Az oroszok elfoglalták a csernobili atomerőművet

2022. február 24. – 17:12

Az oroszok elfoglalták a csernobili atomerőművet
Orosz harckocsik a csernobili atomerőmű területén – Fotó: Twitter

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai orosz invázió fejleményeit percről percre közvetítjük ebben a cikkben.

Az orosz hadsereg elfoglalta a csernobili atomerőművet, írja a Reuters. Erről Mihajlo Podoliak, az ukrán elnöki hivatal vezetője nyilatkozott az Ukrajnai Pravdának.

„Heves küzdelem után elvesztettük a csernobili atomerőmű feletti ellenőrzést. Az egykori csernobili atomerőmű és a nukleáris hulladéktároló létesítmények állapota ismeretlen.”

A csernobili atomerőmű feletti ellenőrzést átvevő orosz harckocsikról videó is készült, melynek valódiságát a BBC is megerősítette.

„Az orosz megszálló erők megpróbálják elfoglalni a csernobili atomerőművet. Katonáink az életüket áldozzák azért, hogy ne ismétlődhessen meg az 1986-os tragédia” – írta néhány órával korábban Volodimir Zelenszkij a Twitteren. „Ez egy hadüzenet egész Európa ellen” – tette hozzá az ukrán elnök.

Az Ukrajnai Pravda nem sokkal korábban megszólaltatta Anton Gerascsenko ukrán belügyminisztériumi tanácsadót, aki azt nyilatkozta:

„A megszállók csapatai Belarusz területéről behatoltak a csernobili atomerőmű övezetébe. A veszélyes radioaktív hulladékok tárolóját őrző Nemzetőrség heves ellenállást tanúsít.”

A politikus szerint, ha megsérül a nukleáris hulladéktároló, akkor Ukrajnában, Belaruszban és az Európai Unió területén is radioaktív por terjedhet el.

Csernobil az ukrán-belarusz határhoz közel, Kijevtől légvonalban körülbelül 100 kilométerre található északra. Orosz egységek Belarusz területéről is betörtek Ukrajnába, Csernobilt is ezért érhették el könnyen.

A támogatóinknak köszönhetően nagy létszámban percről percre és a helyszínről is tudunk tudósítani a háborúról. Ha fontosnak tartod a munkánkat, legyél te is a támogatónk!

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom