Német tudományos akadémia: Kezelhető lenne az orosz földgázimport leállása

2022. március 8. – 20:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kezelhető lenne Németország számára, ha az Ukrajna elleni háború miatt embargót vezetnének be az orosz földgázra – mutatta ki a német tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina. A tudósok szerint európai uniós szinten kell megszervezni az orosz földgáz pótlására szolgáló cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzését, és gondoskodni kell a jelenleg 27 százalékos töltöttségi szintű németországi gáztározók feltöltéséről.

Rámutattak, hogy Törökországban működő LNG-terminálokat is be lehetne kapcsolni az ellátásba az EU-t Törökországgal összekötő vezetékek révén. További fontos azonnali feladat a hazai kitermelésből származó szénre épülő energiatermelés bővítése.

Építési munkálatok Brunsbüttelben, ahol Németország cseppfolyósított földgázterminált tervez építeni – Fotó: Frank Molter / DPA / Picture-Alliance / AFP
Építési munkálatok Brunsbüttelben, ahol Németország cseppfolyósított földgázterminált tervez építeni – Fotó: Frank Molter / DPA / Picture-Alliance / AFP

Mint írták, az ország úgynevezett elsődleges energiafelhasználásában több mint 25 százalékos részarányt kitevő – és mindenekelőtt az ipari termelésben és háztartások fűtéséhez használt – orosz földgáz kiváltását szolgáló intézkedések társadalmi elfogadottsága döntő tényező lenne, de az államnak „van elegendő pénzügyi mozgástere” biztosítani, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű háztartások kibírják az átalakításból adódó többletterheket.

Robert Habeck német gazdasági miniszter kedden jelentett be, hogy Németországban nem hosszabbítják meg az atomerőművek élettartamát, idén bezár a maradék három.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!