Az EU teljesen függetlenedne az orosz energiától 2030-ra, még idén kétharmadával visszavágnák a behozott orosz gázt

2022. március 8. – 17:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság azt indítványozza, hogy az EU még 2030 előtt teljesen függetlenedjen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, tehát a földgáztól és az olajtól, az orosz gáz iránti európai keresletet még idén kétharmadával visszavágnák.

A bejelentés nem sokkal azután érkezett, hogy Oroszország elkezdett azzal fenyegetőzni, lezárja a Németországba vezető Északi-Áramlat 1 gázvezetéket, ha a nyugati hatalmak az orosz olaj behozatalának tiltásáról döntenek. Az Európai Bizottság kezdeményezése javaslatokat is tartalmaz arra vonatkozóan, miként lehetne megoldást találni az emelkedő energiaárakra.

Európában hónapok óta emelkednek az energiaárak, és az orosz-ukrán háború tovább súlyosbítja a problémát. A REPowerEU nevű terv célja az európai gázellátás diverzifikálása, a gáz kiváltása a fűtésben és az energiatermelésben, és a megújulók szerepének növelése. Az orosz gázimportot már idén kétharmadával visszavágnák.

Az Európai Unióban felhasznált földgáz mintegy 40 százaléka jön Oroszországból, az EU-ba importált kőolajnak pedig 27 százaléka származik az Ukrajnát megtámadó országból. Magyarország az orosz gáznak leginkább kiszolgáltatott országok közé tartozik az EU-ban, az Orbán-kormányok az elmúlt 12 év alatt nem igazán csökkentettek ezen a függőségen. Sőt, Paks 2-vel lényegében csak tovább nőne a kiszolgáltatottságunk az orosz energia felé, bár úgy tűnik, a mostani EU-s terv nem vonatkozik az orosz atomenergiától való függetlenedésre, hiszen csak a fosszilis energiahordozókat említi a közlemény.

De az orosz fosszilis tüzelőanyagok terén nagy kitettsége van Olaszországnak és Németországnak is, Németország éppen ezért nem is támogatja, hogy az EU egyik napról a másikra ne vegyen energiahordozókat Oroszországtól, legalábbis kedden még erről beszélt Olaf Scholz német kancellár. A német vezető szerint másképp nem biztosítható a fűtés, a közlekedés és az áramellátás. Scholz szerint bár sürgető feladat, hogy az EU alternatívákat találjon az orosz függőségre, tehát középtávon ők is gondolkodnak ebben, „ez nem fog egyik napról a másikra megtörténni”.

(BBC, CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!