Két rakétaelhárítót küld Amerika Lengyelország légterének védelmére

2022. március 9. – 04:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok kormánya két Patriot rakétaelhárítót küld Lengyelországba. Victoria Nuland, a külügyminisztérium politikai ügyekért felelős helyettes államtitkára azt mondta, lépésükkel hozzájárulnának Lengyelország légterének biztosításához, miután az ország szomszédos az orosz-ukrán háborúval.

Az Egyesült államok a Patriotokat azért küldik, hogy „ellensúlyozzák az Egyesült Államok és a NATO szövetségeseit érintő esetleges fenyegetéseket Oroszország folyamatos ukrajnai inváziója során”. Adam Miller százados, az Egyesült Államok európai parancsnokságának szóvivője úgy fogalmazott, ez egy olyan körültekintő intézkedés, amelynek „célja az agresszió visszaszorítása és szövetségeseink megnyugtatása”.

A döntést azután jelentették be, hogy a Pentagon elutasította Lengyelország ötletét, miszerint a lengyel kormány azonnal és ingyenesen MiG–29-es vadászrepülőgépét juttatna el a németországi Ramstein légi támaszpontra, hogy az Egyesült Államok Ukrajna rendelkezésére bocsáthassa őket. A Pentagon szerint az ötlet több sebből vérzik, de egyeztetni fognak a lengyel kormánnyal: szerdán például Lengyelországba repül Kamala Harris amerikai alelnök is.

(cnn, Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!