Telex Neked #2021. május: Az év legnagyobb nyunyókázása

2021. december 24. – 16:03

Telex Neked #2021. május: Az év legnagyobb nyunyókázása
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Május alig több mint fél éve volt, de ha megpróbálom felidézni a kijárási tilalom lazításának, a Gázai övezet bombázásának és a határkövön vidéki földesúrként tetszelgő Lázár Jánosnak az emlékét, vagy esetleg azt, hogy mikor volt a belpolitika legforróbb témája, hogy az Orbán Viktort lekövérező főpolgármester tud-e angolul, akkor olyan, mintha egy évekkel ezelőtti világról beszélnénk. Év végi összefoglaló, május.

Aki azt hitte, hogy egyből fejest ugrunk a koronavírus–oltás–korlátozások 2021-et is meghatározó háromszögébe, az téved. Egy kicsit. Mert a májusi összegzést az év másik legmeghatározóbb ügyétől indítjuk. A politikát a bulvárral és a gazdaságot a romantikával ötvöző, kiapadhatatlan hírforrástól, a bimbózó Mészáros–Várkonyi-kapcsolattól. Méghozzá úgy, hogy az előző részek tartalmából felidézzük: 2020-ban még csak pletykálták az exműsorvezető és az ország első számú pénzemberének friss szerelmét, az év elején pedig még csak annyi volt biztos, hogy céges szinten már összefonódtak.

A tavasz azonban a szerelmesek ideje, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az áprilisban bejelentett eljegyzés után májusban az is kiderült, hogy az országot lázban tartó párnak már van közös leendő otthona. Egyből kettő is. Egymástól alig néhány percnyire, Budapest egyik legdrágább környékén, a budai hegyekben, gyönyörű panorámával. És hogy honnan tudtuk meg mindezt? Furcsa módon egy olyan ügyvédi felszólításból, ami Várkonyi Andrea jogi képviselőjétől érkezett.

Lazítgatás, sakkozgatás, vizsgázgatás

A tavaszi romantika után rá is fordulhatunk az év másik slágertémájára, a világjárványra. Május volt ugyanis az a hónap, amikorra a koronavírus Magyarországon gyorsabb és halálosabb harmadik hulláma nagyjából lecsengett. Így elkezdett látszani a fény annak a tavaly november óta egyre csak nyúló, nyomorúságosan sötét alagútnak végén, amit éjszakai kijárási tilalomként ismertünk. Ha megfakultak volna az emlékeink azokról az időkről, amikor este tizenegy után megszűnt az utcákon az élet, akkor is könnyen felidézhetjük mindezt az alábbi videóval:

Ehhez képest tényleg elég drasztikus változások jöttek, amikor a négymilliomodik beadott oltás után az élet elkezdett visszaállni a normál kerékvágásba. Pali bácsi végre ázhatott és sakkozhatott, a nagyobb diákok is visszatérhettek az iskolapadba, a végzősök meg sok-sok hónapnyi távoktatás, otthon ülés és bezártság után többé-kevésbé normálisan leérettségizhettek. Orosz rulett, propagandaharc és szervezetlenség után pedig a hónap végére az 5 milliót is elérte a beadott oltások száma.

Nemzetközi konfliktusok, magyar ügyek

Májusban tizenegy napig bombázta egymást Izrael és Palesztina, és a tűzszünethez végül 67 ártatlan gyerek halála kellett, de a békét ez sem hozta el. Amíg a világ az elmúlt évek legsúlyosabb izraeli–palesztin összecsapására figyelt, addig a magyar nyilvánosságot ilyen ügyek tematizálták:

Ha innen visszaevezhetünk még egy kicsit a nemzetközi vizekre, akkor felderenghet, hogy akadt idén egy olyan huszonéves, külföldre menekült belarusz újságíró, aki miatt Lukasenko KGB-je egy menetrend szerinti Ryanair-gépre vizionált pokolgépet. Csak azért, hogy a belarusz hatóságok földre kényszeríthessek az Athénba tartó fapados járatot. És ha már így esett, gyorsan őrizetbe is vették Raman Prataszevicset, aki az ellenzék legfontosabb online fórumának társalapítója és főszerkesztője volt. Mindenkit óriási meglepetésként érhetett, hogy azóta kiderült: a repülőn semmilyen bomba nem volt.

Sajtó, szabadság, nyunyóka

A sajtószabadság minden évben május harmadikára eső világnapját idén elég sajátosan ünnepelte Magyarország. Például azzal, hogy az MTI (ami az évi 118 milliárdnyi közpénzből működő közmédia része) épp ezen a jeles napon nem adta ki az LMP sajtószabadsággal kapcsolatos közleményét. Meg azzal, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat letiltotta egy teljesen semleges, közszolgálati témában készült interjúnkat. És azzal, hogy hiába kérdeztük a minisztériumokat és az operatív törzset, a kórházak falai mögötti világ nagy részét még a járvány legsúlyosabb időszakaiban is elrejtették a nyilvánosság elől,

de a járványügyi tájékoztatás címén épp a sajtószabadság jeles napján olyat nyunyókázott Müller Cecília, hogy még Gál Kristóf sem bírta nevetés nélkül.

Szerencsére volt azért okunk tényleg örülni is, mert díjat kaptunk a Riporterek Határok Nélkül svéd szervezetétől, ráadásul őrületesen sokan kattintották és olvasták a Telexet.

Szégyentelen önreklám

Itt van például ez a videó arról, amikor a Telex stábja egy teljes napot töltött Lázár Jánossal, így a kollégáim kivételesen olyan kérdéseket is feltehettek egy fideszes politikusnak, amelyekre évek óta nem volt lehetőség a magyar politikai nyilvánosság szűkre szabott kereteiben. Nem mellesleg ebből a videóból származnak azok a szürreális képsorok is, amikor a politikus felpattant felmászott egy határkőre, hogy eljátssza „a nemzet TSZ-elnökét”.

Lázár János a határkövön – Fotó: Bődey János / Telex
Lázár János a határkövön – Fotó: Bődey János / Telex

De szeretném felidézni a Karikó Katalinnal készült interjúnkat is, amiben a koronavírus elleni vakcinafejlesztésben oroszlánszerepet játszó magyar tudós először árulta el, hogy mit szólt, amikor meglátta a magyar kormány szakmaiatlan koronavírus-táblázatát. Meg ezt a megrázó képriportunkat arról, hogy milyen a halottszállítók munkája a Covid idején. És a cikkünket, amiből kiderül, hogy milyen, ha nem temetőbe, hanem emlékerdőbe temetkezünk. Szépirodalmat is szeretnék ajánlani, a májusi Telextárcák közül idetenném Grecsó Krisztián hétmondatos írásának utolsó mondatát:

Ne tetszikelj, ne tetszikelj, mert megjárod!

Akiket bemondanak, azokat mi már előző nap elvittük

Magyarországon az elmúlt bő egy évben csaknem 30 ezer ember halt meg koronavírusban. Minden nap beszélünk a halottak számáról, de a statisztikák és grafikonok árnyékában a járvány sorsokat, családokat, életeket érintő hatása nehezen megfogható. Ezért döntöttünk úgy, hogy a halottszállítók munkáján keresztül próbálunk betekintést adni a vírushelyzet legtragikusabb hozadékába, a halálozásba. Úgy véljük, egy ilyen fotósorozattal az eddiginél teljesebb képet kaphatunk arról, mi zajlik körülöttünk, és mennyire fontos minden eszközzel küzdeni a járvány ellen. A képet ebből a sorozatból választottuk ki.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

És amire már senki nem emlékszik, pedig …

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!