Hétfőn tárgyalhat újra az ukrán és orosz delegáció, folytatódik a Mariupol elleni támadás, az izraeli kormányfő Moszkvába repült

Legfontosabb

2022. március 5. – 07:08

frissítve

Hétfőn tárgyalhat újra az ukrán és orosz delegáció, folytatódik a Mariupol elleni támadás, az izraeli kormányfő Moszkvába repült
Lakók hagyják el Kijev Irpiny nevű szétbombázott elővárosát szombaton – Fotó: Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Hétfőn tárgyalhat újra az ukrán és az orosz delegáció, de részleteket még nem tudni. Csütörtökön a felek abban állapodtak meg, hogy humanitárius folyosókat nyitnak, hogy a civilek elhagyhassanak harci zónákat, de szombaton ez sem valósult meg.
  • Az oroszok szombaton a helyi, időszaki tűzszünet alatt is tovább lőtték Mariupol városát, ezért leállították az eredetileg helyi idő szerint 11-16 óra közötti evakuáló akciót.
  • Mariupol mellett Harkiv, Csernyihiv és Szumi városait is bekerítették az orosz erők.
  • Váratlanul Moszkvába utazott Naftali Bennett izraeli miniszterelnök, hogy megvitassa Vlagyimir Putyinnal az ukrajnai helyzetet. Bennett közel három órát tárgyalt Putyinnal, és a találkozóról előzetesen tájékoztatta az Egyesült Államokat.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-t bírálta, amiért nem hoznak létre repüléstilalmi övezetet Ukrajna fölött. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint egy ilyen övezet teljes körű háborúhoz vezetne Európában.
  • A munkatársait féltő Bloomberg és a CNN is felfüggeszti oroszországi tevékenységét.
  • Oroszországban lekapcsolták a Facebookot, a Youtube-ot és Twittert is, így viszont az oroszok tájékozódási lehetőségei lényegében a Kreml által irányított médiumokra szűkültek.
  • Orosz diverzánsok tüzet nyitottak a Sky újságíróinak autójára, egyiküket a golyóálló mellény mentette meg.
  • A Visa és a MasterCard is felfüggeszti a működését Oroszországban

Az előző napi percről percre tudósításunkat itt találja.

  • El kellett halasztani Mariupol és Volnovaha evakuációját, az oroszok ugyanis nem tartották be a két fél által kialkudott időszaki, helyi tűzszünetet, és a mentési akció közben is lőtte a várost, így a lakosságot arra kérték, húzódjanak menedékbe.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt szombaton, hogy a nyugati gazdasági szankciók felérnek egy hadüzenettel, és Oroszország minden, a repüléstilalmi övezet bevezetésére irányuló törekvést egy fegyveres konfliktusba való beleszólásként értelmez.
  • Szumiban, Harkivban, Kijevben, illetve Zsitomirban és Csernyihivben is bombáztak éjjel az oroszok, az említett városok közül Harkivot, Csernyihivet és a sikertelen evakuálási akció miatt már említett Mariupolt is bekerítették.
  • Az ENSZ szerint meghaladta az 1,3 milliót az Ukrajnát elhagyó menekültek száma, a második legtöbb menekült Magyarország felé érkezett.
  • Az Aeroflot törli minden nemzetközi járatát, kivéve a Minszkbe repülőket.
  • Kirúgta orosz pilótáját az F1 amerikai csapata, a Haas.

Részletek:

  • Szerinte a nyugati szankciók majdnem felérnek egy hadüzenettel
  • Ukrajna légvédelme gyakorlatilag megsemmisült.
  • Ha bárki lezárja Ukrajna légterét, azzal veszélybe sodorja az orosz katonákat.
  • Oroszországban is vannak neonácik, de nem a kormányban, mint Ukrajnában.

És mindezt egy óriási asztalnál, orosz légitársaságok utaskísérőivel körülvéve.

A beszédéből készült cikket itt lehet elolvasni, és itt egy részlet az állami tévében leadott műsorból:

Pénteken mi is megírtuk, hogy olasz hatóságok lefoglalták az acéliparban, bankszektorban és bányászatban is komoly érdekeltségekkel rendelkező Alekszej Mordasov 65 méteres hajóját, a 2013-ban épített „Lady M”-et a Ligur-tenger-parton található Imperia kikötőjében.

A Guardian szombati cikke szerint ez csak a lista eleje volt, a milliárdos oligarcha Aliser Uszmanov szardínai, illetve Putyin egyik legfőbb tévés propagandistája, Vlagyimir Szolovjev a Comói-tó melletti villáját is zár alá vették. Emellett a Putyinhoz közel álló Gennagyij Timcsenko milliárdos 50 millió eurós hajóját is lefoglalták Sanremóban.

Uszmanov korábban egy 600 millió eurós jachtot bukott, Szolovjev pedig élő adásban borult ki, mert már előre tudta, a szankciók miatt bukta az olasz luxusvilláját.

A Novus és a Varus szupermarketet is bojkottálják a Coca-Cola termékeit, amiért a legtöbb nyugati céggel ellentétben továbbra is forgalmazza a termékeit az Ukrajnát megszálló Oroszországban, írja a Kárpátinfó ukrán források alapján.

Emiatt lekerülnek a Novus és a Varus polcairól olyan üdítők, mint a Coca-Cola, a Cola-Cola Zero, a Sprite, a Fanta, a Schweppes, a BonAqua, a FuzeTea, illetve a Monster és a Burn energiaitalok. A Varus egyébként felszólított több más élelmiszerláncot is, hogy csatlakozzanak a bojkotthoz.

Nemcsak Herszonban, hanem a délkelet-ukrajnai Bergyanszkban is tüntetnek a helyiek az orosz megszállás ellen. Bergyanszk pár nappal a háború kitörése után került orosz irányítás alá.

Újabb nemzetközi médiacég jelentette be, hogy a pénteken elfogadott orosz törvény hatására befejezi az oroszországi tudósítását: ezúttal a német ARD és ZDF közölte, hogy kivonulnak az országból. A pénteken elfogadott orosz törvény arra ad lehetőséget, hogy akár 15 év börtönnel büntessék az orosz hadseregről adott „hamis”, vagyis a kormányétól eltérő információkat.

Korábban a BBC, a Bloomberg és a CNN is jelezte, hogy kivonul az országból, így egyre kevesebb hiteles információ lesz majd elérhető az orosz viszonyokról. Eközben torzul az oroszok tájékozódási lehetősége is azzal, hogy Oroszországban lekapcsolták a Facebookot, a Youtube-ot és Twittert is.

A szankciók hatására a legnagyobb orosz légitársaság, az Aeroflot március 8-tól leállítja a legtöbb nemzetközi járatát, és csak és kirázólag Belaruszba repül majd az országon kívülre. Az orosz belföldi járatokat nem érinti a döntés.

Továbbá az Aeroflot március 6-tól (moszkvai idő szerint 00:00 órától) nem engedi fel a nemzetközi járataira azokat az utasokat, akik Oroszországba utaznak retúrjeggyel, és a visszajegyük március 8. utáni időpontra szól.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és a teljes Európai Unió már korábban kitiltotta a légteréből az orosz társaságok gépeit.

(Aeroflot)

Mariupol városi tanácsa ma délután további részleteket osztott meg a városban kialakult helyzetről, ahol a tervezett tűzszünet a városvezetés szerint meghiúsult. A tisztviselők közlése szerint amikor helyi idő szerint 11 órakor a város lakói a távozásra készült, Oroszország a megjelölt humanitárius folyosó mentén újrakezdte az ágyúzást. A folyosón keresztül kelet felé, Zaporizzsja irányába indultak volna a civilek.

Mariupol város tanácsa közölte, hogy „várja az ideiglenes tűzszünet bejelentését”, „hogy biztosítsa Mariupol lakosainak biztonságos evakuálását”. Hozzátették, hogy jelenleg is zajlanak erről a tárgyalások, írja a Sky, és amint lehetőség nyílik a biztonságos átjárásra, újraindítják a lakosság kimentését.

A Sándor Szandra divattervező által alapított Nanushka beszüntette az orosz értékesítést a háború alatt – mondta az anyacég Vanguards Group vezérigazgatója, Baldaszti Péter a Business Of Fashionnek.

A Nanushka az első magyar világmárka, ami ilyen lépést tett az orosz-ukrán háború miatt. A cég nemrég közzétett egy közleményt, hogy a honlapjuk segítségével fogják felhívni a figyelmet a krízisre, de ebben még nem említik, hogy leáll az orosz árusítás.

A Nanushka divatbemutatója az idei Budapest Fashion Weeken – Fotó: Robert Szaniszlo / NurPhoto / AFP
A Nanushka divatbemutatója az idei Budapest Fashion Weeken – Fotó: Robert Szaniszlo / NurPhoto / AFP

A Nanushkát 2006-ban alapította Sándor Szandra. A 2010-es évek második felében bekerültek egy olyan tőkealapkezelő portfóliójába, ami 16 millárdos állami tőkét kapott az Eximbanktól. 2021-ben a márka londoni boltját Szijjártó Péter külügyminiszter nyitotta meg. A cégnek negyven boltja van szerte a világban, az első külföldi boltjuk 2019-ben nyílt meg, New Yorkban.

Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete a Népszavának adott interjújában azt mondta, hogy hálás, amiért a magyar cégek – többek között a Nanushka – is példát mutatnak abban, hogy lemondanak az orosz árukról vagy bevételekről.

(Glamour)

A Guardian térképe szerint február 24. óta több, mint 1,3 millióan hagytál el az oroszok által megszállt Ukrajna területét. Az ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint ez a szám a hétvégére elérheti a másfél milliót.

A brit lap térképéből látszik, hogy a menekültek több, mint fele (756 ezren) Lengyelországon keresztül hagyta el az országot. A második legtöbb (157 ezer) menekülő a magyar határon jött át, 103 ezren pedig a moldáv határon. Romániába eddig 63 ezren érkeztek meg, Szlovákiába 90 ezren, de voltak, akik Belaruszba (406) és Oroszországba (53 ezer) szöktek át.

A Kijevtől délre, körülbelül 90 km-re található Bila Cerkva települést is légicsapás érte az éjjel. A megsérült házak között jelenleg a rendőrség és a sürgősségi szolgálat emberei dolgoznak.

Fotó: KYIV OBLAST POLICE / Reuters Fotó: KYIV OBLAST POLICE / Reuters
Fotó: KYIV OBLAST POLICE / Reuters

Ahogy Romániában több mobilcég, úgy itthon a Yettel is ingyen mobiltelefonokat és előre feltöltött kártyákat osztogat az ukrán menekülteknek, írja az Mfor. A Telenorról Yettel névre váltó cég 40 ezer SIM-kártyát és 1300 telefont oszt szét az Ukrajnából érkezők között.

Az átvételhez ukrán személyi okmányok szükségesek, ezeket hétköznaponta Záhonynál, Lónyán és Tiszabecsen lehet átvenni a felállított átvevőpontokon, illetve a cég két budapesti üzletében a hét minden napján.

A kártyákhoz korlátlan belföldi adathasználat, 5 giga internet 30 napig Magyarország teljes területén, 50 perc belföldi hívás 30 napig, illetve ingyenes nemzetközi hívások Ukrajnába és ingyenes roaming Ukrajna területén egészen addig, amíg vissza nem vonják a kártyákat. A Yettel ezen kívül ingyenes wifi-hotspotokat hoz létre a Nyugati pályaudvarnál.

Miközben Mariupolban le kellett állítani a civil lakosság evakuálását, mert az orosz hadsereg nem tartotta be az előzetesen letárgyalt helyi tűzszünetet, és tovább lőtte a várost a mentőakció alatt is, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kirgiz kollégája oldalán tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Oroszország kész az Ukrajnával folytatott béketárgyalások harmadik fordulójára.

A Sky News szerint Lavrov azt állította, hogy Kijev kifogásokat kitalálva halasztja el a találkozót, és hogy egyelőre nem kaptak új időpontot az ukrán vezetéstől. Szerinte a helyzetet övező „optimizmust” Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „dühös” kijelentései tompították.

Az ukrán-orosz egyeztetések első fordulóját hétfőn, a második kört csütörtökön tartották, mindkét találkozónak az a szomszédos Belarusz adott otthont, amely nyíltan támogatja Oroszországot a háborúban.

Lviv pályaudvarán továbbra is rengetegen próbálnak vonatra szállni, hogy Lengyelország felé meneküljenek az orosz támadások elől.

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

A mariupoli városi tanács részéről újabb információk érkeztek a városból való kiürítés elhalasztásáról. A tanács a Telegramon közzétett bejegyzésében közölte, hogy a rendőrség hangszórók segítségével tájékoztatja a lakosokat az evakuálással és annak elhalasztásával kapcsolatos legfrissebb információkról.

A bejegyzés szerint jelenleg tárgyalások folynak Oroszországgal a valódi tűzszünet létrehozásáról és a városból való biztonságos humanitárius folyosó biztosításáról. Korábban mind Ukrajna, mind Oroszország közölte, hogy Mariupol és Volnovaha városok körül ideiglenes tűzszünetről állapodtak meg. Mariupol alpolgármestere és egy ott élő lakos azonban egyaránt azt mondta a BBC-nek, hogy az orosz erők folytatták a bombázást, ezért kellett leállítani a város kiürítését.

Pár nappal korábban készült felvételeket adott ki a Reuters arról, hogy ukrán csapatoknak sikerült lefoglalnia több orosz tankot is a szinte folyamatos ágyúzás alatt levő Harkiv közelében. A tankokat az ukrán zászló színeire festették. Ukrajna második legnagyobb városa a hírek szerint továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll, de valószínűleg teljesen bekerítették az ellenséges orosz erők.

Fotó: Irina Rybakova / Press service of the Ukrainian Ground Forces/ Reuters Fotó: Irina Rybakova / Press service of the Ukrainian Ground Forces/ Reuters
Fotó: Irina Rybakova / Press service of the Ukrainian Ground Forces/ Reuters
Fotó: Irina Rybakova / Press service of the Ukrainian Ground Forces/ Reuters

A spanyol tulajdonban lévő Zara bezárja mind az 502 boltját Oroszországban, és megszünteti az online eladást is.

A cég közleménye szerint az anyavállalt nem tudja garantálni a működésüket az országban, és ideiglenesen felfüggesztik a működésüket.

Itt megtalálja azoknak a nemzetközi cégeknek a listáját, amik szankciókkal sújtották Oroszországot az orosz-ukrán háború miatt.

(Sky)

A brit külügy arra kér minden Oroszországban tartózkodó brit állampolgárt, hogy amennyiben nem feltétlenül szükséges, hogy maradjanak, hagyják el az országot.

A külügyminisztérium két indokot sorolt fel a honlapján: Ukrajna megszállása, illetve a március 4-én elfogadott médiatörvény, ami az orosz hadseregről terjesztett információ áramlását korlátozza. Tovább információk a minisztérium honlapján.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter pénteken arról írt a tárca honlapján, hogy az orosz-ukrán háború múlt csütörtöki kirobbanása óta az ukrán hadsereg és civilek több elhagyott orosz hadigépet foglaltak le, mint amennyit az elmúlt 8 évben saját célra le tudtak gyártatni.

„Az ukrán fegyveres erők több harckocsit és páncélozott járművet szereztek trófeaként, mint amennyit az ukrán hadiipari komplexum az elmúlt 8 évben szállított. Védelmezőink több járművet foglaltak le MLRS [rakéta-sorozatvető] lőszerrel, amelyet az ellenség békés városaink lövedékeire használ. Mindezek a lövedékek visszatérnek az ellenséghez” – írta.

Elhalasztották a civil lakosság evakuálását Mariupolból, közölte a városi tanács, mivel szerintük az orosz fél nem tartja be az érvényben lévő ideiglenes, helyi tűzszünetet. A közlés szerint a lakosoknak további tájékoztatásig menedékbe kellett vonulniuk.

Korábban Mariupol alpolgármestere, Szerhij Orlov arról beszélt a BBC-nek, hogy Mariupolt az ukrán és orosz felek között letárgyalt helyi tűzszünet ellenére továbbra is lőtték, és arról is kaptak jelentést, hogy a kiürítési útvonal végének közelében is harcok folynak.

„Nem biztonságos ezen az úton menni a harcok miatt” – mondja. Az ukrán kormány már beszél orosz tisztviselőkkel a tűzszünet megsértéséről, mondja, és a tárgyalások folyamatban vannak, írja a BBC.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerint az orosz hadseregnek ugyan bizonyos területeken sikerült előre haladni, de az ukrán védelmi erők sikeresen verik vissza a támadásaikat. Reznyikov szerint az oroszok csak kis területeket tudtak a felügyeletük alá vonni, és a nagy ukrán ellenállás, illetve az orosz előrejutás lassulása miatt a megszálló orosz haderő kénytelen volt taktikát változtatni.

Reznyikov szerint ennek a taktikának a része, hogy az oroszok most már gyakorlatilag mindent bombáznak, amit csak érnek, beleértve a civil épületeket, és olyan veszélyesnek építményeket is, mint az atom- vagy vízerőművek. A védelmi miniszter azt is elmondta, hogy az oroszok már iskolákat, óvodákat, kórházakat és templomokat is célba vettek, ahogy a vasútállomásokat is, ahol nők és gyerekek ezrei próbálnak menekülni.

Az oroszokat megfélemlített sakálokhoz hasonlította, és azt is elmondta, hogy meg fognak fizetni minden emberéletért és könnycseppért. (CNN)

Kínában nem kerülnek képernyőre a Premier Leauge hétvégi mérkőzései a klubok ukránbarát akciói miatt – írta a The Athletic. A kínai döntés azután született, hogy a Premier League vezetése bejelentette: a PL-csapatok kapitányai különleges, az ukrán zászló színeire festett karszalagot viselnek a bajnoki mérkőzéseken, emellett Ukrajnát támogató feliratok futnak az eredményjelzőkön a meccsek közben. A PL hétvégi játéknapjain éppen részben a kínai piac miatt voltak korai meccskezdések.

Kína kezdettől ellenezte az Ukrajnában háborúzó Oroszországgal szembeni szankciókat. A pekingi külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-pin a hét elején azt mondta: „Kína és Oroszország továbbra is normális kereskedelmi együttműködést folytat a kölcsönös tisztelet, egyenlőség és kölcsönös előnyök szellemében” – írta a The Athletic.

Eközben sokadik sportszervezetként a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) is megtiltotta, hogy orosz sportolók részt vegyenek a szervezet versenyein, de nem engednek be Oroszországból érkező tisztségviselőket, beleértve a bírókat sem.

(MTI)

Dimitrij Peszkov Kreml-szóvivő szombaton újságírói kérdésre elmondta, hogy a rengeteg gazdasági szankció, ami Oroszországot sújtja, az támadás a tulajdonhoz való jog ellen, és a „gazdasági gengszterizmus kvintesszenciája”.

Peszkov szerint az ilyen rendelkezéseknek nincsen sem jogi, sem gazdasági, sem erkölcsi alapja.

A szóvivő szerint ez nem jelenti azt, hogy Oroszország elszigetelődött volna.

„A világ túl nagy ahhoz, hogy Európa és Amerika elszigeteljen egy országot, akkor meg főleg, ha egy olyan nagy országról van szó, mint Oroszország. Sok ország létezik a világon” – mondta.

Peszkov szerint az ország ellen fog állni ennek a „gazdasági banditizmusnak”.

(TASZSZ, Reuters)

Szergej Orlov, Mariupol alpolgármestere azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a tűzszüneti megállapodás ellenére az oroszok tovább lövik a várost az evakuálás közben is.

„Az oroszok továbbra is bombáznak minket és tüzérséget használnak. Ez őrültség. Mariupolban nincs tűzszünet, és az egész útvonalon sincs tűzszünet. A civiljeink készen állnak a menekülésre, de a lövések alatt nem tudnak elmenekülni” – mondta.

A város egy másik tisztviselője Telegramon arról is írt, hogy a helyi idő szerint reggel 9-kor életbe lépett tűzszünet és a 11-kor megindult evakuálás ellenére továbbra is harcokat jelentenek a humanitárius folyosó végéről, Zaporizzsja környékéről, ezért arra kérik az oroszokat, hogy azonnal hagyjanak fel a háborús tevékenységgel.

Mariupol és Volnovaha lakói a Mariupol, Nyikolszke, Rozivka, Polohi, Orihiv, Zaporizzsja útvonalon hagyhatják el a térséget.

Eközben az orosz állami TASZSZ hírügynökség cikke szerint az orosz fél hasonlóval vádolta meg az ukránokat: „a donbaszi ellenségeskedésben részt vevő ukrán nacionalisták humanitárius folyosók irányába folytatják a provokációkat, megakadályozva, hogy a lakosság elhagyja Volnovakha és Mariupol városait.”

Szombat napközben tömeg gyűlt össze Herszon főterén, hogy az orosz megszállás ellen tüntetessen. A várost pár napja foglalták el az oroszok.

Sokat ukrán zászlókat viselnek és lengetnek, és azt skandálják, hogy Herszon még mindig Ukrajna.

A tüntetésről készült videókon fegyverropogás is hallatszik, feltehetőleg az orosz katonák próbálnak ráijeszteni a tüntetőkre:

A videó mellé nem közölték, hogy pontosan hol és mikor készült – valószínűleg szombat reggel –, csak annyi látható rajta, ahogy egy alacsonyan szálló orosz helikoptert, feltehetőleg egy Mi-24-est vagy Mi-35-öst rakétatalálat ér.

Ukrán közlés szerint eddig 39 repülőt és 40 helikoptert lőttek le.

Anton Gerascsenko belügyminiszteri tanácsadó szombati közleménye szerint több, a most életbe lépett tűzszüneti megállapodáshoz hasonló humanitárius folyosó felállításán dolgoznak. „Biztosan lesz még több ilyen megállapodás az összes többi területre vonatkozóan” – mondta, utalva az ostromlott ukrán kikötőváros, Mariupol evakuálási tervére.

Helyi idő szerint 11 órakor megindult a civilek evaukálása Mariupolból, a terv az, hogy a város három különböző pontjáról buszokkal viszik ki a lakosokat.

Szergej Orlov, Mariupol alpolgármestere azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy ötven buszt szerveztek le az evakuálásra, amikkel olyan 5-6 ezer ember tudja elhagyni a várost.

A lakók használhatják a saját járműveiket is, megvan a pontos útvonal Zaporizzsja felé, amin haladva biztonságban el tudják hagyni a várost. Orlov szerint így összesen olyan 7-9 ember tud kimenekülni. Az alpolgármester elmondta, hogy a vasúti közlekedés nem működik az oroszok pusztítása miatt.

A városban nincs semmilyen infrastruktúra már négy napja, nagyon nehéz bármiről tájékoztatni az embereket

– mondta Orlov.

Lakóépületek Mariupolban március 3-án – Fotó: @AYBURLACHENKO / Reuters
Lakóépületek Mariupolban március 3-án – Fotó: @AYBURLACHENKO / Reuters

A tűzszünet helyi idő szerint reggel 9 és délután 4 óra között van érvényben. A tűzszünetet a Vöröskereszt biztosítja.

A tűzszünet két városban érvényes, az Azovi-tenger partján található Mariupolban és a kisebb Volnovahában. Az ukrán kormány szerint a terv az, hogy Mariupolból 200 ezer, Volnovahából pedig 15 ezer embert evakuálnak. Mindkét várost nagyon súlyosan bombázták az elmúlt napokban.

Orlov hozzátette, hogy egyelőre nincsen garancia az orosz oldalról, hogy a tűzszünetet holnap folytathatják-e, egész éjszaka erről szóltak a tárgyalások, és még most is a folytatáson dolgoznak.

Korábban Mariupol polgármestere, Vagyim Bojcsenko maga kérte, hogy nyissanak egy korridort a blokád alá vett városhoz, ahol a közszolgáltatások gyakorlatilag megszűntek, és már az élelmiszerellátás sem biztosított.

(BBC, The Guardian)

A Transtelex tudósítója az ukrán-román határnál járt a halmi-nevetlenfalvi határátkelőnél. A riportból kiderül, hogy

  • csütörtök délutánig 160 ezer menekülő érkezett Ukrajnából Romániába, közülük 103 ezren tovább is utaztak,
  • napi 500-2000 ember között a határátkelőnél az átkelők száma,
  • rengeteg helyi ember igyekszik a környékre segíteni a menekülteknek, akik ingyen élelmiszert, takarót, kávét és teát kapnak,
  • a mobilcégek prepay kártyákat osztogatnak azoknak, akiknek nem működik az előfizetése Romániában,
  • egyes beszámolók szerint akik érvényes úti okmányok nélkül szeretnék elhagyni Ukrajnát, azoktól a korrupt határőrök 2-300 eurót is elkérnek, hogy átengedjék őket.

További részletek és helyszíni megszólalások a Transtelex riportjában, ami itt olvasható.

Az ukrán hadsereg becslése szerint 10 ezer orosz katona halt meg az orosz-ukrán háborúban február 24. és március 5. között.

Továbbá 269 orosz tankot, 105 orosz üteget, 39 repülőt, 40 helikoptert és 409 orosz járművet is sikerült megsemmisíteniük.

A halott katonák száma jóval több, mint amit az orosz hadsereg közölt a héten. Az oroszok hivatalos adatai szerint Moszkva 498 áldozatot és 1597 sebesültet ismert el.

Az ENSZ emberi jogi hivatala szerint március 3-ig 249 civil halottja és 533 civil sebesültje volt az orosz-ukrán háborúnak.

(Sky)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!