Használhatatlanná vált az oroszok szupertitkos telefonja, egy sima hívást lehallgatva derülhetett ki, hogy meghalt egy főparancsnokuk

2022. március 8. – 04:44

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy a Telexen is megírtuk, az ukrán védelmi minisztérium azt állítja, hogy Harkiv közelében harc közben elesett az orosz Vitalij Geraszimov vezérőrnagy. Orosz megerősítés nem érkezett erről, de a jelek arra mutatnak, hogy az oroszokat lehallgatva jutottak ehhez az információhoz az ukránok.

A Guardian azt írta, a minisztérium egy olyan beszélgetést is közzétett, amely állítása szerint két orosz FSZB-tiszt (az FSZB Oroszország kémelhárító, hírszerző szervezete) között zajlott, akik a halálesetről beszéltek, és arról panaszkodtak, hogy a biztonságos kommunikációjuk már nem működik Ukrajnán belül.

Vitalij Geraszimov orosz vezérőrnagy – Fotó: Wikipedia
Vitalij Geraszimov orosz vezérőrnagy – Fotó: Wikipedia

A Bellingcat oknyomozó újságíró ügynökség orosz forrásból is megerősítette Geraszimov halálát, és az egyik tisztet is azonosították a lehallgatott beszélgetésből.

„A hívásban hallható, ahogy az ukrán bázisú FSZB-tiszt megkérdezi a főnökét, hogy beszélhet-e a biztonságos Era-rendszeren keresztül. A főnök azt mondja, hogy az Era nem működik” – írta Hristo Grozev, a Bellingcat vezetője Twitteren. „Az Era egy szuperdrága kriptofonrendszer, amelyet [az orosz védelmi minisztérium] 2021-ben nagy felhajtással vezetett be. Garantálta, hogy [minden körülmények között] működik.”

Grozev később arról írt, hogy az oroszok idiótán viselkedtek, hiszen pont azokat a 3G-s és 4G-s mobiltornyokat bombázták le, amelyek az Era adattovábbításához is kellenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!