Zelenszkij: Tervben van egy „új Marshall-terv” Ukrajna újjáépítésére

2022. március 9. – 02:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök néhány órával azután, hogy a brit parlamentben felszólalt, új videót posztolt közösségi oldalain. Beszédében köszönetet mondott az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak, üdvözölte, hogy mindketten az orosz olaj importjának felhagyása mellett döntöttek. Zelenszkij egy „új Marshall-tervről” is beszélt Boris Johnson brit miniszterelnökre hivatkozva – azt mondta, lesz egy új segélyprogram Ukrajna számára. Mint fogalmazott,

„A világ nem hisz Oroszország jövőjében. Nem beszélnek róla. Mert rólunk beszélnek, minket segítenek, és készülnek arra, hogy támogassák Ukrajna újjáépítését a háború után.”

Zelenszkij köszönetet mondott azoknak az oroszoknak is, akik a béke mellett tüntetnek Oroszországban. „Hálás vagyok azoknak az oroszoknak, akik támogatják Ukrajnát, és minden nap utcára mennek, hogy értünk harcoljanak. És hogy a békéért harcoljanak”, fogalmazott.

Az ukrán elnök beszédében előkerült az ENSZ-pletyka is, mely sajtóhírek után röppent fel: az állítás az volt, hogy az ENSZ-en belüli levélváltásokban arra kérték az alkalmazottakat a pártatlanságra hivatkozva, hogy ne használják a „háború” és az „invázió” szavakat az ukrajnai háborúra. Az ENSZ ezt a hírt cáfolta, beszédében pedig Zelenszkij is azt mondta, hogy a helyzet tisztázva lett, illetve „biztosítékot kaptunk, hogy az ENSZ semmilyen hazugságot nem enged meg. Használni fogják a háború szót, mert ez az igazság.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!