A litván külügyminiszter szerint „nem fizethetünk az ukránok vérével” az orosz energiáért

2022. március 7. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem fizethetünk az ukránok vérével az orosz olajért és gázért” – mondta a BBC beszámolója szerint Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter, aki embargót sürget az orosz energiaexportra az EU részéről.

„Az általunk importált energiaforrásokból finanszírozzák az orosz katonai műveleteket” – közölte Landsbergis az Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel Vilniusban tartott közös találkozón.

Mario Draghi olasz miniszterelnök Brüsszelben találkozik Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel, hogy megvitassák, mit lehetne tenni Olaszország jelenlegi energiaellátásának diverzifikálása érdekében, ugyanis jelenleg nagyon erős az oroszfüggőségük. Németország hasonló cipőben jár, ezt a két EU-tagállamot különösen súlyosan érintené egy esetleges importkorlátozás.

A magyar kormány a litvánnal homlokegyenest ellenkező álláspontot képviselt eddig, Orbán Viktor a „stratégiai nyugalom” hívószó alatt egyebek mellett amellett áll ki, hogy energetika terén ne bolygassa az EU az oroszokkal való együttműködést, mert annak megfizetjük az árát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!