Hiába kérdezzük a minisztériumokat, alig válaszolnak

Legfontosabb

2021. január 15. – 12:59

frissítve

Hiába kérdezzük a minisztériumokat, alig válaszolnak
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bő három hónapja, október 2-án indult a Telex. Azóta folyamatosan foglalkozunk különféle politikai, gazdasági és egyéb közéleti ügyekkel, így aztán jó pár alkalommal kérdeztük a hazai minisztériumokat is.

Egyszerűen azért, mert szeretnénk az olvasóinknak valós dolgokról, hírekről, sztorikról tényszerű tájékoztatást nyújtani.

Az újságírás egyik alaptézise ugyanis, hogy nem találgatunk, nem véleményezünk, hanem az adott ügyben megkérdezzük az érintett feleket, lehetőséget adunk a megnyilatkozásra. A közéleti témáknál pedig sok esetben valamelyik minisztérium is illetékes.

A Telex első száz napján (és egyébként azóta is) minden ilyen esetben feljegyeztük, hogy milyen témakörben tettünk fel kérdést az adott minisztériumnak, és hogy arra jött-e válasz. Ha jött, megjelentettük a cikkben a választ, ha nem jött, csupán azt tudtuk feltüntetni a transzparencia jegyében, hogy volt kérdés, válasz viszont nincs.

A Telex első száz napja alatt ötvenkét különböző megkeresést küldtünk magyar minisztériumoknak, és mindössze kilenc esetben kaptunk választ.

Ebben az ötvenkét megkeresésben voltak például:

Az egészségügyi színtéren is hasonló a helyzet

Hasonló jelenséget tapasztaltunk az állami egészségügyben is, a pandémia idején a járványügyekben rendkívül nehéz tájékozódni és tájékoztatni, az egészségügyi területen erősen sérül a média tájékoztató funkciója Magyarországon.

Ahogy arról korábban írtunk, az operatív törzs sohasem válaszol a Telex kérdéseire, a kórházakba nem jutunk be, a mentőszolgálat alig reagál.

Holott elvileg a magyar állam elkötelezett a tájékoztatás mellett, legalábbis Magyarország Alaptörvényében az szerepel, hogy a szabad tájékoztatás feltételeit az állam biztosítja. A IX. cikk, 2. szakasz így fogalmaz: „Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.”

A fenti arány nem szegi kedvünket, továbbra is töretlenül kérdezünk.


Ha fontosnak tartja a független sajtót kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!