Németország nem támogatja, hogy az EU ne vegyen energiahordozókat Oroszországtól

2022. március 7. – 15:25

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben egyre gyakrabban merül fel az orosz energiaimport esetleges felfüggesztése az EU-ban a szankciók részeként, úgy néz ki, az unió legerősebb állama nem támogatja ezt az irányt.

Olaf Scholz német kancellár hétfői nyilatkozatával hűtötte le a kedélyeket, mint mondta, az Oroszországból érkező olaj- és gázszállítmányok „alapvető fontosságúak” az európai gazdaság számára. A német vezető szerint másképp nem biztosítható a fűtés, a közlekedés és az áramellátás. Scholz szerint bár sürgető feladat, hogy az EU alternatívákat találjon az orosz függőségre, „ez nem fog egyik napról a másikra megtörténni”. „Ezért a mi részünkről tudatos döntés, hogy folytatjuk az üzleti együttműködést az energiaellátás területén Oroszországgal.” Németország Olaszország mellett a másik uniós tagállam, amely a leginkább rá van utalva az orosz energiaimportra, de a magyar kormány is ellenzi, hogy energiaügyi kérdések a szankciók közé keveredjenek.

Korábban a litván külügyminiszter vetette fel, hogy nem lenne szabad „az ukránok vérével fizetni” az orosz energiahordozókért.

(Yahoo via Bloomberg)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!