Élő adásban borult ki Putyin egyik legfőbb propagandistája, mert a szankciók miatt bukta az olasz luxusvilláját

2022. február 27. – 12:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Élő adásban borult ki Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb propagandistája, az állami tévében műsort vezető Vlagyimir Szolovjev, mert az ukrajnai orosz invázió miatt bevezetett nyugati szankciók miatt elveszítheti olaszországi luxusvilláját, írja a Daily Beast.

2019-ben, mielőtt gyilkos szándékkal megmérgezték és bebörtönözték volna, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és csapata közzétett egy videóriportot, amelyből kiderült, hogy a központilag befolyásolt, hamis hírekkel operáló orosz állami tévé műsorvezetőjének, Vlagyimir Szolovjevnek két luxusvillája is van Olaszországban, a Comói-tó mellett, nem messze George Clooney házától.

Szolovjev szomszédai többször tiltakoztak, amióta megvásárolta az ingatlant, 2019-ben petíciót is indítottak, hogy a helyi hatóságok próbálják elérni, ne kaphasson olasz állampolgárságot a lakhelyén keresztül.

Szolovjev hamis vagy torz hírek bemutatásával hergeli a közönségét, mélyen elítélve és ostorozva a szerinte hanyatló Nyugatot, képmutatónak, perverznek, romlottnak ábrázolva a társadalmaikat. És persze az Ukrajnával kapcsolatos, évek óta tartó orosz dezinformációból is alaposan kivette a részét.

Pillanatkép Vlagyimir Szolovjevről a tévés kiborulás közben
Pillanatkép Vlagyimir Szolovjevről a tévés kiborulás közben

Most viszont teljesen kiakadt, mert az Ukrajna lerohanása miatt bevezetett nyugati szankciók az ő magánvagyonát is érintik. Például az olaszországi luxusvilláját, amihez így nemigen tud hozzáférni, és még az is lehet, hogy a tulajdonjogát is elveszíti.

Azon füstölgött, hogy a Nyugat azt mondja magáról, hogy ott van a jogbiztonság fellegvára, és a magántulajdont szentnek és sérthetetlennek tartják, valójában azonban szerinte farizeusként viselkednek, és semmibe veszik ezeket az értékeket, ahogy azt most az ő példája is mutatja. Ez egyébként szintén egy tipikus félreértelmezése a nyugati szabadságjogoknak, nálunk is sokszor lehet ilyesmivel találkozni a párhuzamos médiauniverzumban, holott nyilván a szabadság Nyugaton sem azt jelenti, és nem is jelentette azt sosem, hogy bármit meg lehet tenni. Tömegeket félrevezető, korrupt, gyilkos rezsimeket kiszolgáló emberekkel szemben igenis igazolható erkölcsileg az, ha szigorúan szankcionálják akár a magánvagyonukat is.

„A Nyugat egésze ellen”

Szolovjev „Vasárnap este Vlagyimir Szolovjevvel” című műsorában gyakran vendégeskednek szimpatikus, a szeretet hatalmát zászlajukra tűző emberek. 2021 áprilisában például Andrej Szidorov, a Moszkvai Állami Egyetem világpolitikai dékánhelyettese vendégeskedett nála, és azt jósolta: „Minden Ukrajnában fog kezdődni. Kénytelenek leszünk a csatatérre lépni egy olyan harcban, amelyre szerintük nem vagyunk felkészülve”. Szolovjev megkérdezte akkor tőle: „Kik ellen?”, mire Szidorov pontosított: „A Nyugat egésze ellen”.

Pénteken, tehát napokkal Oroszország ukrajnai inváziójának elindítása után Szidorov a megfelelő szavak megválasztásának fontosságát hangsúlyozta Szolovjev műsorában: „Ne nevezzük megszállásnak, nevezzük testvéri segítségnek” – mondta.

Itt lehet megnézni teljes hosszában Szolovjev legutóbbi műsorát, melyben kiborult az olaszországi villájának elveszítése miatt (tovább kell kattintani a YouTube-ra, hogy megnyíljon):

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!