Zelenszkij: A mi harcunk olyan, mint a britek harca volt a nácik ellen

2022. március 8. – 18:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit parlamenti képviselők előtt mondott beszédet a videón bejelentkező ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij, akit a beszéd előtt állva tapsoltak meg a britek.

Zelenszkij az ukránok oroszok elleni helytállását ahhoz hasonlította, amikor Nagy-Britannia a második világháborúban a náci Németország ellen harcolt: ahogy a britek sem adták az országukat, úgy az ukránok is megvédik a magukét, az elnök szerint hősies küzdelmet vívnak.

„Az első napon hajnali 4 órakor cirkálórakéták támadtak ránk, mindenki felébredt, emberek, gyerekek, egész Ukrajna, és azóta nem alszunk. Mindannyian a hazánkért harcolunk”

– mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy a folyamatos bombázások sem törték meg őket.

Az ukrán elnök azonban kritikával is élt a nyugati országokkal, így az Egyesült Királysággal szemben: köszönik a szankciókat, és az is reményt ad nekik, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatot indított a potenciális orosz háborús bűnök miatt, de mindez szerinte nem elég. Újra elmondta, amit a napokban már számos alkalommal, hogy szükség lenne az Ukrajna fölötti repüléstilalmi övezet bevezetésére is. Arról, hogy ez pontosan micsoda, és miért ódzkodik tőle a NATO, itt írtunk részletesebben.

Zelenszkij szerint már több mint tizenöt gyerek halt meg eddig a háborúban, akiket meg lehetett volna menteni.

A beszéd itt visszanézhető:

(Sky News, BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!