Megindult az evakuálás Mariupolban, az ukrán kormány 200 ezer embert akar kimenekíteni, az alpolgármester szerint 9 ezret lehet

2022. március 5. – 10:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi idő szerint 11 órakor megindult a civilek evaukálása Mariupolból, a terv az, hogy a város három különböző pontjáról buszokkal viszik ki a lakosokat.

Szergej Orlov, Mariupol alpolgármestere azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy ötven buszt szerveztek le az evakuálásra, amikkel olyan 5-6 ezer ember tudja elhagyni a várost.

A lakók használhatják a saját járműveiket is, megvan a pontos útvonal Zaporizzsja felé, amin haladva biztonságban el tudják hagyni a várost. Orlov szerint így összesen olyan 7-9 ember tud kimenekülni. Az alpolgármester elmondta, hogy a vasúti közlekedés nem működik az oroszok pusztítása miatt.

A városban nincs semmilyen infrastruktúra már négy napja, nagyon nehéz bármiről tájékoztatni az embereket

– mondta Orlov.

Lakóépületek Mariupolban március 3-án – Fotó: @AYBURLACHENKO / Reuters
Lakóépületek Mariupolban március 3-án – Fotó: @AYBURLACHENKO / Reuters

A tűzszünet helyi idő szerint reggel 9 és délután 4 óra között van érvényben. A tűzszünetet a Vöröskereszt biztosítja.

A tűzszünet két városban érvényes, az Azovi-tenger partján található Mariupolban és a kisebb Volnovahában. Az ukrán kormány szerint a terv az, hogy Mariupolból 200 ezer, Volnovahából pedig 15 ezer embert evakuálnak. Mindkét várost nagyon súlyosan bombázták az elmúlt napokban.

Orlov hozzátette, hogy egyelőre nincsen garancia az orosz oldalról, hogy a tűzszünetet holnap folytathatják-e, egész éjszaka erről szóltak a tárgyalások, és még most is a folytatáson dolgoznak.

Korábban Mariupol polgármestere, Vagyim Bojcsenko maga kérte, hogy nyissanak egy korridort a blokád alá vett városhoz, ahol a közszolgáltatások gyakorlatilag megszűntek, és már az élelmiszerellátás sem biztosított.

(BBC, The Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!