Németországban nem hosszabbítják meg az atomerőművek élettartamát, idén bezár a maradék három

2022. március 8. – 19:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden jelentette be az Európai Bizottság, hogy az EU még 2030 előtt teljesen függetlenedne az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, tehát a földgáztól és az olajtól, és az orosz gáz iránti európai keresletet még idén kétharmadával visszavágnák. De ez mégsem tántorítja el Németországot az eredeti terveitől, továbbra is tartják az atomerőműveik leállításának korábban meghatározott menetrendjét, azaz idén leállítják a még működő három erőművet.

A Reuters cikke szerint ezt Robert Habeck gazdasági miniszter jelentette be kedden, aki arról beszélt, hogy Németországnak „Tesla sebességgel” kell felépítenie egy új LNG, vagyis cseppfolyósított földgáz terminált. Ennek két éven belül, 2024-re el kell készülnie, a Tesla párhuzammal Habeck a hatalmas, nagyon gyorsan felépült, berlini Tesla autógyárra célzott.

Emsland atomerőmű az alsó-szászországi Lingenben – Fotó: Ramon van Flymen / ANP / AFP
Emsland atomerőmű az alsó-szászországi Lingenben – Fotó: Ramon van Flymen / ANP / AFP

Múlt héten merült fel a németeknél, hogy meg lehetne hosszabbítani az atomerőművek élettartamát, hogy ezzel is gyorsítsanak az Oroszországtól való függetlenedés sebességén, de a miniszter most megerősítette, hogy erre nincs szükségük. Habeck kedden tárgyalt 16 német tartomány energiaügyi minisztereivel, és a tárcavezető szerint egyetértettek abban, hogy az LNG-terminálok és a megújuló energiaforrások minél gyorsabb kiépítésére van szükség.

Habeck úgy fogalmazott, a rövid és középtávú forgatókönyvek mérlegelése után arra jutottak, a nukleáris létesítmények fenntartásának költségei és kockázatai meghaladják a korlátozott előnyüket. Azt is hozzátette, a szintén leállításra szánt szénerőműveket készenlétben tartják vészhelyzet esetére.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!