Leállították az orosz állami televízió német adását, mert nincs műsorszórási engedélye

2021. december 22. – 17:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Leállították szerdán az RT orosz állami televízió német adását (RT Deutsch), miután az illetékes német hatóság megállapította, hogy a csatorna nem rendelkezik műsorszórási engedéllyel, írta az MTI.

Az RT Deutsch-ot hét napig lehetett nézni Németországban, de ezután a forgalmazó Eutelsat eltávolította a kínálatából, így már csak a tévé hírportálján lehet megnézni a német nyelvű műsorokat.

Az oroszok szerint a berlin-brandenburgi regionális média- és hírközlési hatóság (Medienanstalt Berlin-Brandenburg – MABB) törvénytelen nyomásgyakorlása miatt vették ki őket a kínálatból, és ezzel sérült a határokat átlépő televíziózásról szóló európai egyezmény is.

A MABB igazgatója, Eve Flecken azt nyilatkozta, hogy nem csak a műsorok tartalmával van probléma, az RT Deustch-nak német médiahatósági engedélye sincs. Ilyet állítása szerint nem is kértek az oroszok. Ezért már múlt héten megindították a műholdas adás leállítását célzó eljárást.

Az RT azzal érvel, hogy engedélyt kapott a kábeles és műholdas sugározásra a határokat átlépő televíziózásról szóló európai egyezmény egy harmadik tagjától, Szerbiától.

Az ügy várhatóan sokáig elhúzódik majd, a középpontban az a kérdés áll majd, hogy az egyezmény mely részes állama rendelkezik elsődleges joghatósággal. Mark Cole, a luxemburgi egyetem médiajogásza azt mondta a Deutschlandfunknak, hogy az a tagállam az illetékes, ahol a műsorszolgáltató székhelye van, ezért a MABB várhatóan arra igyekszik majd rámutatni, hogy az RT Deutsch műsorának előállításához televíziós újságírókból álló személyzetet, irodákat tartanak fenn Berlinben.

Frissítés 20:02: Oroszország fel van háborodva amiatt, hogy szerdán leállították a Russia Today német nyelvű csatornát, amit tisztességtelen lépésnek tartanak – közölte szerdán a németországi orosz nagykövet.

„Rendkívül aggasztónak tartjuk azokat a híreket, amelyek szerint a német médiahatóság kérésére leállították az RT német nyelvű televíziós csatorna műholdas jelének sugárzását, amely 2021. december 16-án indult el” – mondta újságíróknak Szergej Necsajev nagykövet, írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

A nagykövet szerint a csatornát azért vette célkeresztbe a tartományi médiahatóság, mert erős versenyt teremt a hírműsor-szolgáltatásban, és alternatív nézőpontot közvetít a globális eseményekről. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kommentárjában „nyilvánvaló cenzúrának” minősítette a tévé leállítását.

Az RT szerint a berlin-brandenburgi regionális média- és hírközlési hatóság arra kényszerítette az Eutelsat 9B európai műhold-üzemeltetőt, hogy távolítsa el platformjáról a moszkvai stúdiókból sugárzott, német nyelvű RT DE tévécsatornát. Az RT sajtószolgálata közölte, hogy a társaság jogellenesnek tartja a szabályozó német hatóság eljárását, és kifejezte reményét, hogy a döntést bírósági úton felül fogják vizsgálni – írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!