Az EU elítéli a Deutsche Welle oroszországi betiltását

2022. február 4. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió elítéli, hogy Oroszország betiltotta területén a Deutsche Welle (DW) német televíziócsatorna adásának sugárzását – írja az MTI.

Csütörtökön az orosz külügyminisztérium közölte, hogy válaszul az orosz állami RT német nyelvű csatornájának németországi betiltására, Moszkva bezárja a DW oroszországi tudósítói irodáját, alkalmazottjainak akkreditációját pedig visszavonja. Az orosz külügyi tárca kezdeményezte, hogy a DW-t minősítsék idegen ügynöknek Oroszországban.

Peter Stano, az EU külügyi szóvivője szerint az orosz lépés „elfogadhatatlan, és minden indokot nélkülöz”. Mint mondta: a német médiahatóságok engedélyezési és felügyeleti bizottságának (ZAK) szerdai döntése, miszerint az RT orosz állami televízió műsorszolgáltatási engedély hiányában nem sugározhatja német adását (RT DE) Németországban, nem hasonlítható össze az moszkvai határozattal.

„Az orosz hatóságok reakciója sajnálatos módon még mindig azt jelzi, hogy Oroszország továbbra is folyamatosan megsérti a médiaszabadságot, és semmibe veszi a médiafüggetlenséget” – jelentette ki Stano.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön a szólásszabadság megsértésének nevezte az RT DE németországi betiltását, és sajnálkozását fejezte ki a berlini döntés miatt.

Az RT DE csatorna tavaly decemberben indult, de úgy, hogy előtte nem kapott engedélyt egyetlen német tartomány médiahatóságától sem. Ahogy arról beszámoltunk, elvileg hét napnyi sugárzás után le kellett volna állniuk az adással, azonban végül Szerbiában bejegyezhették az adót, amely jogilag egyébként Moszkvából sugároz – igaz, Berlinben is van egy székhelye.

A német külügy szerint az RT már csak azért sem kaphatna engedélyt, mert Németországban az állam nem lehet műsorszóró – a közszolgálati médiumok is az államtól függetlenül, jelentős részben tartományi alapon szerveződnek. A jogi huzavonáról itt írtunk korábban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!