Betiltották a német köztévé orosz adását, mert Németországban betiltották az orosz állami tévé német adását

2022. február 3. – 18:18

Betiltották a német köztévé orosz adását, mert Németországban betiltották az orosz állami tévé német adását
A Deutsche Welle logója – Fotó: Yuri Kadobnov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország leállítja a területén a Deutsche Welle német köztévé orosz adásának sugárzását, írja az MTI. Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint ezzel reagálnak arra, hogy Németországban továbbra sem engedélyezik az orosz állami RT német nyelvű műsorának sugárzását.

A csütörtöki közlemény szerint tilos a német adó terjesztése akár műholdon, akár bármilyen más módon, a sugárzási tilalom mellett pedig Moszkva elrendelte a DW oroszországi tudósítói irodájának bezárását, és visszavonta az ott dolgozó újságírók akkreditációit. Emellett eljárást indítanak azért, hogy a Deutsche Wellét „külföldi ügynöknek” minősítsék az országban, de további lépéseket is kilátásba helyeztek, írja a Welt.

Moszkva ezzel a lépéssel akar válaszolni arra, hogy Németországban megtiltották a német nyelvű RT sugárzását: a csatorna tavaly decemberben indult, azonban engedély nélkül, mivel nem kapott engedélyt egyetlen német tartomány médiahatóságától sem. Ahogy arról beszámoltunk, elvileg hét napnyi sugárzás után le kellett volna állniuk az adással, azonban végül Szerbiában bejegyezhették az adót, amely jogilag egyébként Moszkvából sugároz – igaz, Berlinben is van egy székhelye.

„Külföldi ügynök” szlogennel hirdeti magát az RT a 2018-as szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon – Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency via AFP
„Külföldi ügynök” szlogennel hirdeti magát az RT a 2018-as szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon – Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency via AFP

A szerb engedélyre hivatkozva az RT folytatta a sugárzást, azonban szerdán úgy döntött a tartományi médiahatóságok központi felügyelő bizottsága, hogy végleg le kell állítani az RT Deutsch műholdas és internetes jeleit is, írja a Tagesschau. A felügyelet szerint ugyanis a csatorna kifejezetten a német közönségnek készül, németországi témákban, német nyelven, ehhez pedig Németországban kell szereznie engedélyt.

Amit egyébként nem is kaphatna Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint, mert Németországban az állam nem lehet műsorszóró – a közszolgálati médiumok is az államtól függetlenül, jelentős részben tartományi alapon szerveződnek. Baerbock ezt kifejtette januári találkozójukon az orosz külügyminiszternek, Szergej Lavrovnak is, Moszkva viszont hajthatatlan, és a vélemény- és sajtószabadság elleni támadásról beszél:

„Teljesen világos a helyzet: egy orosz tömegmédiumot, sőt, egy nemzetközi tömegmédiumot tiltanak be Németországban. Ez nem más, mint támadás a szólásszabadság ellen”

– mondta a moszkvai külügy szóvivője, Dmitrij Peszkov az RT-ről, amit az orosz kormány a saját nemzetközi imázsának építésére, a nyugati riválisai imázsának rombolására és némi álhírterjesztésre hozott létre több nyelven is. Moszkva azt ígérte, listázni fogják mindazokat a német állami és társadalmi szervezeteket, amelyeknek szerepük volt az RT német adásának betiltásában, vagy nyomást gyakoroltak az orosz médiumra.

Egyelőre a német kormány nem reagált arra, mit lépnek az orosz nyelvű DW betiltására, de a Deutsche Welle igazgatója, Peter Limbourg szerint ez csak megerősíti őket abban, hogy be kell számolniuk mindarról, mi történik Oroszországban:

„Ez egy újabb jele annak, hogy az orosz kormány nem érdekelt a sajtó- és a véleményszabadságban. Ha el is kell hagynunk az országot, egyre intenzívebben fogunk beszámolni az országban zajló eseményekről. Nem fogjuk ignorálni, ha történik valami Oroszországban, hanem be fogunk számolni – egyre többször és többször”

– mondta a Deutsche Wellében Limbourg, aki a magyar adás tavaly májusi indulásakor interjút is adott a Telexnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!