő egyébként nőnap alkalmából egy videóban mutatta be azokat a nőket, akik jelenleg az országukért küzdenek.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!